Δερματολογικές παθήσεις

Επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών

Τι είναι η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών;

Η επιδερμοφυτία (ή δερματοφυτίαση) μηρογεννητικών πτυχών είναι μία μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος.

Ανήκει σε μία ομάδα μυκητιασικών λοιμώξεων του δέρματος που ονομάζονται “tinea”. Όπως και άλλες τέτοιου είδους λοιμώξεις, επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών προκαλείται από έναν μύκητα τύπου μούχλας, ο οποίος είναι γνωστός ως δερματόφυτα. Αυτοί οι μύκητες ζουν στο δέρμα, καθώς και στα μαλλιά και τα νύχια.

Τυπικά είναι αβλαβείς, αλλά μπορούν να πολλαπλασιαστούν ταχέως και να προκαλέσουν λοιμώξεις όταν τους επιτρέπεται να αναπτυχθούν σε ζεστές και υγρές περιοχές. Για αυτό και η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών αναπτύσσεται στο δέρμα γύρω από τη βουβωνική περιοχή, τους έσω μηρούς και τους γλουτούς.

Η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών είναι περισσότερο κοινή στους άνδρες και τους εφήβους. Η λοίμωξη προκαλεί εξάνθημα το οποίο συνοδεύεται από κνησμό ή αίσθηση καψίματος. Η πάσχουσα περιοχή επίσης μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα, σχηματισμό νιφάδων ή φολιδωτή όψη.

Παρόλο που η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών μπορεί να είναι δυσάρεστη, τυπικά αποτελεί μία ήπια λοίμωξη. Η έγκαιρη αντιμετώπισή της θα ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα και θα αποτρέψει την εξάπλωση της λοίμωξης.

Τα περισσότερα άτομα βρίσκουν ανακούφιση εφαρμόζοντας τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα και διατηρώντας την πάσχουσα περιοχή καθαρή και στεγνή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επίσκεψη στο γιατρό Πρόληψη Q&A

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιδερμοφυτίας μηρογεννητικών περιοχών;

Κοινά συμπτώματα της επιδερμοφυτίας μηρογεννητικών περιοχών περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα
  • Επίμονο κνησμό
  • Αίσθηση καψίματος
  • Δέρμα που σχηματίζει νιφάδες, ξεφλουδίζει ή έχει ρωγμές
  • Εξάνθημα που επιδεινώνεται με την άσκηση ή τη δραστηριότητα
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • Εξάνθημα που δεν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται ή εξαπλώνεται με μη συνταγογραφούμενη κρέμα υδροκορτιζόνης

Η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών τυπικά επηρεάζει τη βουβωνική περιοχή και τους έσω μηρούς. Μπορεί να εξαπλωθεί στην κοιλιακή χώρα και τους γλουτούς, αλλά το όσχεο συνήθως δεν επηρεάζεται.

Αίτια

Τι προκαλεί την επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών;

Η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών προκαλείται από μία ομάδα μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα. Αυτοί οι μύκητες φυσιολογικά ζουν στο δέρμα και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Όμως, όταν παραμένετε με ιδρωμένα ρούχα μετά την άθληση, ο αυξημένος χρόνος έκθεσης την υγρασία επιτρέπει στους μύκητες να πολλαπλασιαστούν ταχέως.

Όταν έχετε μία υπερανάπτυξη δερματόφυτων στη βουβωνική περιοχή, αυτό προκαλεί λοίμωξη γνωστή ως επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών.

Οι μύκητες που προκαλούν επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί. Μπορείτε να μολυνθείτε από τον εν λόγω μύκητα μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή μέσω επαφής με άπλυτα ρούχα μολυσμένου ατόμου.

Μπορεί λανθασμένα να δημιουργείται η εντύπωση ότι μόνο οι αθλητές μπορούν να εμφανίσουν τη λοίμωξη, όμως μπορεί να εκδηλωθεί στον οποιονδήποτε. Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών, επειδή ο μύκητας αναπτύσσεται στις πτυχώσεις του δέρματος, οι οποίες είναι επιρρεπή στην εφίδρωση.

Ως προληπτικό μετρό, είναι σημαντικό να πλένετε με νερό και σαπούνι τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες καθημερινά. Η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών μπορεί να πυροδοτηθεί από την παρατεταμένη έκθεση στην υγρασία και την τριβή με τα ρούχα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών;

Ο γιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών πραγματοποιώντας μία κλινική εξέταση και εξετάζοντας την πάσχουσα περιοχή του δέρματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να «ξύσει» την πάσχουσα περιοχή για να λάβει δείγμα κυττάρων ώστε να διαγνώσει την πάθηση. Αυτό θα βοηθήσει και στον αποκλεισμό άλλων διαταραχών του δέρματος, όπως η ψωρίαση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο σπίτι. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να εξαλείψετε τη λοίμωξη:

  • Εφαρμόστε μία μη συνταγογραφουμενη αντιμυκητιασική κρέμα, σκόνη ή σπρέι στην πάσχουσα περιοχή.
  • Πλένετε την πάσχουσα περιοχή σχολαστικά με σαπούνι και ζεστό νερό.
  • Στεγνώστε την πάσχουσα περιοχή ενδελεχώς μετά το μπάνιο και την άθληση.
  • Αλλάζετε ρούχα και εσώρουχα κάθε μέρα.
  • Φοράτε χαλαρά βαμβακερά ρούχα.
  • Αντιμετωπίστε οποιεσδήποτε άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε θα πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό για την επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών;

Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από δύο εβδομάδες κατ’ οίκον θεραπειών, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε αναπτύξει μία δευτερογενή λοίμωξη που χρήζει κατάλληλης θεραπείας.

Αν έχετε επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών αλλά δεν ανταποκρίνεται σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και κατ’ οίκον θεραπείες, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει πιο ισχυρά φάρμακα, όπως:

  • Τοπικά φάρμακα
    • Εκοναζόλη
    • Οξικοναζόλη
  • Από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα
    • Ιτρακοναζόλη
    • Φλουκοναζόλη

Τα από στόματος χορηγούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως διατάραξη του στομάχου και πονοκεφάλους. Αν βιώνετε τέτοιου είδους παρενέργειες, ενημερώστε το γιατρό σας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών;

Η εξάσκηση καλής υγιεινής είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον της επιδερμοφυτίας μηρογεννητικών πτυχών. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο άλλο άτομο. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και στεγνό, ιδιαίτερα στη βουβωνική περιοχή.

Πλένετε την περιοχή τακτικά με σαπούνι και στεγνώστε τη σχολαστικά μετά το μπάνιο. Η εφαρμογή βρεφικής πούδρας γύρω από την βουβωνική περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής υγρασίας.

Αποφύγετε τα πολύ στενά ή περιοριστικά ρούχα που μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο επιδερμοφυτίας μηρογεννητικών πτυχών. Τα σφιχτά ρούχα εμφανίζουν τριβή με το δέρμα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπή στην πάθηση.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να φοράτε χαλαρά ρούχα όταν ο καιρός είναι ζεστός ή με πολύ υγρασία. Τα χαλαρά ρούχα αποτρέπουν την εφίδρωση και το σχηματισμό ζεστού, υγρού περιβάλλοντος, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη των μυκήτων. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε όλα τα αθλητικά ρούχα μετά από κάθε χρήση.

Το πόδι του αθλητή είναι μία έτερη λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί από το ίδιο είδος μύκητα που προκαλεί την επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών. Αν έχετε πόδι του αθλητή, θα πρέπει να λάβετε άμεσα θεραπεία. Μπορείτε να αποφύγετε την εξάπλωσή του στην βουβωνική περιοχή αποφεύγοντας τη χρήση της ίδιας πετσέτας που χρησιμοποιείτε για τα πόδια σας στη βουβωνική περιοχή.

Q&A

Οι θεραπείες για την επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών βοηθούν στη δυσχρωμία του δέρματος ή συνεισφέρουν μόνο στον κνησμό;

Η θεραπεία για την επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών θα βοηθήσει στην εξάλειψη του μύκητα που προκαλεί το εξάνθημα, καθώς και στα συμπτώματα κνησμού. Όμως, η δυσχρωμία του δέρματος μπορεί να μην υποχωρήσει πλήρως σε κάποια άτομα για πολλές εβδομάδες. Η αντιμετώπιση του μύκητα θα επιτρέψει την υποχώρηση της δυσχρωμίας με την πάροδο του χρόνου.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Aaron DM. (2016). Jock itch (tinea cruris). merckmanuals.com/home/skin-disorders/fungal-skin-infections/jock-itch

2. Ely J, et. al. (2014). Diagnosis and management of tinea infections. aafp.org/afp/2014/1115/p702.html

3. Jock itch. (2018). kidshealth.org/en/teens/jock-itch.html

4. Mayo Clinic Staff. (2018). Jock itch. mayoclinic.org/diseases-conditions/jock-itch/home/ovc-20229519

5. Tinea infections (ringworm, athlete’s foot, jock itch). (2015). healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Tinea-Infections-Ringworm-Athletes-Foot-Jock-Itch.aspx