Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Οξεία απόφραξη ανώτερου αεραγωγού

Τι είναι η οξεία απόφραξη ανώτερου αεραγωγού;

Ο ανώτερος αεραγωγός του αναπνευστικού συστήματος αποτελείται από την τραχεία, το λάρυγγα και το λαιμό. Μία απόφραξη στον αεραγωγό αποτρέπει την πρόσληψη οξυγόνου.

Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και έμφραγμα, μέσα σε λίγα λεπτά. Οποιαδήποτε απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αμέσως αν υποπτεύεστε ότι εσείς, ή κάποιος που γνωρίζετε, έχει απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού.

Αίτια Συμπτώματα Θεραπεία

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού;

Οι τρεις πιο κοινές αιτίες της οξείας απόφραξης ανώτερου αεραγωγού είναι:

  • Η αναφυλαξία
  • Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα
  • Η επιγλωττίτιδα

Μπορεί επίσης να υπάρξει απόφραξη του αεραγωγού αν εισπνεύσετε ξένο σώμα ή τροφή.

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί εντός λίγων λεπτών μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο. Το αλλεργιογόνο είναι μία ουσία που πυροδοτεί αλλεργική αντίδραση στο σώμα.

Η αναφυλαξία μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Κατά τη διάρκεια της αναφυλακτικής αντίδρασης, οι αεραγωγοί υφίστανται οίδημα και παρεμποδίζεται η αναπνοή. Τα φυστίκια και τα τσιμπήματα από μέλισσες είναι τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία. Κάποια άτομα που είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα φάρμακα, όπως η πενικιλίνη, μπορεί να έχουν επίσης σοβαρή αντίδραση.

Επιγλωττίτιδα

Η επιγλωττίτιδα είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα του οιδήματος της επιγλωττίδας. Η επιγλωττίδα είναι ο χόνδρος που καλύπτει το άνοιγμα της τραχείας. Το οίδημα μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, από μία λοίμωξη έως απλώς από την κατανάλωση πολύ ζεστού καφέ. Η επιγλωττίτιδα μπορεί να αποφράξει την ροή του αέρα στους πνεύμονες και να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα είναι μία πάθηση που προκαλεί έντονο, υλακώδη βήχα. Ο υλακώδης βήχας προκαλείται από τη φλεγμονή της τραχείας και των φωνητικών χορδών. Η φλεγμαίνουσα τραχεία προκαλεί τη δόνηση των φωνητικών χορδών με αποτέλεσμα να παράγουν διαφορετικό ήχο. Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα δεν θεωρείται σοβαρή πάθηση και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Ξένα σώματα

Η εισπνοή ενός ξένου σώματος, όπως ξηρός καρπός ή ψίχουλο, μπορεί να προκαλέσει οξεία απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού. Ένα ξένο σώμα μπορεί να κολλήσει στο λαιμό ή σε άλλη δίοδο του αέρα προκαλώντας απόφραξη. Παρόλο που κάποιος μπορεί να εισπνεύσει ξένο σώμα τυχαία σε οποιαδήποτε ηλικία, αυτό παρατηρείται περισσότερο συχνά σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Συμπτώματα

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό μου;

Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα αμέσως μόλις αντιληφθείτε οξεία απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού. Παρόλο που τα συμπτώματα ποικίλλουν, κάποια είναι κοινά ανεξάρτητα με την αιτία της απόφραξης.

Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της απόφραξης, από το πιο ήπιο ως πιο σοβαρό, είναι τα εξής:

Η κυάνωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως σύμπτωμα της οξείας απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της απόφραξης. Η κυάνωση συμβαίνει όταν δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο στο αίμα. Η έλλειψη οξυγόνου προσδίδει στο δέρμα, τα χείλη και τα νύχια μία χαρακτηριστική γαλάζια απόχρωση. Εάν παρατηρήσετε γαλαζωπή απόχρωση σε αυτές τις περιοχές του σώματος, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Θεραπεία

Επείγουσα φροντίδα για την απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού

Η θεραπεία για την απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού εξαρτάται από την αιτία. Ανεξάρτητα από την πηγή της απόφραξης, η άμεση ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Αναφυλαξία

Λόγω των πιθανών απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, η αναφυλαξία χρήζει άμεσης φροντίδας. Εάν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παθαίνει αναφυλακτική αντίδραση, καλέστε αμέσως το 166.

Η θεραπεία για την αναφυλαξία μπορεί να περιλαμβάνει χρήση οξυγόνου, καθώς και αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ενίσχυση της αναπνοής και τη μείωση του οιδήματος.

Εάν γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο αναφυλαξίας, ο γιατρός θα σας δώσει μία αυτο-ένεση. Η αυτο-ένεση είναι μία σύριγγα με συγκεκριμένη δόση επινεφρίνης, ή αδρεναλίνης. Η επινεφρίνη μπορεί να σταματήσει αποτελεσματικά την αναφυλαξία και πιθανώς να σας σώσει τη ζωή.

Επιγλωττίτιδα

Για την αντιμετώπιση της επιγλωττίδας, ο γιατρός αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να αναπνεύσετε. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται χορηγώντας οξυγόνο μέσω μιας μάσκας ή ενός αναπνευστήρα. Αν έχετε επιγλωττίτιδα ως αποτέλεσμα λοίμωξης, θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.

Ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα, ώστε να προσθέσετε υγρασία στον αέρα που αναπνέετε, και πίνετε άφθονα υγρά ώστε να επιταχύνετε την ανάρρωση. Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν ή επιδεινώνονται, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κορτικοστεροειδή, φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Αν η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα είναι το αποτέλεσμα λοίμωξης, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Τα παιδιά έχουν μικρούς αεραγωγούς και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με το οίδημα των αεραγωγών. Εάν ένα παιδί με ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα αρχίζει να παράγει έναν ήχο υψηλής έντασης κατά την εισπνοή ή την εκπνοή, φαίνεται να έχει ταραχή ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ξένα σώματα

Εάν το παιδί σας έχει εισπνεύσει ένα ξένο σώμα και δεν μπορεί να βήξει, να μιλήσει ή να αναπνεύσει, καλέστε το 166. Στο μεταξύ, για παιδιά άνω των 12 μηνών, ο Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός προτείνει να πραγματοποιήσετε 5 χτυπήματα στην πλάτη, κάτω από τις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης σας. Τα χτυπήματα θα πρέπει να είναι δυνατά, αλλά όχι επώδυνα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήστε πέντε λαβές Heimlich με βάση τις ακόλουθες οδηγίες:

  1. Σταθείτε πίσω από το παιδί και τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του.
  2. Τοποθετήστε τη γροθιά σας με την πλευρά του αντίχειρα ακριβώς κάτω από τον ομφαλό του παιδιού.
  3. Πραγματοποιήστε μία γρήγορη προς τα πάνω κίνηση για να πιέσετε τη γροθιά σας εντός της κοιλιακής χώρας του παιδιού με τη βοήθεια του άλλου, διαθέσιμου χεριού σας.

Πραγματοποιήστε εναλλάξ τα πέντε χτυπήματα και τις πέντε λαβές Heimlich, ώστε να απομακρύνετε την απόφραξη, ενώ περιμένετε να καταφθάσει η ιατρική βοήθεια.

Για τα βρέφη κάτω των 12 μηνών, μη χρησιμοποιείτε τη λαβή Heimlich. Αντιθέτως, πραγματοποιήστε χτυπήματα στην πλάτη και θωρακικές συμπιέσεις:

Για τα χτυπήματα στην πλάτη:

  1. Ξαπλώστε το βρέφος μπρούμυτα πάνω στους μηρούς σας.
  2. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος της παλάμης σας για να πραγματοποιήσετε 5 χτυπήματα στο κέντρο της πλάτης του βρέφους.

Για τις θωρακικές συμπιέσεις:

  1. Ξαπλώστε το βρέφος ανάσκελα πάνω στους μηρούς σας.
  2. Με δύο δάχτυλα πραγματοποιήστε πέντε οξείες πιέσεις στο μέσο του διαφράγματος.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. How to help a choking child. (2015). nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/helping-choking-baby/

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Croup. mayoclinic.org/diseases-conditions/croup/symptoms-causes/syc-20350348

3. Mayo Clinic Staff. (2017). Foreign object inhaled: First aid. mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/art-20056612

4. Mayo Clinic Staff. (2018). Anaphylaxis. mayoclinic.org/diseases-conditions/anaphylaxis/symptoms-causes/syc-20351468

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Epiglottitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/epiglottitis/symptoms-causes/syc-20372227

6. Relief of choking for adults, children & infants. (n.d.). nhcps.com/lesson/relief-of-choking-for-adults-children-infants/