Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Έμφραγμα – Καρδιακή προσβολή

Κατά την διάρκεια ενός εμφράγματος (ή αλλιώς καρδιακής προσβολής), η αιματική ροή που φυσιολογικά θρέφει την καρδιά με οξυγόνο διακόπτεται και υπάρχει πιθανότητα ο καρδιακός μυς να νεκρωθεί.

Το έμφραγμα είναι κάτι περισσότερο από συχνό στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι συμβαίνει ένα κάθε 40 δευτερόλεπτα.

Ορισμένοι εμφραγματίες εμφανίζουν κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις, ενώ άλλοι όχι. Κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι:

  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος στο άνω τμήμα του σώματος
  • Εφίδρωση
  • Ναυτία
  • Κόπωση
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Το έμφραγμα είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι ένδειξη εμφράγματος.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Μία πληθώρα παραγόντων μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για έμφραγμα. Ορισμένοι εξ αυτών δεν επιδέχονται αλλαγές, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, ενώ άλλοι μπορούν να ανατραπούν.

Οι παράγοντες κινδύνου που δεν αλλάζουν είναι οι εξής:

  • Η ηλικία. Αν είστε άνω των 65 ετών, ο κίνδυνος να πάθετε έμφραγμα αυξάνεται.
  • Το φύλο. Οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες.
  • Το οικογενειακό ιστορικό. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας ή διαβήτη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
  • Η φυλή. Άτομα Αφρικανικής καταγωγής παρουσιάζουν υψηλότερη προδιαθεσιμότητα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος περιλαμβάνουν:

Υπάρχουν πολλά ακόμη συμπτώματα που μπορούν να προκύψουν κατά την διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής και αυτά συχνά διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αίτια

Υπάρχουν κάποιες καρδιακές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) που αποτρέπει το αίμα από το να φτάσει στον καρδιακό μυ.

Το έμφραγμα προκαλείται επίσης από θρόμβο ή από ρήξη κάποιου αγγείου. Λιγότερο συχνή αιτία είναι ο αγγειακός σπασμός.

Διάγνωση

Η διάγνωση του εμφράγματος πραγματοποιείται από έναν ειδικό γιατρό, αφού διεκπεραιώσει κλινική εξέταση και συλλέξει το ιατρικό ιστορικό σας. Ο γιατρός είναι πιθανό να διενεργήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, για να ελέγξει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας.

Επίσης θα χρειαστεί να κάνετε και εξετάσεις αίματος ή άλλες εξετάσεις για τον έλεγχο ύπαρξης βλάβης του καρδιακού μυός.

Θεραπεία

Εάν ο γιατρός διαγνώσει έμφραγμα, θα χρησιμοποιήσει μία πληθώρα εξετάσεων και θεραπευτικών προσεγγίσεων, πάντοτε εξαρτωμένων από την αιτία.

Μπορεί, για παράδειγμα, να συστήσει καρδιακό καθετηριασμό. Σε αυτήν την εξέταση ένας μαλακός και ευέλικτος σωλήνας, που ονομάζεται καθετήρας, εισάγεται σε αιμοφόρα αγγεία του σώματος και επιτρέπει την παρατήρηση περιοχών που μπορεί να φέρουν συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας. Ο γιατρός επίσης μπορεί να χορηγήσει σκιαγραφικό υλικό μέσα στις αρτηρίες μέσω του καθετήρα και να λάβει μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ, ώστε να ελέγξει την αιματική ροή και αν αυτή κάπου παρεμποδίζεται. Η εν λόγω διαδικασία ονομάζεται στεφανιαία αγγειογραφία.

Αν έχετε υποστεί έμφραγμα, ο γιατρός θα προτείνει μία διαδικασία αντιμετώπισης, χειρουργική ή μη, που θα ανακουφίσει τον πόνο και θα συνεισφέρει στην πρόληψη ενός νέου εμφράγματος.

Κοινές διαδικασίες είναι:

  • Η αγγειοπλαστική: ανοίγει την φραγμένη αρτηρία χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μπαλόνι ή αφαιρώντας την συσσωρευμένη αθηρωματική πλάκα.
  • Η ενδοπρόθεση (stent): το stent είναι ένας συρμάτινο πλέγμα σε μορφή κυλίνδρου που εισάγεται στην αρτηρία, ώστε να την διατηρήσει ανοιχτή μετά την αγγειοπλαστική.
  • Η αρτηριακή παράκαμψη (bypass): σε αυτήν την εγχείρηση ο γιατρός επαναδιοχετεύει το αίμα μέσω μιας «παράκαμψης» γύρω από την φραγμένη περιοχή.
  • Η εγχείρηση βαλβίδων: οι βαλβίδες της καρδιάς αντικαθίστανται με τεχνητές για να υποστηρίξουν την λειτουργία της.
  • Ο βηματοδότης: είναι μία συσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και είναι σχεδιασμένη να βοηθά στην διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.
  • Η μεταμόσχευση καρδιάς: η μεταμόσχευση πραγματοποιείται σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις όπου το έμφραγμα έχει προκαλέσει μόνιμη ιστική νέκρωση στο μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία του εμφράγματος, όπως:

Ποιοι γιατροί αντιμετωπίζουν τα εμφράγματα;

Εφόσον το έμφραγμα συνήθως «χτυπά» απροειδοποίητα, ένας γιατρός στα επείγοντα είναι ως επί το πλείστον ο πρώτος που αντιμετωπίζει το περιστατικό. Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενούς, την επίβλεψή του αναλαμβάνει ένας καρδιολόγος.

Εναλλακτικές θεραπείες

Εναλλακτικές θεραπείες και αλλαγές του τρόπου ζωής, με κυριότερες την υγιεινή διατροφή και άθληση, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

Πρόληψη

Ενώ πολλοί παράγοντες κινδύνου είναι εκτός του ελέγχου σας, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για μια υγιή καρδιά. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρδιοπαθειών. Επομένως, ο τερματισμός του μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Η διατήρηση μιας υγιούς διατροφής, η τακτική άσκηση και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ είναι εξίσου σημαντικοί τρόποι ελάττωσης του κινδύνου αυτού.

Εάν έχετε διαβήτη, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή και ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου σας τακτικά. Αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση της καρδιάς, οφείλετε να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας και να ακολουθείτε την φαρμακευτική αγωγή που εκείνος ορίζει. Αν θεωρείτε ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Επιπλοκές

Το έμφραγμα συχνά συνοδεύεται από αρκετές επιπλοκές. Όταν λαμβάνει χώρα τον εν λόγω συμβάν, διακόπτεται ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς και υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει προσωρινά να χτυπά. Αυτές οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού είναι γνωστές ως αρρυθμίες.

Όταν η καρδιά σταματά να λαμβάνει παροχή αίματος κατά την διάρκεια του εμφράγματος, μέρος του ιστού μπορεί να νεκρωθεί. Εξαιτίας αυτού, η καρδιά γίνεται πιο αδύναμη, καταλήγοντας αργότερα σε απειλητικές για την ζωή καταστάσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Το έμφραγμα μπορεί ακόμη να επηρεάσει τις βαλβίδες, προκαλώντας την λεγόμενη διαρροή καρδιακής βαλβίδας. Ο απαιτούμενος για την θεραπεία χρόνος και η περιοχή της βλάβης είναι αυτά που θα καθορίσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιά σας.