Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Επιγλωττίτιδα

Τι είναι η επιγλωττίδα;

Η επιγλωττίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και διόγκωση της επιγλωττίδας και είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Η επιγλωττίδα βρίσκεται στο πίσω μέρος της γλώσσας και αποτελείται κυρίως από χόνδρο. Λειτουργεί ως βαλβίδα για να αποτρέπει τροφή και υγρά να εισέλθουν στον αεραγωγό όταν τρώτε.

Ο ιστός που αποτελεί την επιγλωττίδα μπορεί να υποστεί μόλυνση, διόγκωση και να αποφράξει τον αεραγωγό. Αυτό απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει επιγλωττίτιδα καλέστε αμέσως το 166 ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα Επείγοντα.

Η επιγλωττίτιδα είναι ιστορικά μία πάθηση περισσότερο κοινή στα παιδιά, αλλά γίνεται όλο και πιο συχνή και στους ενήλικες. Απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για τον οποιονδήποτε, αλλά ειδικά για τα παιδιά τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε αναπνευστικές επιπλοκές.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την επιγλωττίτιδα;

Μία βακτηριακή λοίμωξη είναι η πιο κοινή αιτία της επιγλωττίτιδας. Τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα όταν τα εισπνέετε και μπορούν να επηρεάσουν την επιγλωττίδα.

Το πιο κοινό βακτηριακό στέλεχος που προκαλεί την πάθηση είναι το Haemophilus influenzae τύπου b, γνωστό ως Hib. Μπορείτε να εισπνεύσετε αυτό το βακτήριο αν βρίσκεστε κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο που βήχει, φτερνίζεται ή φυσά τη μύτη του.

Αλλά βακτηριακά στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν επιγλωττίτιδα περιλαμβάνουν το Streptococcus A, B ή C και το Streptococcus pneumoniae. Ο Streptococcus Α είναι ένας τύπος βακτηρίου που επίσης προκαλεί στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Το Streptococcus pneumoniae είναι μία κοινή αιτία βακτηριακής πνευμονίας.

Επιπρόσθετα, ιοί όπως αυτοί που προκαλούν έρπητα ζωστήρα και ανεμοβλογιά, καθώς και αυτοί που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, αποτελούν επίσης αιτία επιγλωττίτιδας. Και αρκετοί μύκητες, όμως, συνεισφέρουν στη φλεγμονή της επιγλωττίδας.

Έτερες αιτίες της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Χρήση κοκαΐνης
  • Εισπνοή χημικών
  • Κατάποση ξένου αντικειμένου
  • Κάψιμο του λαιμού από ατμό η άλλη πηγή θερμότητας
  • Τραυματισμό στο λαιμό από μαχαίρι ή σφαίρα

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο επιγλωττίτιδας;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει επιγλωττίτιδα. Όμως αρκετοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ηλικία

Τα παιδιά κάτω των 12 μηνών βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιγλωττίδας. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν ολοκληρώσει όλα τους τα εμβόλια κατά του Hib. Γενικά, η ασθένεια εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών. Όσον αφορά στους ενήλικες, όσοι είναι άνω των 85 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, τα παιδιά που ζουν σε χώρες οι οποίες δεν παρέχουν εμβόλια βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Επίσης, παιδιά των οποίων οι γονείς επιλέγουν να μην τα εμβολιάζουν κατά του Hib διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών επιγλωττίτιδας.

Φύλο

Οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιγλωττίτιδα από ό, τι οι γυναίκες. Ο λόγος πίσω από αυτό δεν έχει διευκρινιστεί.

Περιβάλλον

Αν ζείτε ή εργάζεστε με ένα μεγάλο αριθμό ατόμων είναι πιο πιθανό να μολυνθείτε με βακτήρια και να αναπτύξετε μία λοίμωξη.

Παρομοίως, περιβάλλοντα που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως σχολεία ή κέντρα φροντίδας, αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης δική σας ή του παιδιού σας σε όλους τους τύπους αναπνευστικών λοιμώξεων. Ο κίνδυνος επιγλωττίτιδας είναι αυξημένος σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθιστά δύσκολη την καταπολέμηση μιας λοίμωξης με αποτέλεσμα την ευκολότερη εμφάνιση επιγλωττίδας. Έχει δειχθεί ότι ο διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα στους ενήλικες.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιγλωττίδας;

Τα συμπτώματα της επιγλωττίδας είναι τα ίδια ανεξάρτητα από την αιτία. Ωστόσο, μπορεί να διαφέρουν μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν επιγλωττίτιδα μέσα σε λίγες ώρες. Στους ενήλικες συνήθως αναπτύσσεται πιο αργά, μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα συμπτώματα της επιγλωττίτιδας που είναι περισσότερο κοινά στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό πυρετό
  • Συμπτώματα που εξασθενούν όταν το άτομο γέρνει προς τα εμπρός ή στέκεται όρθιο
  • Πονόλαιμο
  • Σιελόρροια
  • Βραχνή φωνή
  • Επώδυνη κατάποση
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ανησυχία
  • Αναπνοή από το στόμα

Τα πιο κοινά συμπτώματα των ενηλίκων περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Επώδυνη κατάποση
  • Έντονο πονόλαιμο
  • Κουρασμένη φωνή
  • Έντονη αναπνοή με θόρυβο
  • Αδυναμία να κρατήσουν την αναπνοή τους

Εάν η επιγλωττίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποφράξει τελείως τον αεραγωγό. Αυτό θα οδηγήσει σε μπλε δυσχρωμία του δέρματος εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Είναι μία κρίσιμη πάθηση και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Εάν υποπτεύεστε επιγλωττίτιδα, αναζητήστε άμεσα φροντίδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η επιγλωττίτιδα;

Εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, μπορεί να λάβετε τη διάγνωση στα Επείγοντα απλά μέσω της κλινικής παρατήρησης και του ιατρικού ιστορικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε επιγλωττίτιδα, θα σας κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει οποιαδήποτε από τις παρακάτω εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση:

  • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ του λαιμού και του στήθους για την απεικόνιση της σοβαρότητας της φλεγμονής και της λοίμωξης
  • Καλλιέργειες αίματος και λαιμού για τον καθορισμό της αιτίας της λοίμωξης, όπως βακτήρια ή ιοί
  • Εξέταση του λαιμού με τη χρήση ενός σωλήνα οπτικής ίνας

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η επιγλωττίτιδα;

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε επιγλωτίτιδα, η πρώτη θεραπεία τυπικά περιλαμβάνει τον έλεγχο των επιπέδων οξυγόνου με μία συσκευή παλμικής οξυμετρίας και την προστασία των αεραγωγών σας. Εάν τα επίπεδα οξυγόνου μειωθούν πολύ, θα λάβετε οξυγόνο μέσω μιας μάσκας ή ενός σωλήνα.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας χορηγήσει μία ή όλες από τις ακόλουθες θεραπείες:

  • Ενδοφλέβια υγρά για θρέψη και ενυδάτωση έως ότου μπορείτε να καταπιείτε ξανά
  • Αντιβιοτικά, για την αντιμετώπιση γνώστης ή ύποπτης βακτηριακής λοίμωξης
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, για τη μείωση της διόγκωσης του λαιμού

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε τραχειοστομία ή κρικοθυρεοειδοτομή.

Η τραχειοστομία είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, όπου πραγματοποιείται μία τομή ανάμεσα στους τραχειακούς δακτυλίους. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας αναπνευστικός σωλήνας απευθείας στο λαιμό εντός του αεραγωγού παρακάμπτοντας την επιγλωττίδα. Αυτό επιτρέπει την ανταλλαγή οξυγόνου και αποτρέπει την αναπνευστική ανεπάρκεια.

Το τελευταίο καταφύγιο είναι η κρικοθυρεοειδοτομή, όπου μία τομή ή μία βελόνα εισάγεται στην τραχεία ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ.

Εάν αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακάμψετε πλήρως.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η επιγλωττίτιδα;

Μπορείτε να ελαττώσετε τον κίνδυνο επιγλωττίδας με αρκετά βήματα.

Τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν δύο με τρεις δόσεις του εμβολίου Hib ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών. Τυπικά τα παιδιά λαμβάνουν μία δόση όταν είναι 2 μηνών, 4 μηνών και 6 μηνών. Το παιδί είναι επίσης πιθανό να λάβει μία αναμνηστική δόση μεταξύ 12 και 15 μηνών.

Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και χρησιμοποιήστε αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ για την πρόληψη εξάπλωσης παθογόνων. Αποφύγετε να πίνετε από το ίδιο ποτήρι ή να χρησιμοποιείτε τα ίδια μαχαιροπήρουνα με ένα άλλο άτομο.

Διατηρείστε το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση καταναλώνοντας μία πληθώρα υγιεινών τροφίμων, αποφεύγοντας το κάπνισμα, λαμβάνοντας επαρκή ξεκούραση και αντιμετωπίζοντας όλες τις χρονιές ιατρικές παθήσεις.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abdullah C. (2012). Acute epiglottitis: Trends, diagnosis, and management. http://www.saudija.org/article.asp?issn=1658-354X;year=2012;volume=6;issue=3;spage=279;epage=281;aulast=Abdallah

2. Epiglottitis. (n.d.). stlouischildrens.org/diseases-conditions/epiglottitis

3. Lindquist B., et al. (2017). Adult epiglottitis: A case series. DOI: https://www.thepermanentejournal.org/issues/2017/6279-adult-epiglottitis-a-case-series.html

4. Mayo Clinic Staff. (2018). Epiglottitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/epiglottitis/symptoms-causes/syc-20372227

5. Suzuki S, et al. (2015). Factors associated with severe epiglottis in adults: Analysis of a Japanese inpatient database. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lary.25114