Παθολογικά

Παρούρηση (Ντροπαλή κύστη)

Τι είναι η παρούρηση;

Η «ντροπαλή» ή «συνεσταλμένη» κύστη, επίσης γνωστή και ως παρούρηση, είναι μία πάθηση στην οποία το άτομο φοβάται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα όταν άλλα άτομα βρίσκονται κοντά. Ως αποτέλεσμα, βιώνει σημαντικό άγχος όταν πρέπει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα σε δημόσια μέρη.

Όσοι έχουν παρούρηση, αποφεύγουν τα ταξίδια, την κοινωνικοποίηση με άλλους, ακόμη και την εργασία σε γραφείο.

Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρούρηση. Από τα βρέφη μέχρι τους ηλικιωμένους, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η παρούρηση είναι αντιμετωπίσιμη.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της παρούρησης;

Όσοι έχουν παρούρηση φοβούνται να ουρήσουν σε δημόσιες τουαλέτες ή κοντά σε άλλους, ακόμη και όταν βρίσκονται σπίτι τους. Προσπαθούν να «αναγκάσουν» τον εαυτό τους να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, όμως βρίσκουν ότι δεν μπορούν. Συχνά τα άτομα με παρούρηση αλλάζουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, ώστε να αποφύγουν τη χρήση μιας δημόσιας τουαλέτας. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

  • Αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων, ταξιδιών ή εργασίας λόγω φόβου ότι θα χρειαστεί να ουρήσουν δημόσια
  • Κατανάλωση λιγότερων υγρών για να αποφύγουν την υπερβολική ούρηση
  • Αίσθημα φόβου όταν σκέφτονται ή προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν μία δημόσια τουαλέτα, όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρόμος, ακόμη και λιποθυμία
  • Αναζητούν πάντα άδειες τουαλέτες
  • Πηγαίνουν σπίτι στο διάλειμμα από τη δουλειά ή σε άλλα διαλείμματα για να ουρήσουν και ύστερα επιστρέφουν στην εργασία ή τη δραστηριότητά τους
  • Επισκέπτονται συχνά την τουαλέτα στο σπίτι, ώστε να μη χρειαστεί να το κάνουν δημόσια

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα σε τακτική βάση ή αλλάζετε τις κοινωνικές συνήθειες λόγω της παρούρησης, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της παρούρησης;

Οι γιατροί συχνά ταξινομούνται την παρούρηση ως κοινωνική φοβία. Παρόλο που το άγχος και μερικές φορές ο φόβος είναι συναισθήματα που σχετίζονται με την παρούρηση, οι γιατροί συνδέουν τις αιτίες με μία πληθώρα παραγόντων που περιλαμβάνουν:

  • Περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιστορικό bullying ή παρενόχλησης σε σχέση με τη χρήση της τουαλέτας
  • Γενετική προδιάθεση στο άγχος
  • Φυσιολογικούς παράγοντες, όπως ιστορικό παθήσεων που επηρεάζουν την ικανότητα ούρησης

Παρόλο που οι γιατροί θεωρούν την παρούρηση μία κοινωνική φοβία, δεν είναι ψυχική νόσος. Ωστόσο, υποδεικνύει ψυχική πάθηση που απαιτεί υποστήριξη και θεραπεία.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την παρούρηση;

Η θεραπεία για την παρούρηση συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό στήριξης από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός πρέπει να σας εξετάσει για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε κάποια υποκείμενη ιατρική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ούρησης. Αν λάβετε διάγνωση παρούρησης, ο γιατρός θα πρέπει να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο για τα μοναδικά συμπτώματα και τις αιτίες.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την παρούρηση για τη θεραπεία της κύστης ή του άγχους. Όμως, τα φάρμακα δεν είναι πάντα η απάντηση και δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα άτομα με παρούρηση.

Παραδείγματα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την παρούρηση είναι τα εξής:

  • Αγχολυτικά φάρμακα, όπως βενζοδιαζεπίνες (π.χ. αλπραζολάμη ή διαζεπάμη)
  • Αντικαταθλιπτικά, όπως η φλουοξετίνη, η παροξετίνη ή η σερτραλίνη
  • α-αδρενεργικούς αναστολείς που χαλαρώνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης, καθιστώντας πιο εύκολη τη χρήση της τουαλέτας, όπως η ταμσουλοζίνη
  • Φάρμακα για τη μείωση της κατακράτησης ούρων, όπως η βητανεχόλη

Φάρμακα προς αποφυγή

Επιπρόσθετα με τις θεραπείες για τη μείωση της παρούρησης, ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει τα φάρμακά σας για να καθορίσει αν λαμβάνετε κάποια ουσία που καθιστά δύσκολη την ούρηση. Παραδείγματα είναι τα εξής:

Αντιχολινεργικά, όπως:

  • Η ατροπίνη
  • Η γλυκοπυρρολάτη

Νοραδρενεργικά φάρμακα που αυξάνουν την ποσότητα νορεπινεφρίνης στο σώμα, όπως:

  • Η βενλαφαξίνη
  • Η νορτριπτυλίνη
  • Η βουπροπιόνη
  • Η ατομοξετίνη

Οι γιατροί συνταγογραφούν πολλά από αυτά τα φάρμακα ως αντικαταθλιπτικά.

Υποστήριξη ψυχικής υγείας

Η ψυχολογική υποστήριξη για την παρούρηση περιλαμβάνει τη γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT). Αυτός ο τύπος θεραπείας περιλαμβάνει συνεδρίες με έναν ψυχολόγο για την ταυτοποίηση τρόπων με τους οποίους η παρούρηση έχει αλλάξει τις συμπεριφορές και τις σκέψεις σας και την αργή έκθεση σε καταστάσεις όπου μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας. Αυτός ο τύπος θεραπείας χρειάζεται 6 έως 10 συνεδρίες. Εκτιμάται ότι 85-100% των ατόμων μπορούν να ελέγξουν την παρούρηση με γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία. Η συμμετοχή σε online ή δια ζώσης ομάδες υποστήριξης μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της παρούρησης;

Η παρούρηση έχει τόσο κοινωνικές όσο και σωματικές επιπλοκές. Αν κρατάτε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και εξασθένησης των μυών του πυελικού εδάφους που χρησιμοποιούνται στην ούρηση. Μπορεί επίσης να έχετε λίθους στους νεφρούς, στους σιελογόνους αδένες και στη χοληδόχο κύστη λόγω της περιορισμένης πρόσληψης υγρών.

Το άγχος που σχετίζεται με την παρούρηση μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά σας, ώστε να αποφεύγετε να βγαίνετε έξω ή να συναναστρέφεστε με άλλους. Αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας και θα παρεμποδίσει την ικανότητα σας να εργάζεστε.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της παρούρησης;

Η παρούρηση είναι μία αντιμετωπίσιμη πάθηση. Αν έχετε «ντροπαλή κύστη», μπορείτε να μειώσετε το άγχος και να ουρήσετε σε ένα δημόσιο χώρο. Όμως, η ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη που απαιτείται για να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο χρειάζεται χρόνο, από μήνες έως χρόνια.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Drug treatments for paruresis. (n.d.). paruresis.org/drug_treatments/

2. Frequently asked questions. (n.d.). paruresis.org/faq/

3. International Paruresis Association. (n.d.). Paruresis fact sheet (“shy bladder syndrome”) [Fact sheet]. paruresis.org/content/uploads/fact_sheet.pdf

4. Shy bladder syndrome. (2014). betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/shy-bladder-syndrome

5. Shy bladder syndrome (paruresis). (n.d.). nationalsocialanxietycenter.com/social-anxiety/shy-bladder-syndrome-paruresis/

6. What is paruresis? (n.d.). urologyhealth.org/urologic-conditions/paruresis-(urinating-in-public)