Λοιμώδη νοσήματα

Περιαμυγδαλικό απόστημα

Τι είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα;

Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη κοντά στις αμυγδαλές που προκύπτει συνήθως ως επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας ή της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο στον λαιμό, όταν αυτές δεν θεραπευτούν. Συγκεκριμένα, το απόστημα αποτελεί ένα θυλάκιο με πύων κοντά σε μια από τις αμυγδαλές.

Συνήθως, το περιαμυγδαλικό απόστημα εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες και κατά κύριο λόγο στις αρχές ή τα τέλη της χειμερινής περιόδου. Αυτό συμβαίνει, καθώς εκείνη την περίοδο εμφανίζεται και η μεγαλύτερη έξαρση της αμυγδαλίτιδας και της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει το περιαμυγδαλικό απόστημα;

Τα συμπτώματα που εμφανίζει το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτά της αμυγαλίτιδας και της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Παρ' όλα αυτά, κάποιος μπορεί να διακρίνει την νόσο αυτή καθώς συχνά το απόστημα είναι ορατό με γυμνό μάτι στο πίσω μέρος του λαιμού, ως ένα λευκό πυώδες εξάνθημα. Σε κάθε περίπτωση, ένα άτομο με την νόσο αυτή μπορεί να βιώνει:

 • Λοίμωξη σε μια ή και τις 2 αμυγδαλές.
 • Πυρετό ή και ρίγος.
 • Δυσκολία κατά την κατάποση φαγητού αλλά και σάλιου.
 • Δυσκολία κατά το πλήρες άνοιγμα του στόματος.
 • Πρήξιμο στο λαιμό και το πρόσωπο.
 • Πονοκέφαλο. 
 • Σίγαση της φωνής.
 • Πονόλαιμο, συνήθως πιο έντονο στη μια μεριά.
 • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό και το σαγόνι.
 • Πόνος στο αυτί από τη μεριά που εμφανίζεται εντονότερος και ο πονόλαιμος.
 • Κακοσμία της ανάσας.

Επιπλέον, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να βιώσει και κάποιες πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Λοίμωξη στους πνεύμονες.
 • Απόφραξη κάποιου αεραγωγού.
 • Εξάπλωση της λοίμωξης στο λαιμό, το στόμα, τον τράχηλο και το στήθος.
 • Ρήξη του αποστήματος.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι δυνατόν να σχετίζονται και με άλλες παθήσεις, όπως η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, αλλά σε κάθε περίπτωση που κάποιος βιώνει κάποια από αυτά συνίσταται να επισκεφτεί έναν ιατρό. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς εάν δεν θεραπευτεί ένα απόστημα εγκαίρως, μπορεί η λοίμωξη να εξαπλωθεί στο σώμα ή να προκληθεί σοβαρή απόφραξη των αεραγωγών. 

Αίτια

Πώς προκαλείται το περιαμυγδαλικό απόστημα;

Τις περισσότερες φορές αυτό προκύπτει ως επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας, καθώς εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές είναι πιθανόν να σχηματίσει απόστημα. Παρ' όλα αυτά, στις μέρες μας το περιαμυγδαλικό απόστημα εμφανίζεται αρκετά σπάνια, εξαιτίας του γεγονότος ότι συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση μιας βακτηριακής λοίμωξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη αντιμετώπιση της λοίμωξης και των περιορισμό της εξάπλωσης της.  

Επίσης, απόστημα μπορεί να προκαλέσει η μονοπυρήνωση και η λοίμωξη στα δόντια ή τα ούλα. Ενώ, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να δημιουργηθεί απόστημα χωρίς την προϋπόθεση κάποιας μόλυνσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει φλεγμονή στους αδένες Weber, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τη γλώσσα και παράγουν σάλιο.

Διάγνωση

Πώς μπορεί ένας ιατρός να διαγνώσει ένα περιαμυγδαλικό απόστημα;

Αρχικά, ο ιατρός θα διεξάγει μια φυσική εξέταση του λαιμού και του στόματος και θα καταγράψει όλα τα συμπτώματα του ασθενούς. Κατόπιν, είναι πιθανό να πάρει δείγμα από τον λαιμό για καλλιέργεια ή και δείγμα αίματος για περαιτέρω εξετάσεις. Οι βασικές ενδείξεις που θα καθοδηγήσουν την διάγνωση είναι:

 • Πρήξιμο στη μια πλευρά του λαιμού.
 • Πρήξιμο στο επάνω μέρος του στόματος.
 • Πρήξιμο και κοκκίνισμα εσωτερικά και εξωτερικά του λαιμού.
 • Πρησμένοι λεμφαδένες από τη μια πλευρά.

Ακόμα, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει μαγνητική και αξονική τομογραφία προκειμένου να παρατηρήσει το απόστημα από κοντά. Τέλος, μπορεί να ληφθεί δείγμα υγρού από το απόστημα με μια βελόνα προκειμένου να ελεγχθεί εργαστηριακά για την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών. 

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα περιαμυγδαλικό απόστημα;

Δεδομένου ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, η πιο κοινή θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί η χορήγηση αντιβιοτικών. Επίσης, ο ιατρός μπορεί να αφαιρέσει το υγρό από το απόστημα προκειμένου να επιταχύνει την ανάρρωση. Αυτό γίνεται με το κόψιμο του αποστήματος με ένα νυστέρι προκειμένου να απελευθερωθεί το πύων ή με τη χρήση βελόνας και πραγματοποιείται συνήθως από χειρούργο.

Επιπλέον, εάν το άτομο δυσκολεύεται υπερβολικά στην κατάποση μπορεί να γίνει χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως, και αν υπάρχει έντονος πόνος συνταγογραφούνται παυσίπονες ουσίες. Τέλος, σε περίπτωση που το απόστημα έχει την τάση να επανεμφανίζεται, ο ιατρός είναι πιθανό να προτείνει την αφαίρεση των αμυγδαλών προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές λοιμώξεις, καθώς και πιθανές επιπλοκές.

Πόσο διαρκεί περίπου ένα περιαμυγδαλικό απόστημα;

Μετά την ακολούθηση της κατάλληλης θεραπείας, το απόστημα θα εξαφανιστεί, εντός 5 με 7 ημερών, το ίδιο και τα συμπτώματα που αυτό προκαλεί. Αλλά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το άτομο να συνεχίσει την χρήση των αντιβιοτικών για όσο διάστημα έχει συστηθεί από τον ιατρό, προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της λοίμωξης. 

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να αποφύγει ένα περιαμυγδαλικό απόστημα;

Για να αποφύγει κάποιος το σχηματισμό αποστήματος, είναι σημαντικό σε περίπτωση αμυγδαλίτιδας ή μονοπυρήνωσης να λάβει άμεσα θεραπεία. Όσο καθυστερεί η θεραπεία τα βακτήρια εξαπλώνονται και ως εκ τούτου η πιθανότητα να δημιουργήσουν απόστημα αυξάνεται.

Είναι σημαντικό, επίσης, να προσέχει το άτομο την στοματική του υγιεινή και να βουρτσίζει τα δόντια του σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης του στόματος από βακτήρια. Ακόμα, οι καπνιστές εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού αποστήματος, επομένως το να διακόψει κάποιος το κάπνισμα θα ήταν για πολλούς λόγους ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του.

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει το περιαμυγδαλικό απόστημα;

Συνήθως, εφόσον ληφθεί έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία το απόστημα φεύγει χωρίς να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα στο άτομο αλλά είναι πιθανό να ξαναεμφανιστεί στο μέλλον. Εάν όμως δεν υπάρξει κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Απόφραξη των αεραγωγών.
 • Λοίμωξη στο σαγόνι, το λαιμό και το στήθος.
 • Λοίμωξη στο αίμα.
 • Σήψη.
 • Θάνατος.

Σε περίπτωση λοιπόν, που ένα άτομο έχει συχνές λοιμώξεις στις αμυγδαλές, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού αποστήματος, μπορεί να επικοινωνήσει με τον ιατρό του προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα αμυγδαλεκτομής. Επιπλέον, είναι σημαντικό εάν κάποιος βιώνει τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας ή του περιαμυγδαλικού αποστήματος να επικοινωνήσει άμεσα με κάποιον ιατρό καθώς ο μόνος τρόπος πρόληψης των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της λοίμωξης. 

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved