Παθολογικά

Προδρομικός πλακούντας

Τι είναι ο προδρομικός πλακούντας;

Ο προδρομικός πλακούντας (placenta previa), ή πλακούντας χαμηλής πρόσφυσης, συμβαίνει όταν ο πλακούντας καλύπτει μέρος ή όλο τον τράχηλο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει έντονη αιμορραγία πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ο πλακούντας αναπτύσσεται στη μήτρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό το όργανο, που μοιάζει με σάκο, παρέχει στο αναπτυσσόμενο έμβρυο θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί παραπροϊόντα από το αίμα του.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας κινείται καθώς η μήτρα εκτείνεται και μεγαλώνει. Είναι φυσιολογικό ο πλακούντας να βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Καθώς η εγκυμοσύνη συνεχίζεται και η μήτρα εκτείνεται, ο πλακούντας τυπικά κινείται στο άνω μέρος της. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, ο πλακούντας θα πρέπει να βρίσκεται στο άνω μέρος της μήτρας. Αυτή η θέση επιτρέπει στον τράχηλο της μήτρας (στην είσοδο της μήτρας στο κάτω μέρος της) να είναι ανεμπόδιστος για τον τοκετό.

Εάν ο πλακούντας προσφύεται στο κάτω μέρος της μήτρας, μπορεί να καλύπτει μέρος ή ολόκληρο τον τράχηλο. Όταν ο πλακούντας καλύπτει μέρος ή ολόκληρο τον τράχηλο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης, η πάθηση είναι γνωστή ως ο προδρομικός πλακούντας ή πλακούντας χαμηλής πρόσφυσης. Οι περισσότερες γυναίκες με αυτή την πάθηση χρειάζεται να παραμείνουν στο κρεβάτι.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Τύποι Θεραπεία Επιπλοκές Υποστήριξη

Συμπτώματα

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τον προδρομικό πλακούντα;

Το κύριο σύμπτωμα είναι μία ξαφνική ελαφρά έως έντονη αιμορραγία από τον κόλπο, αλλά, αν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα:

  • Κράμπες ή οξύς πόνος
  • Αιμορραγία που ξεκινά, σταμάτα και ξεκινά ξανά μέρες ή εβδομάδες αργότερα
  • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική διείσδυση
  • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση προδρομικού πλακούντα;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση προδρομικού πλακούντα είναι οι εξής:

  • Ασυνήθιστη θέση του εμβρύου: ισχιακή προβολή ή οριζόντια θέση στον πλακούντα
  • Παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν τη μήτρα: καισαρική τομή, αφαίρεση ινομυωμάτων, διαστολή και απόξεση
  • Πολύδυμη κύηση
  • Παλαιότερες αποβολές
  • Μεγάλος πλακούντας
  • Μη φυσιολογικό σχήμα μήτρας
  • Γέννηση ήδη ενός παιδιού
  • Παλαιότερη διάγνωση προδρομικού πλακούντα
  • Ηλικία άνω των 35 ετών
  • Ασιατική καταγωγή
  • Κάπνισμα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο προδρομικός πλακούντας;

Συνήθως, οι πρώτες ενδείξεις προδρομικού πλακούντα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του τυπικού υπερηχογραφήματος στις 20 εβδομάδες. Αυτές οι αρχικές ενδείξεις δεν αποτελούν πάντα αιτία ανησυχίας, εφόσον ο πλακούντας είναι συχνά χαμηλά στη μήτρα κατά τη διάρκεια των αρχικών εβδομάδων στην εγκυμοσύνη.

Ο πλακούντας επιδιορθώνει συνήθως τη θέση του από μόνος του. Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μόνο 10% των περιπτώσεων θα εμφανίσουν πλήρως προδρομικό πλακούντα.

Αν παρουσιάζετε οποιαδήποτε αιμορραγία στο δεύτερο μισό της κύησης, ο γιατρός θα ελέγχει τη θέση του πλακούντα χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω μεθόδους:

  • Διακολπικό υπερηχογράφημα. Ο γιατρός τοποθετεί ένα μετατροπέα υπερήχων εντός του κόλπου για να έχει καλύτερη εικόνα του κολπικού καναλιού και του τραχήλου της μήτρας. Αυτή είναι η προτεινόμενη και η πιο ακριβής μέθοδος για τον καθορισμό του προδρομικού πλακούντα.
  • Κοιλιακό υπερηχογράφημα. Ο γιατρός θα τοποθετήσει ένα ειδικό gel στην κοιλιακή χώρα και θα μετακινήσει ένα μηχάνημα, που ονομάζεται μετατροπέας υπερήχων, πάνω σε αυτήν για να δει τα πυελικά όργανα.
  • Μαγνητική τομογραφία. Αυτή η απεικονιστική σάρωση βοηθά στον ακριβή καθορισμό της θέσης του πλακούντα.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι προδρομικού πλακούντα;

Υπάρχουν τέσσερις τύποι προδρομικού πλακούντα, που κυμαίνονται από ήπιος έως έως σοβαρός. Ο καθένας έχει τη δική του επίπτωση στο εάν η μητέρα μπορεί να έχει ένα φυσιολογικό τοκετό ή αν θα χρειαστεί καισαρική τομή. Η θεραπεία για τον προδρομικό πλακούντα επίσης εξαρτάται από τον τύπο που έχετε.

Μερικός

Ο πλακούντας καλύπτει μερικώς άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός.

Χαμηλής πρόσφυσης

Αυτός ο τύπος ξεκινά στην αρχή προς το μέσο της εγκυμοσύνης. Ο πλακούντας είναι τοποθετημένος στην άκρη του τραχήλου της μήτρας και υπάρχουν πιθανότητες η γυναίκα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

Οριακός

Ο πλακούντας αρχίζει να αναπτύσσεται στο κάτω μέρος της μήτρας. Τυπικά πιέζει τον τράχηλο, αλλά δεν τον καλύπτει. Εφόσον τα όρια του πλακούντα ακουμπούν στο εσωτερικό άνοιγμα του τραχήλου, οποιαδήποτε αλληλοεπικάλυψη κατά τη διάρκεια του τοκετού θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία. Όμως, ο φυσιολογικός τοκετός είναι γενικά ασφαλής.

Πλήρης

Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τύπος. Στον πλήρη προδρομικό πλακούντα, ο πλακούντας καλύπτει ολόκληρο τον τράχηλο. Προτείνεται καισαρική τομή και σε σοβαρές περιπτώσεις το μωρό μπορεί να χρειαστεί να γεννηθεί πρόωρα.

Με όλους τους τύπους, η παρατεταμένη ή ανεξέλεγκτη αιμορραγία μπορεί να χρειάζεται επείγουσα καισαρική τομή για την προστασία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο προδρομικός πλακούντας;

Ο γιατρός θα αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον προδρομικό πλακούντα με βάση:

  • Την ποσότητα της αιμορραγίας
  • Το μήνα της κύησης
  • Την υγεία του εμβρύου
  • Τη θέση του πλακούντα και του εμβρύου

Η ποσότητα της αιμορραγίας είναι η κυρία ανησυχία του γιατρού όταν αποφασίζει το θεραπευτικό πλάνο.

Ελάχιστη έως καθόλου αιμορραγία

Για τις περιπτώσεις όπου ο προδρομικός πλακούντας προκαλεί ελάχιστη έως καθόλου αιμορραγία, ο γιατρός θα σας προτείνει ξεκούραση στο κρεβάτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνετε ξαπλωμένη για όσο το δυνατόν περισσότερο και να σηκώνεστε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή, καθώς και την άθληση. Εάν εμφανιστεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Έντονη αιμορραγία

Στις περιπτώσεις έντονης αιμορραγίας χρειάζεται νοσηλεία. Ανάλογα με την ποσότητα αίματος που έχετε χάσει, μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος. Επίσης μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για την πρόληψη πρόωρου τοκετού.

Στην περίπτωση έντονης αιμορραγίας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να πραγματοποιήσετε καισαρική τομή μόλις είναι ασφαλές για το έμβρυο – ιδανικά μετά τις 36 εβδομάδες. Εάν η καισαρική τομή πρέπει να προγραμματιστεί νωρίτερα, στο έμβρυο θα χορηγηθούν ενέσεις κορτικοστεροειδών για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των πνευμόνων.

Ανεξέλεγκτη αιμορραγία

Στην περίπτωση ανεξέλεγκτης αιμορραγίας, χρειάζεται επείγουσα καισαρική τομή.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του προδρομικού πλακούντα;

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο τράχηλος της μήτρας ανοίγει, ώστε το έμβρυο να κινηθεί εντός του κόλπου και να γεννηθεί. Εάν ο πλακούντας είναι μπροστά από τον τράχηλο, θα αρχίσει να διαχωρίζεται καθώς ο τράχηλος ανοίγει, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία. Αυτό μπορεί να απαιτεί επείγουσα καισαρική τομή, ακόμη και αν το έμβρυο είναι πρόωρο, καθώς η μητέρα μπορεί να πεθάνει από αιμορραγία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση. Ο φυσιολογικός τοκετός επίσης έχει πολλούς κινδύνους για τη μητέρα, η οποία μπορεί να βιώσει έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού ή τις πρώτες ώρες μετά από αυτόν.

Υποστήριξη

Υποστήριξη για τις μέλλουσες μητέρες

Η διάγνωση προδρομικού πλακούντα μπορεί να είναι ανησυχητική για τις μέλλουσες μητέρες. Η Κλινική Mayo παρέχει ορισμένες ιδέες για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πάθηση και να προετοιμαστείτε για τον τοκετό.

Ενημερωθείτε: Όσο περισσότερα γνωρίζετε τόσο περισσότερο θα είστε προετοιμασμένες για το τι να περιμένετε. Ελάτε σε επαφή με άλλες γυναίκες που έχουν επίσης προδρομικό πλακούντα.

Ετοιμαστείτε για καισαρική τομή: Ανάλογα με τον τύπο προδρομικού πλακούντα που έχετε, μπορεί να μην είστε σε θέση να έχετε ένα φυσιολογικό τοκετό. Να θυμάστε ότι ο τελικός στόχος είναι η υγεία η δική σας και του μωρού σας.

Απολαύστε την ξεκούραση στο κρεβάτι: Αν έχετε συνηθίσει να είστε δραστήρια, η καθήλωση στο κρεβάτι μπορεί να σας προκαλεί δυσφορία. Όμως, αξιοποιήστε αυτό το χρόνο για να βρείτε νέα χόμπι, όπως:

  • Να γράφετε ημερολόγιο
  • Να φτιάξετε ένα φωτογραφικό άλμπουμ
  • Να διαβάσετε αναφορικά με τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή σας αποκτώντας ένα νέο μέλος στην οικογένεια

Φροντίστε τον εαυτό σας:

  • Αγοράστε ένα νέο ζευγάρι πυτζάμες
  • Διαβάστε ένα καλό βιβλίο
  • Δείτε τα αγαπημένα σας τηλεοπτικά προγράμματα

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Eichelberger, K. Y., Haeri, S., Kessler, D. C., Swartz, A., Herring, A., & Wolfe, H. M. (2011, June 9). American Journal of Perinatology, 28(9), 735-740 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3175253/

2. Mayo Clinic Staff. (2014, May 9). Placenta previa. Retrieved from mayoclinic.com/health/placenta-previa/DS00588/