Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Στένωμα ουρήθρας

Τι είναι το στένωμα ουρήθρας;

Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη ώστε να αποβληθούν από το σώμα.

Συνήθως η ουρήθρα έχει αρκετά μεγάλη διάμετρο ώστε τα ούρα ρέουν ελεύθερα μέσω αυτής. Όταν η ουρήθρα, στενεύει μπορεί να περιορίσει τη ροή των ούρων. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως στένωμα ουρήθρας.

Το στένωμα ουρήθρας είναι μία πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του στενώματος της ουρήθρας;

Το στένωμα της ουρήθρας αφορά στη μείωση της διαμέτρου της ουρήθρας. Συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή του ιστού ή στην παρουσία ουλώδους ιστού. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Τα μικρά αγόρια που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο υποσπαδίας (μία διαδικασία για την επιδιόρθωση της ουρήθρας που δεν έχει αναπτυχθεί) και οι άνδρες που έχουν εμφυτεύματα πέους έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης στενώματος της ουρήθρας.

Ο straddle τραυματισμός είναι ένας κοινός τύπος τραύματος που μπορεί να οδηγήσει σε στένωμα της ουρήθρας. Παραδείγματα τέτοιου είδους τραυματισμού είναι το χτύπημα πάνω στην μπάρα του ποδηλάτου ή ένα χτύπημα σε περιοχή κοντά στο όσχεο.

Άλλες πιθανές αιτίες στενώματος της ουρήθρας περιλαμβάνουν:

Σπάνιες αιτίες είναι οι ακόλουθες:

 • Όγκος που εντοπίζεται κοντά στην ουρήθρα
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα γονόρροια ή χλαμύδια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του στενώματος της ουρήθρας;

Κάποιοι άνδρες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στενώματος της ουρήθρας, ειδικά όσοι:

 • Έχουν ένα ή περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη τοποθέτηση καθετήρα (ο καθετήρας είναι ένας μικρός ευέλικτος σωλήνας που εισάγεται για την απομάκρυνση των ούρων από την ουροδόχο κύστη)
 • Πάσχουν από ουρηθρίτιδα (διόγκωση και ερεθισμό της ουρήθρας) πιθανώς λόγω λοίμωξης
 • Έχουν διογκωμένο προστάτη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του στενώματος της ουρήθρας;

Το στένωμα της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμα συμπτώματα από ήπια έως σοβαρά. Ορισμένες ενδείξεις στενώματος ουρήθρας περιλαμβάνουν:

 • Αδύναμη ροή ούρων ή μειωμένη ποσότητα ούρων
 • Ξαφνική ανάγκη ούρησης
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης μετά την ούρηση
 • Ξαφνική έναρξη και τερματισμό της ροής των ούρων
 • Ακράτεια ούρων
 • Πόνο στην πυελική ή την κάτω κοιλιακή περιοχή
 • Έκκριση υγρών από την ουρήθρα
 • Διόγκωση και πόνο στο πέος
 • Αίμα στο σπέρμα ή στα ουρά
 • Σκούρο χρώμα ούρων
 • Ανικανότητα ούρησης (αυτή είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας)

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το στένωμα της ουρήθρας;

Ανάλυση των συμπτωμάτων και ιατρικό ιστορικό

Θα πρέπει να αναφέρετε όλα τα συμπτώματα στο γιατρό σας. Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει αναφορικά με παλαιότερες ασθένειες και ιατρικές διαδικασίες για να καθορίσει εάν υπάρχουν ένας και περισσότεροι παράγοντες κινδύνου.

Κλινική εξέταση

Μία απλή κλινική εξέταση της περιοχής του πέους μπορεί να βοηθήσει το γιατρό στον καθορισμό στενώματος της ουρήθρας. Για παράδειγμα, ο γιατρός θα είναι σε θέση να παρατηρήσει ερυθρότητα ή έκκριση υγρού από την ουρήθρα και να εντοπίσει μία ή περισσότερες οι σκληρές ή διογκωμένες περιοχές.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης στενώματος της ουρήθρας ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις.

 • Μέτρηση του ρυθμού ροής κατά την ούρηση
 • Ανάλυση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων των ούρων για τον καθορισμό παρουσίας βακτηρίων ή αίματος
 • Κυστοσκόπηση: εισαγωγή ενός μικρού σωλήνα με μία κάμερα εντός του σώματος για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας (ο πιο άμεσος τρόπος ελέγχου της στένωσης)
 • Μέτρηση του μεγέθους του ανοίγματος της ουρήθρας
 • Έλεγχος για χλαμύδια και γονόρροια

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για το στένωμα της ουρήθρας;

Μη χειρουργική επιλογή

Η πρώτη θεραπεία για τη διάνοιξη της ουρήθρας είναι με τη χρήση ενός ιατρικού εργαλείου που ονομάζεται διαστολέας. Είναι μία διαδικασία που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ο γιατρός θα περάσει ένα λεπτό σωλήνα μέσω της ουρήθρας και εντός της ουροδόχου κύστης και θα ξεκινήσει να το διαστέλλει. Με την πάροδο του χρόνου, μεγαλύτεροι διαστολείς θα αυξήσουν σταδιακά το εύρος της ουρήθρας.

Μία άλλη μη χειρουργική επιλογή είναι η μόνιμη τοποθέτηση καθετήρα. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως σε σοβαρές περιπτώσεις και φέρει κινδύνους, όπως ερεθισμό της ουροδόχου κύστης και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μία άλλη επιλογή. Μία ανοιχτή ουρηθροπλαστική αποτελεί επιλογή για μεγαλύτερα και πιο σοβαρά στενώματα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του πάσχοντος ιστού και την επανακατασκευή της ουρήθρα. Τα αποτελέσματα ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της στένωσης.

Εκτροπή ούρων

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μία πλήρης εκτροπή ούρων μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Αυτή η χειρουργική διαδικασία επανακατευθύνει μόνιμα τη ροή των ούρων σε ένα άνοιγμα στην κοιλιακή χώρα. Περιλαμβάνει τη χρήση μέρους του λεπτού εντέρου για την σύνδεση των ουρητήρων στο άνοιγμα. Η εκτροπή ούρων συνήθως πραγματοποιείται όταν η ουροδόχος κύστη έχει υποστεί πολύ σοβαρή βλάβη ή πρέπει να αφαιρεθεί.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το στένωμα της ουρήθρας;

Δεν είναι πάντα εφικτό να προληφθεί το στένωμα της ουρήθρας. Εφόσον τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν μία πιθανή αιτία, η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να αποτρέψει μερικές περιπτώσεις. Όμως, οι τραυματισμοί και άλλες ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το στένωμα της ουρήθρας δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν.

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε συμπτώματα στενώματος της ουρήθρας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το κλειδί για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του στενώματος της ουρήθρας;

Πολλά άτομα έχουν καλή έκβαση μετά τη θεραπεία για το στένωμα της ουρήθρας. Μπορεί να χρειαστείτε μελλοντικές θεραπείες αν το στένωμα είναι το αποτέλεσμα ουλώδους ιστού.

Σε μερικές περιπτώσεις, το στένωμα μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση ούρων, δηλαδή ανικανότητα ούρησης λόγω πλήρους απόφραξης της ουρήθρας. Αυτή είναι μία επικίνδυνη κατάσταση. Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε συμπτώματα στενώματος και δεν μπορείτε να ουρήσετε.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015, September 4). Urethral stricture mayoclinic.org/diseases-conditions/urethral-stricture/basics/definition/con-20037057

2. Radical cystectomy with ileal conduit urinary diversion. (n.d.) urology.osu.edu/20970.cfm

3. Urinary diversion. (2013, September) niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/urinary-diversion

4. What is urethral stricture disease? (n.d.) urologyhealth.org/urologic-conditions/urethral-stricture-disease