Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Μερικά εισαγωγικά στοιχεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το 3 με 20% των Αμερικανών βιώνουν συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (Irritable Bowel Syndrome – IBS). Η πάθηση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Σε κάποια άτομα τα συμπτώματα είναι ήπια, ενώ σε άλλα είναι τόσο έντονα που προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι επίσης γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα ή βλεννώδης κολίτιδα. Είναι διαφορετική πάθηση από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και δεν σχετίζεται με άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία ομάδα εντερικών συμπτωμάτων που συνήθως εμφανίζονται μαζί. Τα συμπτώματα ποικίλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια από άτομο σε άτομο. Διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τουλάχιστον τρεις ημέρες το μήνα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει εντερική βλάβη, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα συχνό.

Η νόσος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνων του γαστρεντερικού, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;

Τα συμπτώματα τυπικά περιλαμβάνουν:

Δεν είναι ασύνηθες για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να έχουν επεισόδια διάρροιας και δυσκοιλιότητας μαζί. Συμπτώματα, όπως το φούσκωμα και τα αέρια, τυπικά υποχωρούν μετά την κένωση του εντέρου.

Επιπλέον, τα συμπτώματα δεν είναι πάντοτε επίμονα. Μπορεί να υποχωρήσουν και να επανεμφανιστούν. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που βιώνουν συνεχή συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου στις γυναίκες;

Οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν τα συμπτώματα κοντά στις ημέρες του έμμηνου κύκλου ή έχουν περισσότερα συμπτώματα σε αυτή την περίοδο. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση βιώνουν λιγότερα συμπτώματα από αυτές που έχουν ακόμη έμμηνο ρύση. Επίσης, κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι ορισμένα συμπτώματα εντείνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου στους άνδρες;

Τα συμπτώματα των ανδρών είναι ίδια με αυτά των γυναικών. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως πολύ λιγότεροι άνδρες αναφέρουν τα συμπτώματα και αναζητούν θεραπεία.

Πώς είναι ο πόνος του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;

Ο πόνος του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μοιάζει με κράμπα. Μαζί με τις κράμπες, θα βιώνετε και τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω:

  • Αλλαγή στη συχνότητα κένωσης του εντέρου
  • Μερική ανακούφιση από τον πόνο μετά την κένωση του εντέρου
  • Αλλαγή στην όψη των κοπράνων σας

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την πάθηση με βάση τα συμπτώματά σας. Επιπρόσθετα, θα ακολουθήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα βήματα για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας:

  • Θα εξετάσει δείγμα κοπράνων για να αποκλείσει τη μόλυνση
  • Θα πραγματοποιήσει μια κολονοσκόπηση
  • Θα σας ζητήσει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή ή να αποφύγετε ορισμένες τροφές για ένα χρονικό διάστημα για να αποκλείσει πιθανές αλλεργίες
  • Θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για τυχόν εντοπισμό αναιμίας και τον αποκλεισμό της κοιλιοκάκης

Η κολονοσκόπηση τυπικά πραγματοποιείται αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι τα συμπτώματα προκαλούνται από κολίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσο του Crohn) ή καρκίνο.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Για κάποια άτομα, οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επειδή, όμως, τα συμπτώματα της πάθησης ποικίλουν μεταξύ των ατόμων, ποικίλουν αντίστοιχα και οι διατροφικές αλλαγές που θα πρέπει το κάθε άτομο να κάνει.

Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Η διαχείριση της διατροφής σας, όταν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Η τροποποίηση των ποσοτήτων ή η αποφυγή τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά, τα τηγανητά, τα δύσπεπτα σάκχαρα και τα φασόλια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κάποιων συμπτωμάτων. Για ορισμένους ανθρώπους, η προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων στη διατροφή, όπως το τζίντζερ, η μέντα και το χαμομήλι, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι επιλογές αντιμετώπισης στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αρχικά, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αλλαγές του τρόπου ζωής. Αυτές οι κατ’ οίκον θεραπείες τυπικά συνιστώνται πριν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Κατ’ οίκον θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ορισμένες κατ’ οίκον θεραπείες ή αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Παραδείγματα τέτοιων αλλαγών περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή τηγανητών ή καυτερών φαγητών
  • Αποχή από καφεϊνούχα ροφήματα που ερεθίζουν το έντερο
  • Ελαχιστοποίηση του άγχους
  • Τακτική άθληση
  • Λήψη προβιοτικών (τα «καλά» βακτήρια που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο) για την ανακούφιση από το φούσκωμα και τα αέρια
  • Κατανάλωση μικρότερων γευμάτων

Ποια φαρμακευτική αγωγή δίδεται στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται με κατ’ οίκον θεραπείες, όπως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, ο γιατρός θα σας προτείνει τη λήψη φαρμάκων. Οι διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στο ίδιο φάρμακο, επομένως, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με το γιατρό σας ώστε να καταλήξετε στην καλύτερη για εσάς φαρμακευτική αγωγή.

Όταν πρόκειται να λάβετε ένα νέο φάρμακο, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, συμπληρώματα και βότανα που ήδη λαμβάνετε. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή αλληλεπιδράσεων μεταξύ των φαρμάκων.

Κάποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, ενώ άλλα εστιάζουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα. Αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο των μυϊκών σπασμών, φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, για την ανακούφιση του πόνου, και αντιβιοτικά. Αν το κύριο σύμπτωμα που βιώνετε είναι η δυσκοιλιότητα, η λινακλοτίδη και η λουβιπροστόνη είναι δύο δραστικές ουσίες που προτείνονται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας.

Αίτια

Ποια είναι η αιτία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου παραμένει άγνωστη. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν ένα υπερβολικά ευαίσθητο παχύ έντερο ή ανοσοποιητικό σύστημα. Προηγούμενη βακτηριακή μόλυνση στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί επίσης να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι ποικίλες αιτίες της πάθησης καθιστούν δύσκολη την πρόληψή της.

Οι σωματικές διεργασίες που εμπλέκονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να ποικίλουν, αλλά ως επί το πλείστον αποτελούνται από:

  • Αργές ή σπαστικές κινήσεις του παχέος εντέρου, οι οποίες προκαλούν επώδυνες κράμπες
  • Μη φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης στο παχύ έντερο, τα οποία επηρεάζουν την κινητικότητά του
  • Ήπια κοιλιοκάκη που δημιουργεί βλάβη στο έντερο, προκαλώντας σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τι πυροδοτεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Για πολλούς ανθρώπους, το κλειδί στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι η αποφυγή των πυροδοτικών παραγόντων. Συγκεκριμένες τροφές, καθώς επίσης και το άγχος, συνιστούν πυροδοτικά εναύσματα για τα συμπτώματα της πάθησης.

Όπως αναφέρθηκε, συγκεκριμένες τροφές πυροδοτούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, κάποιες εξ αυτών μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση σε εσάς από ότι σε άλλους. Καλό θα ήταν να κρατάτε ένα διατροφικό ημερολόγιο, ώστε να μπορέσετε να ταυτοποιήσετε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το έντερό σας.

Η εκ των προτέρων αναγνώριση καταστάσεων που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους και της αγωνίας σας είναι σαφώς βοηθητική. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να σχεδιάσετε πώς να αποφύγετε τις εν λόγω καταστάσεις, αν αυτό είναι εφικτό, ή να αναπτύξετε στρατηγικές μείωσης του άγχους.

Άγχος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άγχος

Η αυτόματη κινητικότητα του πεπτικού συστήματος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το νευρικό σύστημα. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα, καθιστώντας το πεπτικό σύστημα υπερδραστήριο. Αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το παχύ έντερο μπορεί να είναι υπερβολικά ευαίσθητο ακόμη και στην πιο ανεπαίσθητη διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Επίσης, πιστεύεται ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από το άγχος.

Απώλεια βάρους

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και απώλεια βάρους

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν επηρεάζει το βάρος σε όλους τους ασθενείς. Ωστόσο, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους αν δεν τρώτε όσο πρέπει για τη διατήρηση του φυσιολογικού σας βάρους, προκειμένου να αποφύγετε τα συμπτώματα της νόσου. Οι κοιλιακές κράμπες μπορεί να γίνονται συχνότερες μετά το φαγητό. Αν η συχνή διάρροια είναι ένα από τα συμπτώματά σας, το σώμα πιθανώς να μην προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνετε. Ως αποτέλεσμα, το βάρος σας μπορεί να μειωθεί.

Διάρροια

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και διάρροια

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια είναι ένας ιδιαίτερος τύπος της νόσου. Πρωτίστως επηρεάζει το παχύ έντερο. Κοινά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με διάρροια περιλαμβάνουν τις συχνές κενώσεις του εντέρου και τη ναυτία. Κάποιοι άνθρωποι που πάσχουν από τον συγκεκριμένο τύπο περιστασιακά χάνουν τον έλεγχο του εντέρου.

Δυσκοιλιότητα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα είναι ένας τύπος της νόσου που τυπικά επηρεάζει τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η δυσκοιλιότητα, τα σκληρά κόπρανα και οι μη συχνές κενώσεις του εντέρου είναι τα πλέον κοινά συμπτώματα του εν λόγω τύπου.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Grundmann O, et al. (2010). Irritable bowel syndrome: epidemiology, diagnosis and treatment: an update for health-care practitioners. DOI: 10.1111/j.1440-1746.2009.06120.x

2. Houghton LA, et al. (2002). The menstrual cycle affects rectal sensitivity in patients with irritable bowel syndrome but not healthy volunteers. DOI: 10.1136/gut.50.4.471

3. Irritable bowel syndrome. (2016). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072600/

4. Irritable bowel syndrome. (2015). niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome