Αυτοάνοσες παθήσεις

Σύνδρομο Sjogren

Κατανοώντας το σύνδρομο Sjogren και το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Σε ένα φυσιολογικό υγιές σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε εξωγενείς εισβολείς, όπως τα βακτήρια. Ωστόσο, μερικές φορές, αρχίζει να επιτίθεται στο ίδιο το σώμα, επειδή λανθασμένα το θεωρεί ως ξένο υλικό. Εάν αυτό συμβεί, μπορεί να προκληθεί η καταστροφή υγιών ιστών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυτοάνοση διαταραχή.

Το σύνδρομο Sjogren είναι μία αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τους σιελογόνους και δακρυϊκούς αδένες. Οι αδένες αυτοί βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει υγρασία στα μάτια και το στόμα υπό μορφή σάλιου και δακρύων. Σε ένα άτομο με σύνδρομο Sjogren, το σώμα αδυνατεί να παράγει επαρκή υγρασία.

Αυτή είναι μία χρόνια συστημική διαταραχή που επηρεάζει 1 με 4 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών.

Η πάθηση τυπικά διαγιγνώσκεται είτε ως πρωτογενής είτε ως δευτερογενής. Στο πρωτογενές σύνδρομο Sjogren δεν υπάρχει άλλη αυτοάνοση νόσος στον οργανισμό. Το δευτερογενές σύνδρομο Sjogren διαγιγνώσκεται όταν το άτομο έχει μία άλλη αυτοάνοση διαταραχή. Το πρωτογενές σύνδρομο Sjogren επίσης τείνει να είναι περισσότερο επιθετικό και προκαλεί περισσότερη ξηρότητα από το δευτερογενή τύπο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren;

Η ξηροστομία είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κοιλοτήτων στα δόντια. Επίσης, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ομιλία ή την κατάποση. Μπορείτε να ανακουφιστείτε από αυτό το σύμπτωμα μασώντας τσίχλα ή γλύφοντας καραμέλα.

Η ξηρότητα των ματιών επίσης παρατηρείται συχνά και μπορεί να προκαλέσει μία αίσθηση καψίματος ή σαν να έχετε σκουπιδάκι στο μάτι.

Το σύνδρομο Sjogren μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Κάποια άτομα αναφέρουν ξηρότητα κόλπου, ξηροδερμία, κόπωση, εξανθήματα ή πόνο στις αρθρώσεις. Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των οργάνων, όπως των νεφρών ή των πνευμόνων. Αν έχετε συνεχή φλεγμονή, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να προλάβει τη βλάβη των οργάνων. Τα φάρμακα αυτά καλούνται τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα και βοηθούν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος περισσότερο και από το ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για το σύνδρομο Sjogren;

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία ή προδιαθεσικός παράγοντας για το σύνδρομο Sjogren. Εννέα στα δέκα άτομα που εμφανίζουν την πάθηση είναι γυναίκες, και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα οιστρογόνα σχετίζονται με την πάθηση. Άλλες αυτοάνοσες διαταραχές είναι συχνά παρούσες και ένα οικογενειακό ιστορικό της νόσου φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο Sjogren;

Δεν υπάρχει ένα μοναδικό διαγνωστικό τεστ για την εν λόγω πάθηση. Επειδή τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren είναι γενικευμένα, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει πληθώρα εξετάσεων για τη διάγνωση της πάθησης. Επιπρόσθετα με την κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει συγκεκριμένα αντισώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο. Οφθαλμολογικές εξετάσεις και βιοψία χείλους μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της υγρασίας των ματιών και της παραγωγικότητας των σιελογόνων αδένων. Μία ειδική ακτινογραφία ακτίνων-Χ των σιελογόνων αδένων, που ονομάζεται σιαλογραφία, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί.

Μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα παίρνετε. Παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Sjogren;

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Sjogren, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τυπικά συνταγογραφούνται θεραπείες που αντικαθιστούν την υγρασία, όπως οφθαλμικές σταγόνες ή λοσιόν. Αν ένα άτομο έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συστήνονται. Σοβαρά συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν ανοσοκατασταλτικά ή κορτικοστεροειδή. Θα πρέπει να ξεκουράζεστε αρκετά και να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κόπωσης.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με το σύνδρομο Sjogren;

Μία πιθανή επιπλοκή του συνδρόμου Sjogren είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος, ενός καρκίνου του λεμφικού συστήματος που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενημερώστε το γιατρό σας αν ο κύριος σιελογόνος αδένας αλλάζει σε μέγεθος ή φαίνεται διογκωμένος. Τα παρακάτω μπορούν να αποτελούν συμπτώματα λεμφώματος:

  • Πυρετός
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Καλέστε το γιατρό σας αν εμφανίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved