Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Τοξικό μεγάκολο

Τι είναι το τοξικό μεγάκολο;

Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Περιλαμβάνει τη σκωληκοειδή απόφυση, το κόλον και το ορθό. Το παχύ έντερο ολοκληρώνει τη διαδικασία της πέψης απορροφώντας νερό και προωθώντας τα κόπρανα στον πρωκτό.

Αρκετές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία του παχέος εντέρου. Μία εξ αυτών είναι το τοξικό μεγάκολο. Το «μεγάκολο» είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει την μη φυσιολογική διαστολή του εντέρου. Το «τοξικό μεγάκολο» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη σοβαρότητα της πάθησης.

Είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση. Αφορά στη διεύρυνση του παχέος εντέρου που αναπτύσσεται μέσα σε λίγες ημέρες και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Πιθανώς συνιστά επιπλοκή μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

Αίτια

Τι προκαλεί το τοξικό μεγάκολο;

Μία από τις αιτίες του τοξικού μεγακόλου είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου προκαλούν διόγκωση και ερεθισμό τμημάτων του πεπτικού σωλήνα και μπορούν να προξενήσουν έντονο πόνο και μόνιμη βλάβη τόσο στο λεπτό όσο και στο παχύ έντερο. Παραδείγματα φλεγμονωδών νόσων του εντέρου είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Το τοξικό μεγάκολο μπορεί επίσης να προκληθεί από λοιμώξεις, όπως η κολίτιδα από το Clostridium difficile.

Η ασθένεια συμβαίνει όταν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου αναγκάζουν το παχύ έντερο να διογκωθεί και να διασταλεί. Όταν αυτό συμβεί, το έντερο δεν μπορεί να απομακρύνει τα αέρια ή τα κόπρανα από το σώμα. Καθώς αυτά συσσωρεύονται εντός του παχέος εντέρου, αυτό μπορεί εν τέλει να υποστεί ρήξη.

Η ρήξη του παχέος εντέρου είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, διότι βακτήρια που φυσιολογικά βρίσκονται εντός του απελευθερώνονται μέσα στην κοιλιακή χώρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη, ακόμη και θάνατο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλοι τύποι μεγακόλου. Παραδείγματα αυτών είναι:

 • Το ψευδο-αποφρακτικό μεγάκολο
 • Το μεγάκολο του ειλεού
 • Το συγγενές μεγάκολο

Παρόλο που οι προαναφερθείσες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν διαστολή και βλάβη του παχέος εντέρου, δεν οφείλονται σε φλεγμονή ή λοίμωξη.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του τοξικού μεγακόλου;

Όταν το τοξικό μεγάκολο λαμβάνει χώρα, το παχύ έντερο υφίσταται ταχεία διάταση. Τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα
 • Φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα
 • Επώδυνες κενώσεις του εντέρου
 • Ταχυπαλμία
 • Σοκ
 • Πυρετό
 • Διάρροια με αίμα

Το τοξικό μεγάκολο είναι μία πάθηση απειλητική για τη ζωή. Αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το τοξικό μεγάκολο;

Αν εμφανίσετε συμπτώματα τοξικού μεγακόλου, ο γιατρός θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση μέσω μιας κλινικής εξέτασης, καθώς και διαγνωστικών εξετάσεων. Θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και εάν έχετε κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Επίσης θα ελέγξει την κοιλιακή χώρα για ευαισθησία και θα προσπαθήσει να ακροαστεί ήχους του παχέος εντέρου με τη βοήθεια ενός στηθοσκοπίου τοποθετημένου στην κοιλιά σας.

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε τοξικό μεγάκολο, θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις όπως:

 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ της κοιλιακής χώρας
 • Αξονική τομογραφία κοιλίας
 • Εξετάσεις αίματος,. όπως ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα και ηλεκτρολύτες αίματος

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το τοξικό μεγάκολο;

Η αντιμετώπιση του τοξικού μεγακόλου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Αν αναπτύξετε την εν λόγω πάθηση, θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ώστε να λάβετε υγρά που θα προλάβουν το σοκ. Το σοκ είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που συμβαίνει όταν μία λοίμωξη στο σώμα προκαλεί την ταχεία μείωση της πίεσης του αίματος.

Μόλις η πίεση του αίματος σταθεροποιηθεί θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του τοξικού μεγακόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις το τοξικό μεγάκολο μπορεί να δημιουργήσει ρήξη η διάτρηση του παχέος εντέρου. Η ρήξη θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, ώστε να μην εισέλθουν βακτήρια από το εσωτερικό του εντέρου στο σώμα.

Αν δεν υπάρχει διάτρηση, ο πάσχων ιστός θα χρειαστεί να αφαιρεθεί. Αναλόγως με το βαθμό της βλάβης, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε κολεκτομή. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει είτε την πλήρη είτε τη μερική αφαίρεση του παχέος εντέρου.

Θα χρειαστεί να λαμβάνετε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Τα φάρμακα αυτά θα βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρής λοίμωξης, γνωστή ως σήψη. Η σήψη προκαλεί σοβαρή αντίδραση εντός του σώματος και συχνά είναι απειλητική για τη ζωή.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το τοξικό μεγάκολο;

Το τοξικό μεγάκολο είναι μία επιπλοκή των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου ή λοιμώξεων. Αν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις, θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές του τρόπου ζωής και λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξετε τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, θα προλάβετε λοιμώξεις και θα μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης τοξικού μεγακόλου.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για το τοξικό μεγάκολο;

Αν εμφανίσετε τοξικό μεγάκολο και αναζητήσετε κατάλληλη θεραπεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον, η μακροπρόθεσμη έκβαση είναι ευοίωνη. Η κατάλληλη και έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης θα προλάβει επιπλοκές, όπως:

 • Σήψη
 • Διάτρηση του παχέος εντέρου
 • Σοκ
 • Κώμα

Αν εκδηλώσετε επιπλοκές από το τοξικό μεγάκολο, ο γιατρός θα χρειαστεί να λάβει δραστικά μέτρα. Η πλήρης αφαίρεση του παχέος εντέρου θα δημιουργήσει την ανάγκη ειλεοστομίας η ειλεοπρωκτικής αναστόμωση. Αυτές οι δύο διαδικασίες θα επιτρέψουν την απομάκρυνση των κοπράνων από το σώμα σας ύστερα από την αφαίρεση του παχέος εντέρου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Andrews LW. (2005). Removing the colon: Surgical options and opportunities. ccfa.org/resources/removing-the-colon-surgical.html

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Inflammatory bowel disease (IBD). mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/basics/definition/con-20034908

3. Toxic megacolon. (n.d.). hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/digestive_disorders/toxic_megacolon_134,180/

4. Sayedy L, et al. (2010). Toxic megacolon associated Clostridium difficile colitis. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2999149/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι