Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υπερθυρεοειδισμός

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μία πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού σας. Παράγει τη θυροξίνη (Τ4) και την τριϊωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες είναι οι δύο κύριες ορμόνες που ελέγχουν πώς τα κύτταρα χρησιμοποιούν την ενέργεια. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό μέσω της έκκρισης αυτών των ορμονών.

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγάλη ποσότητα Τ3, Τ4 ή και των δύο. Η διάγνωση ενός υπερδραστήριου αδένα και η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να αποτρέψει τις επιπλοκές.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Q&A

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του υπερθυρεοειδισμού;

Μία πληθώρα παθήσεων μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό. Η νόσος του Graves, μία αυτοάνοση διαταραχή, είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Η νόσος είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αντισωμάτων, τα οποία διεγείρουν το θυρεοειδή αδένα να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ορμονών. Η νόσος του Graves εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ό, τι στους άντρες. Τείνει να εμφανίζει κληρονομικότητα, κάτι το οποίο υποδηλώνει γενετική προδιάθεση. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν υπάρχει μέλος της οικογένειας με αυτή την ασθένεια.

Άλλες αιτίες του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Θυρεοειδίτιδα, μία φλεγμονή του θυρεοειδούς η οποία προκαλεί τη διαρροή των ορμονών Τ3 και Τ4 έξω από το θυρεοειδή αδένα
  • Μεγάλη ποσότητα ιωδίου, ένα βασικό συστατικό των ορμονών Τ3 και Τ4
  • Όγκους στις ωοθήκες ή στους όρχεις
  • Καλοήθης όγκους του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης
  • Πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων θυροξίνης μέσω συμπληρωμάτων, διατροφής ή φαρμάκων

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;

Υψηλές ποσότητες Τ3, Τ4 ή και των δύο μπορεί να ευθύνονται για υπερβολικά μεγάλο μεταβολικό ρυθμό. Αυτό ονομάζεται υπερμεταβολική κατάσταση. Αν βρίσκεστε σε υπερμεταβολική κατάσταση, βιώνετε γρήγορο καρδιακό παλμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και τρόμο χεριών. Μπορεί επίσης να ιδρώνετε πολύ και να αναπτύξετε χαμηλή ανοχή στη θερμότητα. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πιο συχνές κενώσεις του εντέρου, απώλεια βάρους και, στις γυναίκες, άτακτους έμμηνους κύκλους.

Ορατά, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να διογκωθεί σε βρογχοκήλη, η οποία μπορεί να είναι συμμετρική ή να βρίσκεται στη μία πλευρά. Τα μάτια σας μπορεί επίσης να φαίνονται διογκωμένα, το οποίο είναι ένδειξη εξόφθαλμου, μιας πάθησης που σχετίζεται με την ασθένεια του Graves.

Άλλα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη όρεξη
  • Νευρικότητα
  • Αεικινησία
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Αδυναμία
  • Ανώμαλο καρδιακό παλμό
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Λεπτά, εύθραυστα μαλλιά
  • Κνησμό
  • Τριχόπτωση
  • Ναυτία και εμετό
  • Γυναικομαστία (στους άντρες)

Τα ακόλουθα συμπτώματα χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας:

  • Ζάλη
  • Λαχάνιασμα
  • Απώλεια συνείδησης
  • Γρήγορος, ανώμαλος καρδιακός ρυθμός

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή, μία επικίνδυνη αρρυθμία που οδηγεί σε εγκεφαλικά, καθώς και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο υπερθυρεοειδισμός;

Το πρώτο βήμα στη διάγνωση είναι ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και μία κλινική εξέταση. Αυτά θα αποκαλύψουν κοινές ενδείξεις του υπερθυρεοειδισμού, όπως:

  • Απώλεια βάρους
  • Γρήγορο καρδιακό παλμό
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Μάτια που προεξέχουν
  • Διογκωμένο θυρεοειδή αδένα

Άλλες εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασής σας είναι οι ακόλουθες:

Έλεγχος χοληστερόλης

Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Χαμηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι ένδειξη ενός αυξημένου μεταβολικού ρυθμού, στον οποίο το σώμα καταβολίζει γρήγορα τη χοληστερόλη.

Τ4, ελεύθερη Τ4, Τ3

Αυτές οι εξετάσεις μετρούν την ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών Τ4 και Τ3 στο αίμα.

Εξέταση θυρεοειδοτρόπου ορμόνης

Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) είναι μία ορμόνη της υπόφυσης που διεγείρει το θυρεοειδή αδένα να παράγει ορμόνες. Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι φυσιολογικά ή υψηλά, η TSH θα πρέπει να είναι χαμηλότερη. Μη φυσιολογικά χαμηλή TSH μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη υπερθυρεοειδισμού.

Έλεγχος τριγλυκεριδίων

Παρόμοια με τη χαμηλή χοληστερόλη, τα χαμηλά τριγλυκερίδια μπορεί να είναι ένδειξη για αυξημένο μεταβολικό ρυθμό.

Σάρωση θυρεοειδούς αδένα

Η σάρωση επιτρέπει στο γιατρό να διαπιστώσει εάν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπερδραστήριος. Συγκεκριμένα, μπορεί να αποκαλύψει εάν ολόκληρος ο αδένας ή μόνο μία μικρή περιοχή του προκαλεί την υπερδραστηριότητα.

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα μπορεί να μετρήσει το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα καθώς και τυχόν μάζες εντός του. Οι γιατροί χρησιμοποιούν το υπερηχογράφημα για να καθορίσουν εάν μία μάζα είναι στερεή ή κυστική.

Αξονική ή μαγνητική τομογραφία

Μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει εάν υπάρχει όγκος στην υπόφυση που προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο υπερθυρεοειδισμός;

Φάρμακα

Αντιθυρεοειδικά φάρμακα, όπως η μεθιμαζόλη, σταματούν την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Τα φάρμακα αυτά αποτελούν μια κοινή θεραπεία.

Ραδιενεργό ιώδιο

Το ραδιενεργό ιώδιο δίδεται περίπου στο 70% των ενηλίκων στις ΗΠΑ που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Θυρεοειδή, διότι καταστρέφει αποτελεσματικά τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες.

Ορισμένες κοινές παρενέργειες περιλαμβάνουν ξηροστομία, ξηροφθαλμία, πονόλαιμο και αλλαγές στη γεύση. Πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της ραδιενέργειας σε άλλα άτομα.

Χειρουργική επέμβαση

Ένα μέρος ή ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να λαμβάνετε συμπληρώματα θυρεοειδικών ορμονών για να αποτρέψετε τον υποθυρεοειδισμό, ο οποίος μπορεί να συμβεί όταν έχετε έναν θυρεοειδή αδένα που υπολειτουργεί, δηλαδή παράγει μικρές ποσότητες ορμονών. Επιπλέον, β-αναστολείς, όπως η προπρανολόλη, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της ταχυπαλμίας, της εφίδρωσης, της αγωνίας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη θεραπεία.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τα συμπτώματά μου;

Καταναλώνοντας μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και εστιάζοντας στο ασβέστιο και το νάτριο, μπορείτε να αποτρέψετε τον υπερθυρεοειδισμό. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας ώστε να δημιουργήσετε το βέλτιστο πλάνο για τη διατροφή σας, τα συμπληρώματα και την άσκηση.

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει την εξασθένιση των οστών, κάτι το οποίο δύναται να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ασβεστίου κατά τη διάρκεια και μετά την θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του υπερθυρεοειδισμού;

Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ενδοκρινολόγο, ο οποίος εξειδικεύεται στα ορμονικά συστήματα. Το άγχος ή η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσουν θυρεοτοξική κρίση, ή αλλιώς καταιγίδα του θυρεοειδούς. Η θυρεοτοξική κρίση συμβαίνει όταν παράγεται πολύ μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών και έχει ως αποτέλεσμα μία ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή της καταιγίδας του θυρεοειδούς, της θυρεοτοξίκωσης και άλλων επιπλοκών.

Η μακροπρόθεσμη έκβαση του υπερθυρεοειδισμού εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Κάποιες αιτίες υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Άλλες, όπως η νόσος του Graves, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Οι επιπλοκές της νόσου του Graves μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας σε βάθος χρόνου. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των συμπτωμάτων βελτιώνει την έκβαση.

Q&A

Γιατί οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στο θυρεοειδή συγκριτικά με τις γυναίκες;

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός τυπικά ξεκινούν από μία αυτοάνοση αντίδραση. Παρόλο που η ασθένεια του Graves προκαλεί υπερθυρεοειδισμό, το Hashimoto προκαλεί ως επί το πλείστον υποθυρεοειδισμό. Και οι δύο διαδικασίες ξεκινούν από την επίθεση του σώματος στο θυρεοειδή αδένα.

Δεν είναι πλήρως σαφές γιατί οι άντρες έχουν λιγότερες αυτοάνοσες διαταραχές από τις γυναίκες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι σχετίζεται με τις διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες έχουν πιο έντονη ανοσολογική απόκριση σε εμβολιασμούς, τραύματα και λοιμώξεις συγκριτικά με τους άντρες. Επομένως, είναι πιο πιθανό ότι αυτό το υψηλά δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο ασθενειών του θυρεοειδούς αδένα.

+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. Hyperthyroidism (overactive thyroid). (2015, October 28). Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/basics/definition/con-20020986