Παιδί, Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: Ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την ψυχική υγεία των εφήβων

© motortion | Dreamstime Stock Photos
© motortion | Dreamstime Stock Photos

Οι αρνητικές σκέψεις και η προσπάθεια των εφήβων να κάνουν τα πάντα τέλεια, τους κρατούν συνήθως ξύπνιους το βράδυ, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τι σχέση έχουν οι αρνητικές σκέψεις με την δυσκολία στον ύπνο και την κατάθλιψη;

Μια online μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 έφηβοι, 14-20 ετών, διαπίστωσε ότι υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και τον κακό ύπνο. Στην βάση αυτών των ευρημάτων, επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα ύπνου από το πανεπιστήμιο Flinders, τονίζουν ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές θεραπείες για την άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών σκέψεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύπνου και κατά συνέπεια να αποτραπούν θέματα ψυχικής υγείας στους εφήβους, όπως η κατάθλιψη.

Ο καθηγητής Michael Gradisar, διευθυντής της κλινικής ύπνου για παιδιά και εφήβους στο  Πανεπιστήμιο Flinders, υπογράμμισε, ότι η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις αρνητικές σκέψεις και τις δυσκολίες στον ύπνο, τονίζοντας ότι η δυσκολία στον ύπνο έρχεται ως απάντηση στην τάση τελειομανίας που διακατέχει πολλούς εφήβους. Η έλλειψη ύπνου με την σειρά της, οδηγεί σε εφηβική κατάθλιψη, η οποία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι έφηβοι επιθυμούν να κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η κατάθλιψη επηρεάζει τους εφήβους σε ποσοστό 3-8% και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, συνεχίζει να επιδεινώνεται, οδηγώντας αυτούς τους ανθρώπους σε πιο σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές κατά την ενηλικίωση τους.

Ποια είναι τα σημάδια της κατάθλιψης στους εφήβους;

Στους εφήβους, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει:

  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για το σχολείο και τις σχολικές εργασίες
  • Δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους
  • Αυτοκτονικές σκέψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκτονία

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποτρέψουν την κατάθλιψη;

Ο καθηγητής Michael Gradisar, τονίζει ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης στους εφήβους. Έτσι, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν καλύτερες συνήθειες ύπνου, ακολουθώντας ρουτίνες ακόμη και τα Σαββατοκύριακα που οι έφηβοι δεν έχουν σχολείο, ενθαρρύνοντας τους να μην ασχολούνται με τα κινητά και τους υπολογιστές τους όλο το βράδυ, συσκευές οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η παρατήρηση του χρόνου που περνάει ένας έφηβος μπροστά από μια ηλεκτρονική συσκευή, σε συνδυασμό με την διάθεση και το  άγχος που παρουσιάζει, αποτελούν σημαντικούς δείκτες, στη βάση των οποίων οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν εάν υπάρχει πρόβλημα και αν χρειάζεται να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Bad sleep habits can depress teens https://medicalxpress.com/news/2020-03-bad-habits-depress-teens.html?

News tagged with alternative treatments https://medicalxpress.com/tags/alternative+treatments/

News tagged with mental health problems https://medicalxpress.com/tags/mental+health+problems/

The roles of repetitive negative thinking and perfectionism in explaining the relationship between sleep onset difficulties and depressed mood in adolescents https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352721819302141?via%3Dihub

Esports organisations look to optimise player sleep https://medicalxpress.com/news/2020-01-esports-organisations-optimise-player.html