Παιδί

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τρόφιμα με πολλή ζάχαρη

Πολλές παιδικές τροφές περιέχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από τις επιτρεπτές και ως εκ τούτου οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να ελέγχουν τις ετικέτες τους πριν τις αγοράσουν. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η πλειοψηφία των παιδικών τροφών που μελετήθηκαν, δίνουν το 30% των θερμίδων τους στη ζάχαρη. Τα περισσότερα μάλιστα, από αυτά τα προϊόντα, διατίθενται στην αγορά για γονείς βρεφών κάτω των 6 μηνών, αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί, μια παιδική διατροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τους γονείς

Το 2013, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε ένα προφίλ με τα θρεπτικά συστατικά (NPM) που είναι απαραίτητα για παιδιά 6-36 μηνών. Στόχος του ήταν να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποια τρόφιμα θα πρέπει να προωθούνται στους γονείς που έχουν παιδιά σε αυτή την ηλικία. Το εν λόγω προφίλ μάλιστα, περιέγραφε και τον τρόπο προώθησης τους με βάση τις ετικέτες τους, χωρίζοντας τα σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τις περιγραφές που αναφέρονται στα θρεπτικά συστατικά τους.

Στο πλαίσιο του NPM, οι υπάλληλοι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, συνέλεξαν στοιχεία από 8000 παιδικά προϊόντα και ροφήματα, τα οποία διατίθενται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βιέννη και η Βουδαπέστη, εκ των οποίων το 28-60% διατίθενται για κατανάλωση από παιδιά κάτω των 6 μηνών. Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν πως στην πλειοψηφία τους, τα προϊόντα αυτά, διέθεταν περισσότερο από το 30% των θερμίδων τους σε σάκχαρα.

Όπως διευκρινίζει ο ΠΟΥ, η πώληση προϊόντων που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης σε γονείς βρεφών, επιτρέπεται βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, δεν αναγνωρίζει τον διεθνή κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος – που ιδρύθηκε το 1981 – και τον προσανατολισμό του ΠΟΥ, ο οποίος επισημαίνει ότι τα συμπληρωματικά τρόφιμα δεν πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο για βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Όπως τόνισε σε δελτίο τύπου ο João Breda, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών του ΠΟΥ, τα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά αναμένεται να συμμορφωθούν με τις καθιερωμένες διατροφικές και συνθετικές συστάσεις, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες ότι πολλά άλλα προϊόντα μπορεί να περιέχουν ακόμη υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης. Μάλιστα, η ανησυχία μεγαλώνει καθώς, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι τα παιδιά κάτω των 6 μηνών πρέπει να θηλάζουν, αυτό δεν είναι εφικτό από όλες τις μητέρες, με αποτέλεσμα να στρέφονται προς τις παιδικές τροφές που όπως είδαμε περιέχουν πάνω από το επιτρεπτό όριο ζάχαρης.

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης στη μετέπειτα ζωή των παιδιών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης από βρέφη, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες ασθένειες, την ίδια στιγμή που μπορεί να αλλάξει και τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνοντας θα προτιμούν τα γλυκά τρόφιμα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Το 2010, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο για βρέφη και μικρά παιδιά, διαθέτουν το 20% των θερμίδων τους σε ζάχαρη. Ενώ, μια μελέτη του 2015, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Icahn στη Νέα Υόρκη και της Ιατρικής Σχολής του Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι το 74% των βρεφικών συνταγών, των δημητριακών, των συσκευασμένων ψημένων προϊόντων και των γιαουρτιών, διέθεταν περισσότερο από το 20% των θερμίδων τους σε ζάχαρη.

Όλες αυτές οι μελέτες είναι μόνο ένα δείγμα, που κάνει την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και βιομηχανίες τροφίμων.

Πώς θα μειώσετε την ζάχαρη στην διατροφή του παιδιού σας;

  • Αναζητήστε τρόφιμα ενός συστατικού
  • Διαβάστε τις ετικέτες
  • Αποφύγετε τροφές που συνδυάζουν λαχανικά με φρούτα, γιατί ενδεχομένως να διδάξουν στα παιδιά σας ότι τα λαχανικά είναι καλύτερα όταν είναι γλυκά
  • Πριν τα παιδιά σας φτάσουν στην ηλικία του ενός έτους, φροντίστε να έχουν ήδη εξοικειωθεί με διάφορες γεύσεις, όχι μόνο με γλυκά τρόφιμα
  • Χρησιμοποιήστε κυρίως φρέσκα τρόφιμα, όχι μόνο συσκευασμένα

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved