Μολυσματικές ασθένειες

Μετάλλαξη Mu: Μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί μια νέα μετάλλαξη της νόσου COVID-19 που ονομάζεται Mu, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι σε θέση να αποφύγει τα αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια ή η προηγούμενη λοίμωξη.

Τι είναι η μετάλλαξη Mu;

Η μετάλλαξη Mu, γνωστή και ως B.1.621, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο. Πλέον έχει εντοπιστεί σε 43 χώρες και έχει προστεθεί στην κατηγορία «μετάλλαξη ενδιαφέροντος» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΟΥ, «η μετάλλαξη Mu έχει έναν αστερισμό γενετικών αλλαγών που υποδηλώνουν πιθανές ιδιότητες ανοσολογικής διαφυγής».

Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη Mu ενδέχεται να είναι σε θέση να αποφύγει τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από το εμβόλιο ή από προηγουμένη λοίμωξη, σε επίπεδα παρόμοια με την μετάλλαξη βήτα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μετάλλαξη βήτα, επίσης γνωστή ως B.1.351, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έχει δείξει κάποια ικανότητα αποφυγής των αντισωμάτων.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μετάλλαξη Mu;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο Παγκόσμιος Επιπολασμός της μετάλλαξης Mu είναι μικρότερος από 0,1%. Αλλά ο επιπολασμός στη Νότια Αμερική αυξάνεται συνεχώς, καλύπτοντας το 39% των περιπτώσεων στην Κολομβία και το 13% των περιπτώσεων στον Ισημερινό.

Όπως ανέφερε το Outbreak.info, μια βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα που λειτουργεί από την Scripps Research, περισσότερες από 4.700 περιπτώσεις της μετάλλαξης Mu έχουν εντοπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω γονιδιωματικής αλληλουχίας, αλλά σύμφωνα με τον Danny Altmann, ανοσολόγο στο Imperial College London, προς το παρόν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας.

Στο παρόν στάδιο, ο ΠΟΥ παρακολουθεί εννέα μεταλλάξεις με γενετικές αλλαγές που μπορούν να τις κάνουν πιο μεταδοτικές και πιο επικίνδυνες, όπως η μετάλλαξη δέλτα η οποία αποτελεί πλέον την κυρίαρχη μορφή του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην έκθεση του ο ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι παρακολουθεί ενδελεχώς την μετάλλαξη Mu για αλλαγές, ιδιαίτερα λόγω της συν-κυκλοφορίας της με τη μετάλλαξη δέλτα.

Όπως δήλωσε ο Altmann, η μετάλλαξη Mu δυνητικά μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα και αυτό αποτελεί υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει. «Εμφανίζονται συνεχώς νέες μεταλλάξεις που δυνητικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες» ως εκ τούτου είπε, ο εμβολιασμός και τα μέτρα προστασίας συνεχίζουν να είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο τέλος της πανδημίας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved