Καρκίνος

Νέα αντικαρκινική ένωση ανακαλύφθηκε σε στέλεχος της ιτιάς

© Crazyyyabout | Dreamstime Stock Photos
© Crazyyyabout | Dreamstime Stock Photos

Έναν αιώνα περίπου μετά τη δημιουργία της ασπιρίνης, έχει βρεθεί άλλο ένα πιθανό φάρμακο, προερχόμενο από το στέλεχος και τα φύλλα της ιτιάς, αλλά αυτή τη φορά με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τι έδειξε η μελέτη;

Επιστήμονες του Rothamsted Research, σε συνεργασία με βιολόγους για τον καρκίνο από το Πανεπιστήμιο του Kent, ανακάλυψαν μια χημική ουσία που ονομάζεται μιγιαβακίνη (miyabeacin), η οποία σκοτώνει διάφορα καρκινικά κύτταρα, ανάμεσα τους και εκείνα που είναι ανθεκτικά σε άλλα φάρμακα. Το φάρμακο, φάνηκε μάλιστα πολύ αποτελεσματικό κατά του νευροβλαστώματος, μια κατάσταση που είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη θεραπεία και ενάντια στον παιδικό καρκίνο, όπου το συνολικό ποσοστό επιβίωσης των παιδιών είναι δυστυχώς κάτω από το 50%. Στις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, η μιγιαβακίνη βρέθηκε να είναι αποτελεσματική και στην καταπολέμηση διάφορων άλλων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του λαιμού και ο καρκίνος των ωοθηκών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mike Beale, συν-επικεφαλή της μελέτης και καθηγητή στο Rothamsted, η σαλικίνη, το δραστικό συστατικό της ασπιρίνης, έχει εντυπωσιακά φαρμακευτικά αποτελέσματα, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι φαρμακολογικές ιδιότητες της μιγιαβακίνης είναι δυνητικά ακόμη μεγαλύτερες». Υπογράμμισε μάλιστα, τη σημαντικότητα του να βρεθούν νέα φάρμακα κατά του καρκίνου και ειδικά κατά των καρκίνων που αναπτύσσουν πλέον αντίσταση στην θεραπεία, όπως το νευροβλάστωμα, τονίζοντας ότι η μιγιαβακίνη, ίσως είναι μια νέα ευκαιρία για αντιμετώπιση τέτοιων δύσκολων καρκίνων.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δείχνουν την αποτελεσματικότητα της μιγιαβακίνης ενάντια σε ένα αριθμό καρκινικών κυτταρικών σειρών, ανάμεσα τους και οι καρκίνοι με επίκτητη ανοχή στα φάρμακα, προσθέτουν περαιτέρω στοιχεία στην πολύπλευρη φαρμακολογία της ιτιάς. Τα επόμενα βήματα της έρευνας, τόνισε, θα επικεντρωθούν στην αύξηση της παραγωγής της μιγιαβακίνης από την καλλιέργεια ιτιάς, ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω υλικό και να πραγματοποιηθούν περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Θεραπείες από την αρχαιότητα

Η χρήση του φλοιού της ιτιάς στην ιατρική, αναφέρεται ιστορικά από τους αρχαίους Έλληνες, τους Ασσύριους και τους Αιγυπτιακούς πολιτισμούς, αλλά η πρώτη επιστημονικά αναφερόμενη έρευνα της ιτιάς, ως θεραπεία για τον πυρετό, πραγματοποιήθηκε το 1763.

Το 1897, η εταιρεία Bayer παρήγαγε το συνθετικό ανάλογο, την ασπιρίνη, ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα φάρμακα που είναι εμπνευσμένο από τη φύση. Λόγω όμως της μεγάλης επιτυχίας που είχε η ασπιρίνη, η εξέταση άλλων πιθανών θεραπευτικών ιδιοτήτων της ιτιάς, έχει παραμεληθεί από τους επιστήμονες. Τώρα η Rothamsted Research που φιλοξενεί την Εθνική Συλλογή Ιτιών του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνδυασμό με την εμπειρία του Ινστιτούτου στην αναλυτική χημεία, ανακάλυψε αυτή την αντικαρκινική ιδιότητα της ιτιάς, γεγονός που δίνει μια επιπλέον ελπίδα για την εύρεση ενός φαρμάκου που θα μπορέσει να καταπολεμήσει οριστικά τον καρκίνο.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New cancer treatment hope for children https://medicalxpress.com/news/2015-12-cancer-treatment-children.html

Miyabeacin: A new cyclodimer presents a potential role for willow in cancer therapy https://www.nature.com/articles/s41598-020-63349-1