Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποιες είναι οι αιτίες του τρόμου ηρεμίας στη νόσο του Πάρκινσον;

Ο τρόμος ηρεμίας είναι ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της νόσου του Πάρκινσον (ΝΠ). Οι τρόμοι πιστεύεται ότι προκαλούνται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλών παραγόντων. Οι μεταβολές στη δραστηριότητα διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μέλαινας ουσίας, των βασικών γαγγλίων και του θαλάμου, καθώς και οι μεταβολές στο επίπεδο και τη δράση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, σχετίζονται μεταξύ τους και με την παραγωγή του τρόμου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τρόμου της νόσου Πάρκινσον;

Ο τρόμος της νόσου Πάρκινσον εμφανίζεται χαρακτηριστικά σε κατάσταση ηρεμίας, σταματά με εκούσια ενέργεια και επανεμφανίζονται αφού κρατήσετε τη νέα σας θέση για λίγα λεπτά. Ο τρόμος της νόσου Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει τα χέρια, το πρόσωπο, το σαγόνι, τα πόδια ή/και τα πέλματα και συχνά είναι ελαφρώς πιο έντονος στη μία πλευρά από την άλλη. Ο τρόμος αρχίζει σχεδόν πάντα στο χέρι πριν επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος και συνήθως μοιάζει σαν να κυλάτε ένα χάπι μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας.

Γιατί εμφανίζονται τρόμοι ηρεμίας στη νόσο του Πάρκινσον;

Ερευνητικές μελέτες έχουν εντοπίσει μια σειρά από ελαττώματα στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον τρόμο της νόσου. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των δομών είναι πολύπλοκες, και παρόλο που έχουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με τα ανατομικά και βιοχημικά αίτια του τρόμου, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μία από τις θεμελιώδεις αιτίες της νόσου Πάρκινσον είναι η μείωση της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, στις περιοχές του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τις κινήσεις. Η μέλαινα ουσία, μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που παράγει ντοπαμίνη, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε στη νόσο Πάρκινσον, με αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα ενεργού ντοπαμίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πτώση των συνολικών επιπέδων ντοπαμίνης αρχίζει χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου. Αυτό επηρεάζει διάφορες πτυχές της κίνησης:

  • Eθελούσια κίνηση: H ωχρά σφαίρα είναι το τμήμα των βασικών γαγγλίων που συμβάλλει στη ρύθμιση της εκούσιας κίνησης, όπως το κράτημα ενός φλιτζανιού τσάι. Κανονικά λαμβάνει και ανταποκρίνεται στην ντοπαμίνη και, όταν υπάρχει μεταβολή της παραγωγής ντοπαμίνης λόγω του Πάρκινσον, η ωχρά σφαίρα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
  • Πολύπλοκη κίνηση: Ο θάλαμος και ο υποθαλαμικός πυρήνας στον εγκέφαλο εμπλέκονται κυρίως στην αίσθηση. Λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη θέση του σώματός σας από διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου της ωχράς σφαίρας. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτή την αισθητηριακή ανατροφοδότηση από τον θάλαμο και τον υποθαλαμικό πυρήνα για να ελέγχει σύνθετες κινήσεις, όπως το ανακάτεμα της ζάχαρης σε αυτό το φλιτζάνι τσάι. Όταν τα επίπεδα της ντοπαμίνης φτάσουν σε ένα κρίσιμα χαμηλό επίπεδο, ο θάλαμος χάνει την κανονική ρυθμιστική του εισροή.
  • Συντονισμένη κίνηση: Η παρεγκεφαλίδα ελέγχει τον συντονισμό, ενώ το κινητικό τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού σας ελέγχει την εκούσια κίνηση. Και οι δύο αυτές περιοχές λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη θέση του σώματός σας από τον θάλαμο και στη συνέχεια συνεργάζονται για την εκτέλεση συντονισμένων σωματικών κινήσεων. Αυτά τα τελευταία βήματα διαταράσσονται όταν τα βασικά γάγγλια βρίσκονται σε ηρεμία, γι’ αυτό και το τρέμουλο είναι εμφανές κατά τη διάρκεια της ηρεμίας και όχι κατά τη διάρκεια μιας δράσης.

Όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λάβει ακριβή αισθητηριακή ανατροφοδότηση σχετικά με το πόσο καλά εξελίσσονται οι κινήσεις, δεν μπορεί πλέον να προσαρμόσει αποτελεσματικά τις σωματικές κινήσεις. Στην Πάρκινσον, οι πιο σύνθετες κινήσεις του σώματος, οι οποίες αφορούν τα δάχτυλα και τα χέρια, επηρεάζονται πρώτες και πιο σοβαρά.

Μόνο η ντοπαμίνη φταίει για τον τρόμο του Πάρκινσον;

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι το όλο πρόβλημα του τρόμου στη νόσο του Πάρκινσον προκαλείται αποκλειστικά από την ανεπαρκή παραγωγή ντοπαμίνης στη μέλαινα ουσία, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στον τρόμο ηρεμίας από την απλή ανεπάρκεια ντοπαμίνης.

  • Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι τα φάρμακα που αυξάνουν τη ντοπαμίνη ή παρατείνουν τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ακόμη και όταν η ντοπαμίνη αντικαθίσταται επαρκώς, ένα άτομο με προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να εξακολουθεί να εμφανίζει τρόμο.
  • Οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένου του θαλάμου, της ωχράς σφαίρας, του εγκεφαλικού φλοιού και της παρεγκεφαλίδας, συχνά εμφανίζουν δομικά και μεταβολικά ελλείμματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ελλείμματα σε αυτές τις δομές εμπλέκονται στην πρόκληση της πάθησης.
  • Η χειρουργική θεραπεία που είναι αποτελεσματική για τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον στοχεύει σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου της ωχράς σφαίρας και του υποθαλαμικού πυρήνα.

Διαβάστε για τη φυσικοθεραπεία στη νόσο του Πάρκινσον

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Tremor https://www.apdaparkinson.org/what-is-parkinsons/symptoms/tremor/

Neuronal firing rate and oscillatory patterns in the basal ganglia nuclei differ from those of the ventrolateral thalamus in patients with Parkinson disease https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394018304245?via%3Dihub