Ψυχική υγεία

Πώς να κάνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση χωρίς να εγκαταλείψετε το τηλέφωνό σας;

Εσάς σας έχει τύχει αυτό που ακολουθεί, με το τηλέφωνό σας;

  • Ανοίγετε μια εφαρμογή στο smartphone σας για να καθαρίσετε μια ειδοποίηση
  • Και κοιτάξτε! Μια φίλη ανέβασε μια φωτογραφία από τις διακοπές της στην Μπόρα Μπόρα
  • Το επόμενο πράγμα είναι ότι βρίσκεστε να έχετε κάνει κλικ σε ολόκληρο το άλμπουμ με τις 43 φωτογραφίες της
  • Έχετε επίσης ανοίξει τρία παράθυρα του προγράμματος περιήγησης για να αναζητήσετε την καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στο νησί του Ειρηνικού, πώς να βρείτε μια προσφορά σε θέρετρα τεσσάρων αστέρων και ποιο μαγιό είναι καλύτερο για τον σωματότυπό σας
  • Ο ιστότοπος με τα μαγιό σας προτρέπει να δείτε την τελευταία του εμφάνιση στο Instagram, όπου έχετε να δείτε τρία νέα μηνύματα και 15 νέα likes
  • Μια ώρα αργότερα, θυμάστε ότι απλώς προσπαθούσατε να προγραμματίσετε τα γεύματά σας για την εβδομάδα, και τώρα ακολουθείτε ιθαγενείς της Μπόρα Μπόρα και καρφιτσώνετε ένα νέο ψάθινο καπέλο για την παραλία στον πίνακα “Dream Trip

Αυτή η ψηφιακή διαρροή χρόνου είναι πραγματική!

Το γεγονός ότι έχουμε τα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα έξυπνα ρολόγια και τα tablet μας συνεχώς σε απόσταση αναπνοής μας έχει κάνει υπερσυνδεδεμένους – και υπερ-αποσπασμένους.

Νιώθουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους και τις ζωές στα τηλέφωνά μας, αλλά αποσυνδεδεμένοι από τις ιστορίες της πραγματικής μας ζωής.

Όπου κι αν κοιτάξετε, φαίνεται ότι όλοι είναι αποσυνδεδεμένοι από τη στιγμή και αντ’ αυτού κοιτάζουν μια συσκευή. Αυτό προκαλεί οικογενειακά προβλήματα, εργασιακά προβλήματα κ.λπ. καθώς αποσυνδεόμαστε όλο και περισσότερο ο ένας από τον άλλον. Αυτά είναι κλασικά σημάδια εθισμού.

Πιστεύετε ότι ο εθισμός είναι πολύ ισχυρή λέξη για τη συνεχή ανάγκη να ελέγχετε, και να ελέγχετε ξανά, τα πάντα, από τα likes του Instagram μέχρι τα emails της δουλειάς;

Ίσως όχι.

Η τεχνολογία γίνεται πρόβλημα όταν αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή, οδηγώντας σε εθισμό.

Ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εθιστικά δεδομένου του παράγοντα επικύρωσης. Το να παίρνετε “likes” σε φωτογραφίες ή “follows” στις ροές ειδήσεων επιβεβαιώνει την ύπαρξή μας, παρόμοια με το να σας χαμογελάει κάποιος στην πραγματική ζωή. Πολύ απλά, η αναγνώριση μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Λόγω της συνεχούς διαθεσιμότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτή η επικύρωση είναι διαθέσιμη στα χέρια μας.

Γιατί πιεζόμαστε να απομακρυνθούμε από το κινητό μας;

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε μια εποχή χωρίς smartphone, αλλά να θυμάστε ότι το iPhone είναι μόλις μιας δεκαετίας.

Το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε είναι 25 ετών.

Τα κινητά τηλέφωνα πριν από 15 χρόνια δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να στέλνουν μηνύματα SMS και να κάνουν κλήσεις, και η σύνδεση με ανθρώπους που βρίσκονταν 10.000 χιλιόμετρα μακριά με το πάτημα ενός κουμπιού ήταν μια συζήτηση που έμενε για φουτουριστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ο ψηφιακός μας εθισμός είναι καινούργιος στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κυρίαρχα φαινόμενα, μια αντικουλτούρα εμφανίστηκε για να προσπαθήσει να τον ανακόψει.

Τα εστιατόρια έχουν αρχίσει να απαγορεύουν τα τηλέφωνα από τα τραπέζια. Ένα εστιατόριο με κοτόπουλο δίνει κίνητρα για φαγητό χωρίς τηλέφωνα προσφέροντας στις οικογένειες που βάζουν τα τηλέφωνά τους σε ένα “κοτέτσι κινητών τηλεφώνων” δωρεάν χωνάκια παγωτού στο τέλος του γεύματος.

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν ένα ψηφιακό Σάββατο, μια μέρα (ή τουλάχιστον ένα μέρος της ημέρας) όπου αποσυνδέονται εντελώς και επανασυνδέονται με μια μη ψηφιακή πραγματικότητα.

Ακόμη και η νέα τεχνολογία εμφανίζεται για να απαντήσει στην ανάγκη για λιγότερη τεχνολογία.

Η ζήτηση για βασικά τηλέφωνα αυξάνεται επίσης. Οι πωλήσεις των smartphones έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και τα βελτιωμένα τηλέφωνα κερδίζουν μερίδιο αγοράς.

Όλες αυτές οι τάσεις υποδεικνύουν μια αργή αλλά σκόπιμη στροφή προς τη διακοπή -ή τουλάχιστον τον καλύτερο έλεγχο- της καθημερινής μας ψηφιακής έκθεσης.

Πώς να κάνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση;

Ο χρόνος σας και η προσοχή σας είναι δύο από τους μεγαλύτερους πόρους σας.

Οι εταιρείες θα πληρώσουν -και πληρώνουν- πολλά χρήματα για να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτά.

Μαθαίνοντας να παίρνετε πίσω αυτούς τους πόρους και να επιμελείστε την ημέρα σας με έναν πιο υγιεινό, παραγωγικό τρόπο, ξεκινάτε με έναν έλεγχο του πού πηγαίνει η ημέρα σας.

Βρίσκεστε σε έναν υπολογιστή όλη μέρα, κάθε μέρα, ως μέρος ενός κατανεμημένου οργανισμού. Ενώ προσπαθείτε να είστε λογικοί με τις προσδοκίες σας, εργάζεστε με πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και αυτό σημαίνει ότι συχνά εργάζεστε πέρα από τις “κανονικές” ώρες. Αυτό έχει αντίκτυπο. Χρειάζεστε χρόνο διακοπής για να γεμίζετε τις μπαταρίες σας, ειδικά όταν εργάζεστε σε ένα δημιουργικό επάγγελμα.

Προσπαθήστε να συμμετέχετε σε μια ψηφιακή αποτοξίνωση κάθε μέρα. Θεσπίστε τρεις περιόδους “απραξίας”: πρωί, στο μεσημεριανό σας διάλειμμα και ξανά στο τέλος της ημέρας.

Δεν θα χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό εξοπλισμό στην αρχή και στο τέλος της ημέρας και θα ελέγχετε προσεκτικά τη μεσημεριανή σας χρήση. Αυτό θα σας δώσει το χώρο και το χρόνο να απομακρυνθείτε από τα συνεχή pings και τις ενημερώσεις και την καθημερινή ζωή – και θα αφήσετε τα μάτια και τα χέρια σας να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν αντί να ενθαρρύνετε την καταπόνηση των ματιών και το σύνδρομο επαναλαμβανόμενων κινήσεων.

Συλλογικά, γνωρίζουμε πώς να σταματήσουμε τον ψηφιακό εθισμό – απλά σταματήστε να κοιτάτε τόσο πολύ το τηλέφωνό σας. Ρεαλιστικά όμως, αυτή η απάντηση δεν είναι τόσο απλή στην πράξη.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, η φυσική αντίδραση συναγερμού-άγχους του σώματος, ενεργοποιείται όταν απομακρύνουμε τις συσκευές μας. Πρόκειται για μια σωματική στέρηση που μοιάζει πολύ με τη στέρηση του αλκοόλ.

Ο ειδυλλιακός τρόπος για να κάνετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση περιλαμβάνει ένα λαμπερό καταφύγιο σε μια όαση χωρίς σήματα με παραθαλάσσιες καλύβες και ανάμεικτα ποτά, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, και μπορεί να μην σπάσει τη συνήθειά σας μακροπρόθεσμα.

Αντ’ αυτού, αναζητήστε τρόπους για να ξεχωρίζετε ώρες χωρίς τεχνολογία κάθε μέρα.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Prevalent Hallucinations during Medical Internships: Phantom Vibration and Ringing Syndromes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677878/

Cell phone addiction and psychological and physiological health in adolescents https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6449671/

Cell-Phone Addiction: A Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5076301/

Distracted Driving https://www.cdc.gov/transportationsafety/distracted_driving/index.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fmotorvehiclesafety%2Fdistracted_driving%2Findex.html

Cell phone addiction and psychological and physiological health in adolescents https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6449671/

The attentional cost of receiving a cell phone notification https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26121498/

The invisible addiction: Cell-phone activities and addiction among male and female college students https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291831/