Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή, Παιδί

Πώς να πείσετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να τρώνε λαχανικά

Ο ρόλος των γονιών στην διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών στα παιδιά είναι σημαντικός

Ένα θετικό παράδειγμα, το οποίο δίνουν τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αύξηση της ποσότητας λαχανικών που καταναλώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, αναφέρει νέα έρευνα. Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference εξέτασε την επίδραση των γονιών και το περιβάλλον του σπιτιού σε ότι αφορά την κατανάλωση λαχανικών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Συχνά τα παιδιά καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Καθώς όμως τα θετικά αποτελέσματα που έχουν τα λαχανικά και τα φρούτα στην υγεία είναι από καιρό γνωστά στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, συχνά προβληματίζονται όταν έχουν να αντιμετωπίσουν την επίμονη άρνησή τους.

Άλλωστε η προσχολική ηλικία αλλά και η μετέπειτα περίοδος φαίνεται να είναι καθοριστική για τις διατροφικές συνήθειες που θα υιοθετήσουν τα παιδιά τους όταν αυτά ενηλικιωθούν.

Τι έδειξε η έρευνα για την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων από τα παιδιά

Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και το περιβάλλον του σπιτιού σε σχέση με το φαγητό, μέσω έρευνας που συμμετείχαν οι γονείς. Η μελέτη αφορούσε 114 παιδιά προσχολικής ηλικίας και 100 γονείς στη Φιλανδία. Τα ωμά λαχανικά και φρούτα και τα μαγειρεμένα αναλύθηκαν ξεχωριστά για τις ανάγκες της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε ένα ορισμένο βαθμό η κατανάλωση λαχανικών επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες από αυτούς που επιδρούν στην κατανάλωση φρούτων. Το παράδειγμα της μητέρας συσχετίστηκε με την κατανάλωση ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών αλλά και με την κατανάλωση φρούτων, ενώ το πατρικό παράδειγμα ήταν περισσότερο φανερό στην κατανάλωση των μαγειρεμένων λαχανικών.

Πώς μπορούν οι γονείς να πείσουν τα παιδιά να καταναλώνουν λαχανικά και φρούτα;

Η έρευνα επίσης έδειξε πως το δείπνο είναι το σημαντικότερο γεύμα στο σπίτι για να διδάξει στα παιδιά να τρώνε λαχανικά. Οι οικογένειες που συμμετείχαν στη μελέτη έτρωγαν μαζί το βραδινό τους γεύμα υπογραμμίζοντας έτσι το σημαντικό ρόλο της γονικής επιρροής στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και στη διαμόρφωση των προτιμήσεων τους. Στο δείπνο οι γονείς έχουν την ευκαιρία να σερβίρουν λαχανικά σε διαφορετικές μορφές καθώς μπορεί να αποτελέσουν το κυρίως πιάτο, το συνοδευτικό ή απλώς, τη σαλάτα.

Σε ότι αφορά τα φρούτα τα απογευματινά σνακ είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να καταναλωθούν και να χρησιμοποιήσουν οι γονείς τη θετική τους επιρροή, ώστε τα παιδιά να μάθουν να καταναλώνουν ωμά η μαγειρεμένα φρούτα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Getting children to eat their greens? Both parents need to set an example medicalxpress.com/news/2020-02-children-greens-parents.html