Υγεία Δέρματος

Πότε πρέπει να ελέγξετε μια ελιά;

Γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ακτίνες του ήλιου και πόσο σημαντικό είναι να προστατευόμαστε και να εφαρμόζουμε αντηλιακό, αλλά τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος από μελάνωμα εξακολουθούν να αυξάνονται. Επομένως, είναι σημαντικό να συνηθίσουμε όλοι να ελέγχουμε τακτικά το δέρμα μας.

Τι είναι οι ελιές;

Οι ελιές ή κρεατοελιές σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα αναπτύσσονται σε ένα σύμπλεγμα, αντί να εξαπλώνονται σε όλο το δέρμα. Οι περισσότερες ελιές είναι επίπεδες, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι πιο ογκώδες, και μπορεί να κυμαίνονται από ροζ, καφέ έως μαύρες ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας.

Οι περισσότερες ελιές αναπτύσσονται στο σώμα κατά τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής κάποιου και συχνά μπορεί να αλλάζουν λόγω ορμονικών διακυμάνσεων. Οι ελιές είναι πιο συνηθισμένες και εμφανείς σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και μπορεί να γίνονται πιο σκούρες μετά την έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς μπορεί μια ελιά να οδηγήσει σε καρκίνο;

Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο ή η χρήση σολάριουμ μπορεί να αλλάξει τη δομή μιας ελιάς και να αυξήσει την πιθανότητα να υποστεί καρκινική αλλοίωση. Αυτό είναι γνωστό ως μελάνωμα.

Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Το πιο συνηθισμένο σημάδι μελανώματος είναι μια αλλαγή σε μια υπάρχουσα ή σε μια νέα ελιά. Η ελιά μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το κανονικό και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει φαγούρα ή να αιμορραγεί.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλες οι νέες, διευρυμένες ή μεταβαλλόμενες ελιές θα προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Αλλά θα πρέπει να τις παρακολουθείτε για παν ενδεχόμενο.

Κάνοντας την μηνιαία εξέταση του δέρματος σας συνήθεια θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε γρήγορα κάποια μη φυσιολογική ανάπτυξη. Συνιστάται να ελέγχετε το δέρμα σας αφού έχετε κάνει μπάνιο ή ντους, σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο με έναν ολόσωμο καθρέφτη.

Το κακόηθες μελάνωμα μπορεί να προσβάλει ενήλικες όλων των ηλικιών και ευθύνεται για το 90% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος, παρά το γεγονός ότι είναι περίπου 20 φορές λιγότερο συχνό από άλλους καρκίνους του δέρματος. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η βλάβη του δέρματος, ιδίως από εγκαύματα και πιο συγκεκριμένα στην παιδική ηλικία. Ο συνδυασμός της ωχρότητας του δέρματος και ζεστού κλίματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Οι περισσότερες ελιές δεν είναι κάτι ανησυχητικές, αλλά μπορείτε να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν μια ελιά αλλάξει.

Τι πρέπει να προσέξετε σε μια ελιά ;

  1. Ασυμμετρία

Είναι η ελιά σας συμμετρική; Θα πρέπει να προσέξτε για αλλαγές στη χρωστική ουσία, την υφή ή το σχήμα της ελιάς.

  1. Όρια

Μια μη καρκινική ελιά έχει συνήθως ομαλά, ομοιόμορφα όρια και μπορείτε να δείτε καθαρά πού τελειώνει η ελιά και πού αρχίζει το φυσιολογικό δέρμα. Θα πρέπει να προσέχετε για ανομοιόμορφους σχηματισμούς και τραχιές άκρες ή έλλειψη σαφήνειας μεταξύ της άκρης της ελιάς και του δέρματος που την περιβάλλει.

  1. Χρώμα

Οι περισσότερες μη καρκινικές ελιές έχουν μία μόνο απόχρωση του καφέ, οπότε αν μια ελιά παρουσιάζει διαφορετικό χρώμα, αυτό μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.

  1. Διάμετρος

Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από 6 mm. Εάν μια ελιά είναι μεγαλύτερη από αυτό, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την ελέγξετε.

  1. Εξέλιξη

Οι μη καρκινικές ελιές συνήθως δεν αλλάζουν σχήμα ή εμφάνιση, οπότε αν μια από τις ελιές σας αρχίζει να εξελίσσεται, θα πρέπει οπωσδήποτε να κλείσετε ραντεβού για να απευθυνθείτε στον παθολόγο σας. Επίσης, προσέξτε τυχόν νέα συμπτώματα όπως αιμορραγία, κνησμό ή κάποια κρούστα.

Αλλά μην απογοητευτείτε αν βρίσκετε τη διαδικασία αυτοελέγχου δύσκολη ή αν έχετε βρει κάποιες ακανόνιστες ελιές ή κηλίδες δέρματος. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γενικό σας ιατρό, ο οποίος θα μπορέσει να εξετάσει τις ελιές σας και να καθορίσει εάν κάποιες πρέπει να αφαιρεθούν ή να διερευνηθούν περαιτέρω.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος;

Μείνετε ασφαλείς φέτος και μην τσιγκουνεύεστε την αντηλιακή κρέμα. Πρέπει να βρείτε ένα αντηλιακό με καλή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Και οι δύο τύποι ακτίνων μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Και από αισθητικής άποψης, η UVA μπορεί να γεράσει το δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βαθιές ρυτίδες και σκούρες κηλίδες.

Και να θυμάστε, δεν υπάρχει υγιές μαύρισμα!

Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη στην κοινωνία μας ότι το μαύρισμα δείχνει «υγιές». Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν αντηλιακή κρέμα χαμηλού παράγοντα όταν βγαίνουν στον ήλιο ή δεν εφαρμόζουν καθόλου, προκειμένου να μαυρίσουν. Γι’ αυτό πρέπει να θυμάστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας 30 ή 50 και να εφαρμόζετε μεγάλες ποσότητες κάθε δύο ώρες.

Ακόμη, πρέπει να αποφεύγετε με κάθε κόστος τα σολάριουμ. Οι ακτίνες UV από τα σολάριουμ μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων του δέρματός σας και με την πάροδο του χρόνου αυτή η βλάβη μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν έναν πιο σκούρο τόνο δέρματος, χωρίς τη μακροχρόνια βλάβη.