Καρδιά και αγγεία

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο εμφύτευμα τεχνητής καρδιάς!

Ο Matthew Moore από τη Βόρεια Καρολίνα, είναι ο πρώτος Αμερικανός ασθενής με τεχνητή καρδιά.

Τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, οι χειρούργοι Jacob Schroder και Carmelo Milano, εμφύτευσαν με επιτυχία μια τεχνητή συσκευή καρδιάς στον Moore, ο οποίος ζούσε με σοβαρές επιπλοκές καρδιακής ανεπάρκειας για περίπου έναν μήνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεχνητή καρδιά θα κρατήσει τον Moore υγιή μέχρι να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι η οκτάωρη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Duke, η οποία διερευνά την χρήση της συσκευής Aeson, που δημιουργήθηκε από την γαλλική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Carmat.

Τι έδειξε η κλινική δοκιμή για αυτή την πολλά υποσχόμενη βραχυπρόθεσμη λύση;

Η συσκευή Aeson προορίζεται για να βοηθήσει τους ασθενείς με δικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια, όπου τόσο η δεξιά, όσο και η αριστερή πλευρά της καρδιάς τους, δεν αντλούν πλέον όπως θα έπρεπε αίμα στο σώμα.

Η Aeson εμφυτεύεται στο σώμα ως μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία, μέχρι ο ασθενής να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Είναι γνωστό ότι τα μοσχεύματα δεν υπάρχουν σε απόθεμα και η εύρεση καρδιακού μοσχεύματος μπορεί να πάρει μήνες, ως εκ τούτου είναι σημαντική μια θεραπευτική λύση, για την αποτροπή των επιπλοκών που προκαλεί η καρδιακή ανεπάρκεια, μέχρι την μεταμόσχευση. Για την ώρα, η εταιρεία Carmat δοκιμάζει την Aeson για έως και έξι μήνες χρήσης, ελπίζοντας ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα επωφεληθούν μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο μόσχευμα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε την δοκιμή της Aeson σε Αμερικανούς ασθενείς στις 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας πρώιμης μελέτης, η οποία περιλαμβάνει ένα μικρό αριθμό ασθενών, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά της. Η περίπτωση του Moore, είναι η πρώτη από τις 10 πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ασθενείς με δικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τρεις πρώτοι ασθενείς θα παρακολουθούνται για 60 ημέρες μετά τις επεμβάσεις τους και αν όλα είναι καλά, τότε οι ειδικοί θα προχωρήσουν στην χειρουργική επέμβαση εμφύτευσης τεχνητής καρδιάς και στους υπολοίπους 7 ασθενείς.

Η κλινική δοκιμή έχει σκοπό να εξετάσει το πώς λειτουργούν οι συσκευές βραχυπρόθεσμα, για ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά ο Jacob Schroder σημείωσε ότι δυνητικά αυτή η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για χρόνια.

Πώς δουλεύει η τεχνητή καρδιά;

Προς το παρόν η μόνη εγκεκριμένη από την FDA συσκευή τεχνητής καρδιάς είναι το σύστημα TAH-t της SynCardia. Οι μεγαλύτερες συσκευές 70cc και οι μικρότερες συσκευές 50cc είναι κατασκευασμένες από πλαστικό φιλικό προς το περιβάλλον και αντλούν αίμα μέσω του σώματος με σταθερό ρυθμό.

Η Aeson ωστόσο, λειτουργεί λίγο διαφορετικά και συγκεκριμένα προσαρμόζει αυτόματα τον ρυθμό με τον οποίο αντλείται το αίμα σε όλο το σώμα. Επιπρόσθετα, έχει βιολογική επένδυση βοοειδών που αποτρέπει πιθανούς θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η συσκευή τροφοδοτείται από μια εξωτερική μπαταρία, την οποία μεταφέρουν μαζί τους οι ασθενείς και η οποία συνδέεται μέσω ενός σωλήνα στο δέρμα. Επίσης περιλαμβάνει μια εξωτερική οθόνη, στην οποία καταγράφεται η αρτηριακή πίεση.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Artificial Heart Implant is the First of its Kind in the U.S. https://www.verywellhealth.com/artificial-heart-implant-united-states-5192984

HOW DOES THE SYNCARDIA TOTAL ARTIFICIAL HEART WORK? https://syncardia.com/patients/patient-resources/how-does-the-total-artificial-heart-work/

Early Feasibility Studies (EFS) Program https://www.fda.gov/medical-devices/investigational-device-exemption-ide/early-feasibility-studies-efs-program

Aeson—The Carmat total artificial heart is approved for enrollment in the United States https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aor.13959