Παιδί, Υγεία Δέρματος

Πρέπει να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι;

© Luke Wilcox | Dreamstime Stock Photos
© Luke Wilcox | Dreamstime Stock Photos

Τα μωρά γνωρίζουν καλύτερα!

Αν και τα περισσότερα μωρά κοιμούνται φορώντας τις κάλτσες τους, οι ενήλικες τις περισσότερες φορές προτιμούν να έχουν γυμνά τα πόδια τους την ώρα του ύπνου και αναφέρουν πως πρέπει τα πόδια να είναι ελεύθερα για να αναπνέουν.  Eίναι όμως σωστό αυτό, ή είναι προτιμότερο να φοράει κανείς κάλτσες την ώρα του ύπνου;

Κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, ιδιαίτερα αν κανείς ζει σε ψυχρό κλίμα είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται κάλτσες το βράδυ, ώστε να είναι οι γονείς σίγουροι πως τα παιδιά τα οποία έχουν την τάση να ξεσκεπάζονται συχνά, θα παραμείνουν ζεστά. Αλλά και τα ίδια τα παιδιά δείχνουν να απολαμβάνουν τη ζέστη από τις ολόσωμες πιτζάμες που καλύπτουν τα πέλματα ή πολλά άλλα αρνούνται κατηγορηματικά να αποχωριστούν τις κάλτσες τους. Όμως, αυτή η εικόνα δείχνει να αλλάζει καθώς πλησιάζουν την ενηλικίωση, όπου αρχίζουν να κοιμούνται με γυμνά πόδια και αναφέρουν συχνά πως ενοχλούνται από την αίσθηση των καλτσών την ώρα του ύπνου.

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Πλέον, οι επιστήμονες δείχνουν να πιστεύουν πως τελικά η παιδική αυτή συνήθεια δηλαδή το να φοράει κανείς κάλτσες στο κρεβάτι, είναι ίσως και η πιο σωστή.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, όταν θερμαίνονται τα άκρα διαστέλλονται τα αγγεία στα χέρια και τα πόδια και σταδιακά και στο υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει η αρτηριακή πίεση. Το σώμα σιγά σιγά χαλαρώνει, το ίδιο και το μυαλό γεγονός που βοηθά το άτομο να κοιμηθεί πιο γρήγορα. Άλλωστε είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί κάποιος όταν είναι σε ήρεμη και χαλαρή κατάσταση παρά όταν αισθάνεται τα χέρια ή τα πόδια του κρύα.

Καλύτερα κοιμούνται όσοι φοράνε κάλτσες στο κρεβάτι λένε οι ειδικοί

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία συμπέρανε πως το να ζεσταίνει κανείς τα χέρια και τα πόδια του αμέσως πριν τον βραδινό ύπνο μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθεί κανείς γρηγορότερα και ευκολότερα. Όμως αν κάποιος δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με τις κάλτσες αυτό μπορεί να τον κρατήσει ξύπνιο για αρκετή ώρα, έτσι προτείνουν σε όσους δεν μπορούν να φορέσουν κάλτσες να ζεσταίνουν τα χέρια και τα πόδια τους αμέσως πριν τη βραδινή κατάκλιση για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Και αν κάποιος ιδρώνει πολύ;

Επίσης πρέπει να τονιστεί πως για να μην ιδρώνει το πόδι και για να μην αναπτυχθούν μυκητιάσεις θα πρέπει οι κάλτσες να είναι βαμβακερες και όχι συνθετικές ή μάλλινες. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στο κρεβάτι και να μην έχουν φορεθεί όλη την ημέρα και φυσικά τα πόδια να είναι καθαρά και καλά στεγνωμένα, ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα, όπου συνήθως αναπτύσσονται οι μύκητες. Τέλος, η θερμοκρασία του δωματίου δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλή και σε καμία περίπτωση ιδιαίτερα αν πρόκειται για παιδικό δωμάτιο δε θα πρέπει να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why Wearing Socks to Bed Might Actually Help You Sleep healthination.com/health/wear-socks-to-bed

The Gross History of Footy Pajamas You Probably Didn’t Know healthination.com/health/history-of-footy-pajamas?pl=sleep-tips-1