Ορθοπαιδικά

Συμπτώματα διάσεισης: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό;

Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί (ΤΒΙ) μπορούν να συμβούν στον οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του. Σημειώνεται ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι σοβαρής μορφής και αναφέρονται συνήθως ως ήπιες μορφές διάσεισης. Η ανάκτηση από έναν εγκεφαλικό τραυματισμό είναι σχετικά απλή και περιλαμβάνει την σταδιακή ενσωμάτωση του ασθενούς στην καθημερινότητα μετά την ανάρρωση. Υπάρχουν όμως και σοβαροί εγκεφαλικοί τραυματισμοί που χρήζουν άλλης θεραπείας και άμεσης διάγνωσης, όπως θα δούμε πιο κάτω, γι’ αυτό οι ασθενείς καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για κάποιον εγκεφαλικό τραυματισμό;

Ο Steven Flanagan, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Αποκατάστασης στο NYU Langone Health, τονίζει ότι οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί, δεν είναι όλοι ήπιας μορφής. Έτσι, εκείνο που πραγματικά πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος είναι το πότε πρέπει να του προκαλέσει ανησυχία ο εγκεφαλικός τραυματισμός, καθώς οι σοβαρής μορφής τραυματισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, σε μόνιμη βλάβη, ακόμη και σε θάνατο.

Όπως εξηγεί, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των εγκεφαλικών τραυματισμών, θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας, ακόμη κι αν τον καλέσετε απλά για συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε μετά τον τραυματισμό. Αν ο τραυματισμός είναι σοβαρός θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή τα επείγοντα, για να σας δει κάποιος ειδικός και να σας περιθάλψει κατάλληλα, ώστε να αποτρέψετε περεταίρω βλάβη.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της σοβαρής διάσεισης;

Μαζί με τα τυπικά συμπτώματα της διάσεισης, υπάρχουν και μερικά επιπλέον συμπτώματα που αποτελούν σοβαρές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι πρέπει απαραίτητα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια:

  • Απώλεια συνείδησης, ειδικά για παρατεταμένη χρονική περίοδο
  • Έντονος πονοκέφαλος που δεν φεύγει ή τείνει να επιδεινώνεται
  • Επιληπτική κρίση
  • Δυσκολία στην αφύπνιση ή γενική υπνηλία
  • Εμετός

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα πιο πάνω συμπτώματα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν πιθανές σοβαρές επιπλοκές τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, όπως αιμορραγία, κάταγμα κρανίου ή εγκεφαλικές κακώσεις (μώλωπες). Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τα επείγοντα ή τον γιατρό σας, ώστε να εντοπιστούν αυτά τα προβλήματα μέσω αξονικής τομογραφίας και να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα. Υπογραμμίζεται ότι όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία από κάποιον ειδικό, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Concussion Danger Signs: When to Go to the Emergency Room https://www.healthination.com/health/concussion-danger-signs

Traumatic brain injury: Epidemiology, classification, and pathophysiology https://www.uptodate.com/contents/management-of-acute-moderate-and-severe-traumatic-brain-injury

Management of acute moderate and severe traumatic brain injury https://www.uptodate.com/contents/management-of-acute-moderate-and-severe-traumatic-brain-injury