Αλλεργίες

Τεστ αλλεργίας θετικό, χωρίς συμπτώματα αλλεργίας. Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό!

Γιατί μερικοί άνθρωποι που είναι θετικοί σε ένα τεστ αλλεργίας δεν είναι στην πραγματικότητα αλλεργικοί;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και δημοσιεύτηκε στο Nature, κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας των αλλεργιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αλλεργίες και μια πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι πολύ χρήσιμη. Οι αλλεργίες προκαλούνται από τα αντισώματα IgE, τα οποία συνδέονται με διάφορα αλλεργιογόνα όπως είναι τα φιστίκια, προκαλώντας μια αντίδραση στον οργανισμό κατά την οποία απελευθερώνεται μια σειρά μορίων, που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα και σε ακραίες περιπτώσεις προκαλούν αναφυλαξία, η οποία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Οι επιστήμονες, αρχίζοντας την μελέτη τους, γνώριζαν ότι πολλά άτομα έχουν αντισώματα ειδικά για τα αλλεργιογόνα IgE, αλλά ποτέ δεν αναπτύσσουν συμπτώματα αλλεργίας. Για παράδειγμα, περίπου τα μισά άτομα που έχουν αντισώματα IgE για τα φιστίκια, στην πραγματικότητα δεν έχουν αλλεργία στα φιστίκια. Επίσης, πολλά άτομα, ενώ ξεπερνούν τα συμπτώματα τους, εξακολουθούν να έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα IgE στον οργανισμό τους.

Ο Robert Anthony, Ph.D., του Κέντρου Ανοσολογίας και Φλεγμονωδών Νοσημάτων μαζί με τους συνεργάτες του, για να κατανοήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό, συνέκριναν τα IgE των ατόμων με αλλεργίες στα φιστίκια, με τα IgE των ατόμων χωρίς αλλεργίες. Μετά τις αναλύσεις, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ένα συγκεκριμένο υπόλειμμα σακχάρου, που ονομάζεται σιαλικό οξύ στα αντισώματα IgE ήταν αυξημένο στα άτομα που είναι αλλεργικά στα φιστίκια. Επιπρόσθετα, μελετώντας ζωικά μοντέλα, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη σιαλικού οξέος στα αντισώματα IgE, ενίσχυσε τις αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ αντίθετα, η αφαίρεση του σιαλικού οξέος από τα IgE μείωσε αυτές τις αντιδράσεις και την αναφυλαξία.

Όπως υπογράμμισε ο Δρ. Anthony, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ σημαντικά για δυο λόγος. Από την μια ο ποσοτικός προσδιορισμός του σιαλικού οξέος στα IgE μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης για πιο ακριβή διάγνωση της αλλεργίας και από την άλλη η αφαίρεση του σιαλικού οξέος από τα IgE μπορεί να αποτελέσει μια νέα στρατηγική για θεραπεία των αλλεργιών.

Περαιτέρω μελέτη

Η ερευνητική ομάδα, για την ώρα, προσπαθεί να κατανοήσει το πώς εξασθενεί η αλλεργία με την αφαίρεση του σιαλικού οξέος από τα IgE, προσπαθώντας να αναπτύξει στρατηγικές που να εκμεταλλεύονται αυτό το εύρημα θεραπευτικά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, χρειάζονται πρόσθετες έρευνες για να διαπιστωθούν οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από τις επιδράσεις τους σιαλικού οξέος στα IgE, οι οποίοι θα δώσουν πρόσθετες πληροφορίες για τις αλλεργίες και τις αιτίες τους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New insights on allergies may improve diagnosis and treatment https://medicalxpress.com/news/2020-05-insights-allergies-diagnosis-treatment.html

I think my child has outgrown their food allergy. How can I be sure? https://medicalxpress.com/news/2020-02-child-outgrown-food-allergy.html

Sialylation of immunoglobulin E is a determinant of allergic pathogenicity https://www.nature.com/articles/s41586-020-2311-z