Ψυχική υγεία

Το να συγχωρείτε τον εαυτό σας αποτελεί το πιο δύσκολο είδος συγχώρεσης

Συγχώρεση. Μια μεγάλη λέξη με μετασχηματιστικές συνέπειες. Ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο μεταμορφωτική όταν προσθέσετε μια άλλη πρόθεση μπροστά της: την αυτοσυγχώρεση.

Έχετε ήδη διαπιστώσει ότι μπορεί να είστε λίγο υπερβολικά σκληροί με τον εαυτό σας. Όταν κάνετε ένα λάθος, κατηγορείτε τον εαυτό σας ατελείωτα γι’ αυτό. Όταν μια ρομαντική σχέση δεν πάει καλά, αισθάνεστε ένοχοι γι’ αυτό. Όταν λέτε κάτι όχι και τόσο ιδανικό εν βρασμώ ψυχής, κατηγορείτε τον εαυτό σας που δεν κρατήσατε την ψυχραιμία σας.

Ας παραδεχτούμε ότι είστε άνθρωποι. Κάνετε λάθη. Λέτε πράγματα που δεν τα εννοούσατε. Κάνετε πράγματα που δεν συμβαδίζουν σύμφωνα με το σχέδιο. Εκ των υστέρων, συνειδητοποιείτε ότι έπρεπε να είχατε κάνει κάτι άλλο. Αυτό δεν πειράζει και είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογικό. Όλα αυτά είναι μέρος του ταξιδιού. Όλα αυτά είναι μέρος του να ζήσετε μια πλήρη ανθρώπινη ζωή.

Τι είναι το συναισθήμα της ενοχής;

Η ενοχή είναι ένα άλλο πράγμα που αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ζωής. Είναι φυσιολογικό να την αισθάνεστε και είναι σημαντικό να την αναγνωρίζετε. Αλλά μην την αφήσετε να μείνει για πολύ καιρό. Μην προσκαλείτε την ενοχή στο σπίτι σας ως μόνιμο κάτοικο, καθώς είναι πολύ βαρύ φορτίο για να την στεγάσετε καθημερινά. Σας αγκυλώνει στο παρελθόν και σας εμποδίζει να προχωρήσετε μπροστά. Σας κάνει να φοβάστε να εμφανιστείτε πλήρως και σας εμποδίζει να ανοιχτείτε στους ανθρώπους. Στο τέλος, αν την αφήσετε να σας κυριεύσει, θα νιώθετε ένταση και άγχος και οι ώμοι σας θα αρχίσουν να πονάνε σωματικά από το βάρος της ενοχής που κουβαλάτε μαζί σας.

Πώς θα μπορέσετε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα λάθη σας και να μάθετε από αυτά. Μπορείτε να αναπτυχθείτε από τα λάθη σας και να εξελιχθείτε μέσα από αυτά. Αλλά δεν μπορείτε να παραμείνετε σε αυτά. Συνειδητοποιήστε ότι συνέβησαν, ότι ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσετε παρακάτω. Συνειδητοποιήστε ότι ήρθε η ώρα να αφεθείτε και ότι ήρθε η ώρα να συγχωρήσετε.

Εδώ είναι ο τρόπος:

  1. Αναγνωρίστε την ενοχή που νιώθετε. Το να την αρνείστε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να της δώσετε περισσότερη δύναμη.
  2. Πείτε “αισθάνομαι ένοχος”, όχι “είμαι ένοχος”. Αυτό καθιστά σαφές ότι η ενοχή δεν αποτελεί μόνιμο μέρος του εαυτού σας, αλλά ένα προσωρινό συναίσθημα που θα εξασθενίσει.
  3. Πείτε: “Λυπάμαι”. Πείτε το στον εαυτό σας, στο άτομο που μπορεί να πληγώσατε ή σε όποιον μπορεί να έχει επηρεαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της συγχώρεσης που ξεκινά τη θεραπεία.
  4. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Αυτό ισχύει και για εσάς και για μένα. Σε κάθε χρονική στιγμή, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τη γνώση που έχουμε. Να το θυμάστε αυτό.
  5. Μάθετε και αναπτυχθείτε από το λάθος σας. Προσδιορίστε τι μάθατε από την κατάσταση που σας έκανε να αισθάνεστε ένοχοι. Θα μπορούσε να είναι ένα συγκεκριμένο μάθημα ζωής, μια δεξιότητα που χρειάζεται ανάπτυξη ή ίσως μια αποκάλυψη για εσάς και τις αξίες σας. Αν ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος, σκεφτείτε πώς μπορείτε να αποτρέψετε να ξανασυμβεί.
  6. Να είστε υπομονετικοί. Το να συγχωρήσετε τον εαυτό σας μπορεί να σας φανεί πιο δύσκολο από το να συγχωρήσετε κάποιον άλλο. Αυτό δεν πειράζει. Είναι φυσιολογικό. Απλώς εμπιστευτείτε τη διαδικασία, επαναλάβετε τα βήματα όσο χρειαστεί και να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί προς τον εαυτό σας.
  7. Συγχωρήστε. Συγχωρήστε τον εαυτό σας που δεν είναι τέλειος. Είστε άνθρωποι και το καλύτερο πράγμα για εσάς είναι ότι είστε αληθινοί. Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τα ελαττώματά σας. Όλοι τα έχουμε και μας κάνουν αυτό που είμαστε. Συγχωρέστε τον εαυτό σας που δεν είναι πιο δυνατός. Είστε πιο δυνατοί από ό,τι νομίζετε, είστε πιο δυνατοί κάθε νέα μέρα και είστε πιο δυνατοί από ό,τι νομίζατε ποτέ ότι θα γίνετε.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος. Πάντα κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε με τις γνώσεις που είχατε. Θα συνεχίσετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό κάθε μέρα, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα λάθη που πρόκειται να γίνουν. Αποτελούν αναπόφευκτο μέρος αυτής της τρελής περιπέτειας που ονομάζουμε ζωή, και συχνά είναι οι μεγαλύτεροι και πιο ουσιαστικοί μας δάσκαλοι.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τις κακές σκέψεις που κάνετε. Όλοι τις έχουμε, και το γεγονός ότι τις παραδέχεστε είναι ήδη μια μικρή νίκη που πρέπει να γιορτάσετε. Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τις φορές που υπήρξατε οξύθυμοι και είπατε κάτι που δεν το εννοούσατε. Είναι μέρος του να είστε άνθρωπος και είναι μέρος του να είστε συναισθηματικό ον.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τις αποτυχίες και τις αναποδιές. Σας έκαναν το άτομο που είστε σήμερα και σας έφεραν εδώ που είστε. Θυμηθείτε, πριν η Αλίκη φτάσει στη Χώρα των Θαυμάτων, έπρεπε να πέσει. Μερικές φορές αυτές οι πτώσεις σας οδηγούν στις δικές σας εκδοχές της Χώρας των Θαυμάτων. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τις πτώσεις και ανοίξτε τον εαυτό σας στις δυνατότητες.

 Το ερώτημα είναι: Είστε έτοιμοι να συγχωρήσετε τον εαυτό σας;

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Forgiveness https://www.psychologytoday.com/us/basics/forgiveness

How to Forgive Yourself https://www.psychologytoday.com/us/basics/forgiveness#how-to-forgive-yourself

Notes on Self-Love Paperback – November 7, 2021 by Susanna Newsonen

How to Actually Forgive Yourself Especially when everyone else has. By Caitlin Abber Jan 24, 2019 https://www.oprahdaily.com/life/a26028888/how-to-forgive-yourself/