Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Τραυλισμός: Γιατί μπορεί να τραυλίζει ένας άνθρωπος;

Το τραύλισμα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία που προκαλεί αυτή την διαταραχή στην ομιλία, όμως γνωρίζουν ήδη ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τι είναι το τραύλισμα;

Το τραύλισμα είναι η επανάληψη των λέξεων και το σύρσιμο των ήχων των λέξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως κατά την έναρξη μιας λέξης ή μιας πρότασης. Αυτή η διαταραχή στην ομιλία, επηρεάζει περίπου 1 στα 20 παιδιά και παρόλο που τα περισσότερα θα το ξεπεράσουν μόνα τους ή με την βοήθεια ενός λογοθεραπευτή, περίπου 20-25% των παιδιών θα συνεχίσει να τραυλίζει και κατά την ενηλικίωση του. Σύμφωνα με την Δρ. Dennis Drayna, ειδικό στις διαταραχές επικοινωνίας στο NIH, αυτή η κατάσταση ονομάζεται αναπτυξιακό τραύλισμα και επηρεάζει το 1% των ενηλικών και κυρίως τους άντρες.

Πότε χειροτερεύει το τραύλισμα;

Για όσους τραυλίζουν, η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, είναι συχνά δύσκολη και παρόλο που οι ίδιοι γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν να πουν, τους είναι δύσκολο να το μεταφέρουν λεκτικά. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει άγχος, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που τραυλίζουν να αποφεύγουν να μιλούν, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τις σχέσεις, την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής τους.

Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που τραυλίζουν, μιλούν χωρίς τραύλισμα όταν βρίσκονται σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, χωρίς στρες, όταν μιλούν με ένα μωρό ή με το κατοικίδιο τους ή όταν τραγουδούν ομαδικά, αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν πάντα, όταν διακατέχονται από άγχος ή όταν είναι κουρασμένοι.

Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια στο τραύλισμα;

Παρόλο που οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν το τι ακριβώς προκαλεί τραύλισμα στους ανθρώπους, γνωρίζουν ήδη ότι οι γενεαλογικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όπως εξηγεί η Δρ. Drayna, είναι 15 φορές πιο πιθανόν να τραυλίζουν δυο αδέρφια σε μια οικογένεια, από ότι είναι το να τραυλίζει ένα τυχαίο άτομο στον γενικό πληθυσμό.

Μάλιστα, η Δρ. Drayna, διεξάγοντας μελέτες σε οικογένειες με ανθρώπους που τραυλίζουν, εντόπισε αρκετά γονίδια που μπορούν να προκαλέσουν τραύλισμα, οι μεταλλάξεις των οποίων έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπους που τραυλίζουν σε όλο τον κόσμο, υποδεικνύοντας ότι τα γονίδια αυτά, πιθανώς είναι καθοριστικά για το τραύλισμα τους. Ειδικότερα, όλα τα γονίδια που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής εμπλέκονται σε μια διαδικασία μέσα στο κύτταρο, που ονομάζεται ενδοκυτταρική διακίνηση. Αυτή η διαδικασία, βοηθά στην σωστή λειτουργία των κυττάρων. Προβλήματα με την ενδοκυτταρική διακίνηση έχουν συσχετιστεί πρόσφατα και με άλλες νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και η νόσος του Alzheimer, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να ξεκαθαριστεί το πώς ακριβώς επηρεάζουν την ομιλία και το τραύλισμα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες, με την χρήση ανιχνευτών εγκεφάλου, προσπαθούν να κατανοήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων που τραυλίζουν για να διαπιστώσουν το γιατί και το πώς ορισμένα παιδιά ξεπερνούν αυτή την διαταραχή, ελπίζοντας ότι θα οδηγηθούν τελικά σε αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Ποια είναι η θεραπεία για το τραύλισμα;

Προς το παρόν, οι θεραπείες για το τραύλισμα αποσκοπούν στην ομαλοποίηση της ομιλίας με την βοήθεια ενός λογοθεραπευτή και με μεθόδους που μειώνουν το άγχος, το οποίο, όπως είπαμε πιο πάνω, κάνει πιο έντονο το τραύλισμα. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμες ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες βοηθούν όσους τραυλίζουν να διαχειριστούν την ομιλία τους.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Stuttering https://www.nidcd.nih.gov/health/stuttering

Genetic contributions to stuttering: the current evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28361094