Υγεία Δέρματος

Βρεφικό έκζεμα Vs βρεφική ακμή: Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;

Μπορεί για τους γονείς να είναι πολύ τρομακτική η εμφάνιση ενός εξανθήματος στο μωρό τους, αλλά τα εξανθήματα είναι πολύ συνηθισμένα στα μωρά. Δύο από τα πιο κοινά, είναι το έκζεμα και η ακμή. Το βρεφικό έκζεμα και η ακμή προκαλούν κοκκίνισμα στο δέρμα και εξογκώματα και όσο παρόμοιες και αν φαίνονται οι δύο καταστάσεις, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. (Είχατε ακμή που σας άφησε ουλές στο δέρμα; Χρησιμοποιείστε έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς!)

Ποια συμπτώματα προκαλεί το βρεφικό έκζεμα και η βρεφική ακμή;

Η βρεφική ακμή και το έκζεμα είναι και τα δύο κοινά εξανθήματα στα νεογνά. Η βρεφική ακμή, που ονομάζεται επίσης νεογνική ακμή, εμφανίζεται στο 20% των νεογνών, ενώ το έκζεμα εμφανίζεται περίπου στο 10% των νεογνών. Ανάμεσα στις δύο καταστάσεις δεν υπάρχουν πολλά επικαλυπτόμενα συμπτώματα. Η κύρια ομοιότητα μεταξύ τους είναι η εμφάνιση ενός κόκκινου εξανθήματος. (Έκζεμα: 7 συμβουλές για να συνεχίσετε να ασκείστε χωρίς προβλήματα)

Για να ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις μεταξύ τους, σε ότι αφορά τα συμπτώματα που προκαλούν, διαβάστε τον ακόλουθο πίνακα:

Βρεφικό έκζεμα Βρεφική ακμή
Ξηρό δέρμα με φαγούρα Σπυράκια πάνω ή γύρω από το πρόσωπο
Δερματικά λέπια  Δεν προκαλεί δερματικά λέπια
Εξογκώματα που διαρρέουν υγρό και σχηματίζουν κρούστα Τα σπυράκια δεν διαρρέουν υγρό
Το εξάνθημα έρχεται και φεύγει Συνήθως υποχωρεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών
Το εξάνθημα εμφανίζεται στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια Η ακμή επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο
Επηρεάζει μωρά από 6 μηνών έως 5 ετών Αναπτύσσεται περίπου στην ηλικία των 3 ή 4 εβδομάδων

Ποιες οι βασικότερες αιτίες βρεφικού εκζέματος και βρεφικής ακμής;

Παρόλο που η βρεφική ακμή και το έκζεμα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, έχουν πολύ διαφορετικές αιτίες. Παρακάτω αναγράφονται οι αιτίες της βρεφικής ακμής και του εκζέματος.

Βρεφική ακμή

Η βρεφική ακμή είναι ένα αβλαβές εξάνθημα που προκαλείται από λόγους παρόμοιους με την εφηβική ακμή και συγκεκριμένα λόγω ορμονικών αλλαγών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες ανδρογόνων της μητέρας είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της βρεφικής ακμής. Όταν το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα, λαμβάνει ανδρογόνα, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα. Μετά τη γέννηση, τα επινεφρίδια αρχίζουν να παράγουν ορμόνες ανδρογόνων, παράγοντας περισσότερα λιπαρά οξέα, τα οποία προκαλούν ακμή. (Φλεγμονώδης και μη φλεγμονώδης ακμή: Πώς αντιμετωπίζεται; Τι πρέπει να ξέρετε;)

Βρεφικό έκζεμα

Το βρεφικό έκζεμα μπορεί να προκληθεί από θέματα που σχετίζονται με τον φραγμό του δέρματος. Ορισμένα άτομα με έκζεμα δεν έχουν αρκετή πρωτεΐνη φιλαγκρίνη στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός τους. Η φιλαγκρίνη βοηθά στη δημιουργία φραγμού ανάμεσα στο δέρμα και το περιβάλλον.

Άλλες αιτίες βρεφικού εκζέματος είναι τα γονίδια και το περιβάλλον του μωρού. Επίσης, το έκζεμα τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες και σε άτομα με αλλεργίες. (Έκζεμα:15 Συμβουλές για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές μετά το ντους)

Πώς θεραπεύεται το βρεφικό έκζεμα και πώς η βρεφική ακμή;

Βρεφική ακμή

Η βρεφική ακμή είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και δεν προκαλεί βλάβη στο μωρό. Ορισμένοι γονείς τείνουν να ζητούν θεραπεία από τους γιατρούς τους, αλλά το περιοδικό American Family Physician ενθαρρύνει τους γιατρούς να υπενθυμίζουν στους γονείς ότι η βρεφική ακμή συνήθως υποχωρεί μόνη της, μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς θεραπεία. (Πάγος: Μπορεί να βελτιώσει τα πρησμένα μάτια και την ακμή;)

Βρεφικό έκζεμα

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το έκζεμα, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως:

  • Ενυδατικές κρέμες
  • Κρέμες με στεροειδή
  • Χάπια που μειώνουν τον κνησμό και τη μόλυνση
  • Φωτοθεραπεία
  • Υγρά περιτυλίγματα

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved