Πρόληψη και θεραπεία

Ξεκινά η ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά του HIV και της γρίπης

Η Moderna αναπτύσσει εμβόλια γρίπης και HIV χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA, τη ραχοκοκαλιά του αποτελεσματικού εμβολίου που αναπτύχθηκε για να καταπολεμήσει τη νόσο COVID-19.

Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει φέτος δοκιμές πρώτης φάσης για τα εμβόλια γρίπης και HIV, που και τα δύο θα είναι mRNA.

Τι είναι αυτό που κάνει το εμβόλιο mRNA να ξεχωρίζει;

Τα παραδοσιακά εμβόλια εισάγουν στο σώμα ενός ανθρώπου, έναν ασθενή ή ανενεργό ιό. Αντίθετα, στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA χρησιμοποιούνται γενετικά σχεδιαγράμματα, τα οποία δημιουργούν πρωτεΐνες για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο πώς θα καταπολεμήσει έναν ιό. Δεδομένου λοιπόν, ότι το mRNA διδάσκει το σώμα το πώς θα αναγνωρίζει έναν ιό, μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι πολλαπλών στελεχών ή παραλλαγών του ίδιου ιού.

Σύμφωνα με τον ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και Πρόεδρο της Ένωσης HIV Medicine, Δρ. Rajesh Gandhi, «η τεχνολογία mRNA διευκολύνει την ανάπτυξη εμβολίων ενάντια σε πολλές παραλλαγές, επειδή απαιτεί απλώς μια ενημέρωση των κωδικοποιημένων ακολουθιών στο mRNA, που δημιουργούν την παραλλαγή».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα μελλοντικά εμβόλια mRNA θα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν πολλαπλές ασθένειες με την χρήση ενός μόνο εμβολίου. Τα τρέχοντα εμβόλια mRNA, όπως αποδεικνύεται από την χρήση τους σε σχέση με τη νόσο COVID-19, φαίνεται ότι είναι λιγότερο ευαίσθητα στις μεταλλάξεις.

Για το παρόν, οι επιστήμονες πραγματοποιούν ετήσιες αλλαγές στο τυπικό εμβόλιο της γρίπης, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τους ιούς που κυκλοφορούν την εκάστοτε φορά. Η επιτυχία αυτού του εμβολίου θα αποτελέσει μια εναλλακτική αποτελεσματική λύση των υπάρχοντών εμβολίων, δήλωσε ο ιολόγος Andrew Pekosz, καθώς, το mRNA εμβόλιο μπορεί να χορηγείται κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε χρόνο, και αυτό γιατί το mRNA καλύπτει διάφορες παραλλαγές και προκαλεί μια πιο ισχυρή και μακροχρόνια ανοσοαπόκριση.

Ωστόσο, ο Δρ. Pekosz επισήμανε ότι υπάρχει μια μικρή ανησυχία για την ανοσία που ήδη έχει το κοινό πριν την λήψη του εμβολίου, δεδομένου ότι η γρίπη κυκλοφορεί από το 1900 και δυνητικά το εμβόλιο mRNA θα μπορούσε να ενισχύσει παλαιότερα αντισώματα αντί να στοχεύσει στα τρέχοντα στελέχη της γρίπης. Οι κλινικές δοκιμές όμως, είναι αυτές που θα δώσουν μια σαφή απάντηση σε αυτή την ανησυχία.

Γιατί η ανάπτυξη εμβολίων κατά του HIV είναι πιο δύσκολη;

Εδώ και 40 περίπου χρόνια, κατά τα οποία ο HIV κυκλοφορεί ανάμεσα μας, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μια τελεσίδικη θεραπεία. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ένα αποτελεσματικό εμβόλιο mRNA θα ήταν πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα, αλλά υπάρχουν δυστυχώς πολλές μεταβλητές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη του, καθώς η ανοσοποίηση κατά του HIV απαιτεί όχι μόνο αντισώματα, αλλά και στόχευση συγκεκριμένων Τ κυττάρων, τα οποία βοηθούν στον συντονισμό της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

Γιατί οι επιστήμονες περίμεναν τόσο πολύ για να χρησιμοποιήσουν το mRNA;

Οι επιστήμονες μελετούσαν για δεκαετίες τα εμβόλια mRNA για την καταπολέμηση ιών όπως ο Zika, ο Rabies, ακόμη και για τον ιό της γρίπης. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους μέχρι το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.

Πριν από την πανδημία απαιτούνται μακροχρόνιες δοκιμές, αλλά αργότερα, με την ραγδαία εξάπλωση της COVID-19 που απειλούσε στην κυριολεξία ολόκληρη την ανθρωπότητα, η FDA δίνοντας άδεια έκτακτης ανάγκης, διευκόλυνε τόσο τις δοκιμές, όσο και την ανάπτυξη των εμβολίων.

Πλέον, η ερευνητική κοινότητα ελπίζει ότι έχοντας μάθει πολλά από την πανδημία, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εμβόλια και για άλλες ασθένειες και να πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved