Καρκίνος

Υγιεινή διατροφή: Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει την κατάθλιψη μετά από τη θεραπεία καρκίνου

Μια νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), έδειξε ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε όσους ξεπέρασαν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους.

Τι σχέση έχει η διατροφή με την ποιότητα ζωής μετά την θεραπεία του καρκίνου;

Μελέτη που διεξήχθη από Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με το Birmingham του Ηνωμένου Βασίλειου, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και επεξεργασμένους κόκκους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους για τον καρκίνο, είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής μετά από 12 μήνες (ομάδα παρέμβασης),  σε σύγκριση με όσους δεν άλλαξαν τίποτα στην διατροφή τους (ομάδα συνήθης φροντίδας). Μάλιστα, οι πρώτοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα συνήθης φροντίδας, λάμβανε 5 φυλλάδια που σχετίζονταν με τον υγιεινό τρόπο ζωής κάθε δώδεκα μήνες. Η ομάδα παρέμβασης έκανε προσωπικές επισκέψεις με ειδικούς, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, λάμβανε ενημερωτικά δελτία και φυλλάδια και έκανε συνεδρίες με στόχο τα άτομα αυτά να αλλάξουν τη διατροφική τους συμπεριφορά.

Σημειώνεται, ότι οι 223 συμμετέχοντες έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε διάφορα στάδια (στάδιο Ι έως IV) και η μελέτη υπολόγιζε, τόσο τη γενική ποιότητα ζωής τους, όσο και την ποιότητα ζωής τους που είχε άμεση σχέση με τον καρκίνο (επίπεδα του πόνου και του φόβου τους να πεθάνουν από την ασθένεια τους).

Η Δρ. Anna Diaz Font, επικεφαλής της χρηματοδότησης της έρευνας στο WCRF, υπογράμμισε ότι οι ασθενείς που επιβιώνουν πλέον από τον καρκίνο είναι πολλοί, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και των βελτιωμένων θεραπειών και για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουν αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής μετά την θεραπεία τους.

Ο Δρ Nigel Brockton, Αντιπρόεδρος της Έρευνας στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι αυτή η μελέτη είναι μικρή, δείχνει το πόσο σημαντική επίδραση έχουν οι διατροφικές αλλαγές στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών.

Συμπερασματικά

Η έρευνα δείχνει ότι μια δομημένη παρέμβαση με έμφαση στην υγιεινή διατροφή, κατά την οποία μειώνεται η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και αυξάνεται η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που μόλις ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους. Αυτές οι αλλαγές, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερες χρονικά μελέτες, τονίζουν οι επιστήμονες, για να διαπιστωθεί και το πώς η υγιεινή διατροφή επηρεάζει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Healthier Diets May Improve Quality of Life and Lower Depression After Colorectal Cancer https://www.aicr.org/news/healthier-diets-may-improve-quality-of-life-and-lower-depression-after-colorectal-cancer/

Wereld kanker onderzoek fonds https://www.wkof.nl/

American institute for cancer research https://wikihealth.gr/wp-admin/post.php?post=11376&action=edit