Καρδιά και αγγεία

Υπέρταση: Τα παγκόσμια ποσοστά της διπλασιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των ανθρώπων με υψηλή αρτηριακή πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο διπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Lancet.

Τα ποσοστά ατόμων με υπέρταση αυξάνονται

Η μελέτη ανέλυσε μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους από 184 χώρες, για διάστημα τριών δεκαετιών.

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ατόμων 30-79 ετών με υπέρταση, διπλασιάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, από 331 εκατομμύρια γυναίκες και 317 εκατομμύρια άνδρες το 1990 σε 626 εκατομμύρια γυναίκες και 652 εκατομμύρια άνδρες το 2019. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνώριζαν ότι είχαν υπέρταση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 41% ​​των γυναικών και το 51% των ανδρών με υψηλή αρτηριακή πίεση παγκοσμίως το 2019, δεν γνώριζε ότι είχε την πάθηση. Ως εκ τούτου, το 53% των γυναικών και το 62% των ανδρών δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε καμία θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα αυξημένα ποσοστά υπέρτασης είναι ανησυχητικά και επικίνδυνα. Όπως υπογράμμισε η Erin McNeely, εσωτερικός ιατρός στο Spectrum Health «η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα νεφρά, αυξάνοντας τα επίπεδα άνοιας, καρδιακής ανεπάρκειας και νεφρικής νόσου».

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Η παρούσα μελέτη δεν διερεύνησε τους λόγους για τους οποίους τα ποσοστά αρτηριακής πίεσης αυξάνονται στον παγκόσμιο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι ειδικοί παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το που μπορεί να ωφελείται αυτή η αύξηση.

Όπως εξήγησε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Rodrigo M. Carrillo Larco, μεταπτυχιακός ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, η αύξηση του πληθυσμού και η γήρανση μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο και συνεπώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Η McNeely, από την πλευρά της, εξήγησε ότι με την ηλικία, οι αρτηρίες σκληραίνουν, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο ενδέχεται να παίζουν και τα αυξανόμενα ποσοστά μεταβολικών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, που είναι γνωστός παράγοντας υπέρτασης.

Πώς θα μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση;

Αρχικά, για να διαπιστώσετε ότι έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές μετρήσεις.

Σε περίπτωση που διαγνωστείτε με υπέρταση πρέπει να λαμβάνετε κανονικά τα φάρμακά σας και να μειώσετε δραστικά την χρήση αλατιού. Να υπενθυμίσουμε ότι το αλάτι βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά έτοιμα φαγητά, οπότε θα πρέπει να τα αποφεύγετε και να αρχίσετε να μαγειρεύετε στο σπίτι για να ξέρετε ακριβώς τι τρώτε. Στραφείτε προς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που δεν περιέχουν αλάτι.

Επιπρόσθετα, ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας την άσκηση, για να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, που όπως είπαμε πιο πάνω παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, αν βρίσκεστε σε προχωρημένη ηλικία, φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας για γενικές προληπτικές εξετάσεις και αν αντιμετωπίζετε κάποια χρόνια ασθένεια φροντίστε να είστε συνεπείς με τις φαρμακευτικές σας αγωγές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Global High Blood Pressure Rates Doubled Over the Past 30 Years https://www.verywellhealth.com/high-blood-pressure-global-rates-5199335

Worldwide trends in hypertension prevalence and progress in treatment and control from 1990 to 2019: a pooled analysis of 1201 population-representative studies with 104 million participants https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2821%2901330-1/fulltext#%20

High Blood Pressure Symptoms and Causes https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm