Υγεία Πεπτικού Συστήματος

3 κοινά προβλήματα του εντέρου μετά την εγκυμοσύνη

Το να είστε νέος γονέας είναι αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, αν γνωρίζετε τι να περιμένετε, η μετάβαση γίνεται πιο ομαλή. Μία από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές μετά την εγκυμοσύνη είναι τα προβλήματα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, της δυσκοιλιότητας, της ακράτειας κοπράνων και της διάρροιας.

Οι αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου μετά την εγκυμοσύνη συμβαίνουν λόγω των συσπάσεων της μήτρας, των προβλημάτων του πυελικού εδάφους και των μεταβαλλόμενων ορμονών. Ωστόσο, οι κινήσεις του εντέρου σας θα πρέπει να γίνουν κανονικές λίγο μετά τον τοκετό.

Παρόλα αυτά, αν έχετε πρόβλημα να επιστρέψετε σε κανονικές κινήσεις του εντέρου, ορισμένες θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα του εντέρου μετά τον τοκετό.

Είναι φυσιολογικά τα προβλήματα του εντέρου μετά την εγκυμοσύνη;

Οι αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου δεν είναι ασυνήθιστες μετά τον τοκετό. Η ακράτεια κοπράνων, η αδυναμία ελέγχου του εντέρου σας, επηρεάζει από 5% έως 26% των γυναικών μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές στο έντερο τείνουν να υποχωρούν αρκετά γρήγορα.

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα δεν είναι χρόνια. Τα περισσότερα υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες, καθώς το σώμα σας αναρρώνει από τον τοκετό.

Ωστόσο, αυτό που είναι φυσιολογικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι φυσιολογικό για κάποιον άλλο. Έτσι, να έχετε υπόψη σας ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων του εντέρου μετά τον τοκετό;

Αμέσως μετά τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο κοντά στην περιοχή του περινέου, η οποία βρίσκεται μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού. Εάν μετά τον τοκετό σας έγιναν ράμματα στο περίνεο, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο. Αυτός ο πόνος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να έχετε τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τις αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου μετά τον τοκετό, όπως:

  • Συσπάσεις της μήτρας: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα σας διαστέλλεται. Στη συνέχεια, μετά τον τοκετό, η μήτρα σας πρέπει να συρρικνωθεί για να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Αυτές οι συσπάσεις μπορεί να προκαλέσουν χαλαρά κόπρανα
  • Αλλαγές στο πυελικό σας έδαφος: Το πυελικό σας έδαφος είναι μια αιώρα μυών και ιστών που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και το έντερό σας. Οι αλλαγές στο πυελικό σας έδαφος μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και να προκαλέσουν αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια της διάρροιας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και δυσφορία του πρωκτού
  • Αλλαγή των ορμονών: Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλουν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης και επιβραδύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού (GI) σας συστήματος

Άλλοι παράγοντες μπορεί να μεταβάλλουν τις κινήσεις του εντέρου σας ανάλογα με τον τρόπο που γεννάτε, κολπικά ή με καισαρική τομή. Για παράδειγμα, τα άτομα που γεννούν κολπικά μπορεί να παρουσιάσουν σχίσιμο του περινέου και ράμματα , τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Εάν γεννάτε με καισαρική τομή, ορισμένα φάρμακα, περιορισμοί στη διατροφή κατά τη διάρκεια του τοκετού, συμπληρώματα ή ράμματα στο περίνεο μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τα παυσίπονα χρησιμοποιούνται επίσης συχνά κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, τα οποία μπορεί να κάνουν το έντερό σας πιο αργό, με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του εντέρου μετά τον τοκετό σας;

Με προσοχή, χρόνο και υπομονή, οι αλλαγές στο έντερο μετά τον τοκετό θα πρέπει να εξαφανιστούν. Ανάλογα με τις αλλαγές του εντέρου σας, ορισμένες από τις παρακάτω θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν:

  1. Αιμορροΐδες

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και νερού μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Τα μαλακτικά κοπράνων, όπως το Dulcosoft , μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Οι κρέμες υδροκορτιζόνης και τα υπόθετα μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο, τη δυσφορία και τον κνησμό.

  1. Δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό. Τα συμπληρώματα ινών, τα μαλακτικά κοπράνων ή ένα καθαρτικό μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Ωστόσο, αποφύγετε τη λήψη μαλακτικών κοπράνων και καθαρτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να αναπτύξετε εξάρτηση και μειωμένη λειτουργία του εντέρου. Αντ’ αυτού, ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία όσον αφορά το χρονικό διάστημα λήψης των φαρμάκων.

  1. Ακράτεια κοπράνων και διάρροια

Η διάρροια μετά τον τοκετό είναι συχνή σε άτομα που τεντώνουν ή σχίζουν τους μυς του ορθού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Συχνά, μπορείτε να επαναφέρετε την κανονικότητα του εντέρου με την επιδιόρθωση του πυελικού σας εδάφους.

Η έναρξη της πυελικής φυσικοθεραπείας τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό (και η συνέχιση για τουλάχιστον πέντε μήνες) μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Επίσης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη διάρροια μετά τον τοκετό με συμπληρώματα φυτικών ινών και διογκωτικών ουσιών, όπως το ψύλλιο, και αντιδιαρροϊκά φάρμακα.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο ή τον γυναικολόγο σας για τα προβλήματα του εντέρου μετά τον τοκετό;

Πριν πάτε στο φαρμακείο για να αγοράσετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Ένας γυναικολόγος-μαιευτήρας μπορεί να σας υποδείξει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα μετά τον τοκετό μπορεί να συμβάλλει σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Οι αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου μετά την εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, ενημερώστε αμέσως έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα.

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη:

  • Σοβαρός κοιλιακός πόνος
  • Πυρετός
  • Ρήγματα στα ράμματα του περινέου ή κοντά στον πρωκτό, γνωστά και ως πρωκτικές σχισμές
  • Πόνος, εκκρίσεις ή πρήξιμο κοντά στα ράμματα του περινέου

Ναι, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν από τον τοκετό, δεδομένου του πόσο διαδεδομένο είναι. Εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης δεν το αναφέρει, μπορεί να αισθάνεστε εξουσιοδοτημένη να ξεκινήσετε τη συζήτηση. Γι΄αυτό , το να μιλήσετε αν αισθάνεστε άβολα είναι το κλειδί.

Τα προβλήματα του εντέρου, όπως οι αιμορροΐδες, η δυσκοιλιότητα, η ακράτεια κοπράνων και η διάρροια, είναι κοινά μεταξύ των ανθρώπων μετά τον τοκετό. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται συνήθως στις συσπάσεις της μήτρας, σε προβλήματα του πυελικού εδάφους και στις μεταβαλλόμενες ορμόνες.

Ορισμένες θεραπείες, όπως τα καθαρτικά, τα μαλακτικά κοπράνων και η θεραπεία του πυελικού εδάφους, μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, εάν τα προβλήματα του εντέρου μετά τον τοκετό διαρκούν ή εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης, συμβουλευτείτε αμέσως έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Obstetrics and Fecal Incontinence https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0034-1383903

Episiotomy - aftercare https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000483.htm

Physiology, Pregnancy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559304/

Perianal Diseases in Pregnancy and After Childbirth: Frequency, Risk Factors, Impact on Women's Quality of Life and Treatment Methods https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsurg.2022.788823/full

Interventions for preventing postpartum constipation https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD011625.pub2/full

Warning signs of health problems after birth https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/postpartum/warning-signs-health-problems-after-birth