Ορθοπαιδικά

9+1 καθημερινές συνήθειες που ανακουφίζουν τον χρόνιο πόνο

Μπορώ να αντιμετωπίσω τον χρόνιο πόνο αναπτύσσοντας απλές καθημερινές συνήθειες;

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές απλές καθημερινές συνήθειες που ενσωματώνοντάς τες στην καθημερινότητά σας θα δείτε τον χρόνιο πόνο να ανακουφίζεται και σιγά σιγά να απομακρύνεται.

1. Άσκηση

Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο, συνήθως δεν ασκούνται διότι φοβούνται ότι κατά την άσκηση θα πονέσουν περισσότερο. Αυτό ωστόσο, δεν είναι αλήθεια, καθώς η αδράνεια χειροτερεύει τον πόνο, διότι αρχίζει να χάνεται ο μυϊκός τόνος και η δύναμη των μυών. Να θυμάστε ότι ακόμη και η ήπια άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη διάθεση και εμποδίζουν τον πόνο. Μιλήστε, λοιπόν, με τον γιατρό σας για το ποιες ασκήσεις πρέπει να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε τον πόνο σας.

2. Πρακτική χαλάρωσης

Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η βιοανάδραση, χαλαρώνουν τους μυς του σώματος, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει τον πόνο.  Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα και να αρχίσετε να ενσωματώνετε στη καθημερινότητα σας αυτές τις πρακτικές.

3. Αποφύγετε το αλκοόλ

Ο καλός ύπνος μειώνει την πίεση που ασκεί ο πόνος στο σώμα. Εάν συνηθίζετε να πίνετε πριν κοιμηθείτε, παρόλο που το αλκοόλ θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα αρχικά, ακολούθως, όταν το σώμα σας θα αρχίσει να το διασπά, τότε θα έχετε ένα ρηχό ύπνο, ο ύπνος REM θα μειωθεί σημαντικά και θα ξυπνήσετε αρκετές φορές το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα του ύπνου σας δεν θα είναι καλή και κατά συνέπεια δεν θα χαλαρώσει το σώμα σας.

4. Διακόψτε το κάπνισμα

Οι περισσότεροι καπνιστές που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, βρίσκουν προσωρινή ανακούφιση στο κάπνισμα. Η ειρωνεία είναι ότι το κάπνισμα μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον πόνο μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα αναστέλλει τον τρόπο επούλωσης του σώματος, επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την πιθανότητα εκφυλιστικών προβλημάτων στους δίσκους, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί μια από τις κυρίες αιτίες που προκαλούν πόνο στη μέση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πώς θα διακόψετε το κάπνισμα.

5. Φροντίστε να τρώτε καλά

Ένας τρόπος για να διατηρήσετε την δύναμη του σώματος σας, είναι η υγιεινή θρεπτική διατροφή, η οποία βελτιώνει το σάκχαρο του αίματος, βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα, μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και βοηθά στην πέψη. Συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα προϊόντα, πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

6. Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Βαθμολογώντας καθημερινά το επίπεδο του πόνου σας και σημειώνοντας την βαθμολογία (1-10) σε ένα τετράδιο, θα βοηθήσετε τον γιατρό σας, να σας βοηθήσει. Καθημερινά, λοιπόν, μαζί με την βαθμολογία, σημειώστε το τι ακριβώς κάνατε και το πώς οι εν λόγω δραστηριότητες σας έκαναν να νιώσετε. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τον γιατρό σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας το τετράδιο, ώστε ο γιατρός να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να κατανοήσει καλύτερα τον πόνο σας και να σας δώσει πιο αποτελεσματικές κατευθυντήριες γραμμές.

7. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο

Σταματήστε να πιέζετε τον εαυτό σας και αρχίστε να βάζετε όρια για να τον προστατεύσετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πείτε «όχι» σε μερικά γεγονότα, όπως τα πάρτι, όταν χρειάζεται. Εναλλακτικά, μπορείτε να κανονίσετε με τους φίλους σας ένα δείπνο, σε ένα μέρος που μπορείτε να πάτε και θα κάθεστε άνετα. Να θυμάστε, η φροντίδα του εαυτού σας εξαρτάται μόνο από εσάς και είναι πολύ σημαντική.

8. Αποσπάστε την προσοχή του εαυτού σας

Μια πολύ δυνατή συνταγή για την ανακούφιση του πόνου είναι το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο, αντί να εστιάζετε στον πόνο. Κάντε μαγειρική, φροντίστε τον κήπο ή δοκιμάστε γιόγκα. Ακόμα κι αν με αυτό τον τρόπο δεν μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε τον πόνο, μπορείτε να ελέγξετε τα υπόλοιπα πράγματα και να ξεχαστείτε από τον πόνο.

9. Ενημερωθείτε για τα φάρμακα σας

Όταν ο γιατρός σας συνταγογραφεί κάποια φάρμακα, πρέπει να κάνετε ερωτήσεις και ψάχνετε τις απαντήσεις τους, ώστε να κατανοήσετε τον τρόπο που λειτουργούν και τις παρενέργειες που πιθανόν να επιφέρουν. Ο στόχος είναι να έχετε καλή διάθεση, να μειώνεται ο πόνος σας και να μπορείτε να δραστηριοποιείστε. Εάν τα φάρμακα σας δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα, τότε συζητήστε με τον γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.

10. Ζητήσετε βοήθεια

Ενημερωθείτε για την κατάσταση σας και συζητήστε με τους δικούς σας ανθρώπους το τι μπορείτε να κάνετε. Μιλήστε ακόμη και με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι, ένας στους τρεις ανθρώπους αντιμετωπίζει χρόνιο πόνο.