Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Γιατί οι ειδικοί ανησυχούν τόσο για την μετάλλαξη δέλτα;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μετάλλαξη δέλτα της νόσου COVID-19 είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, ωστόσο, παρόλο που ορισμένα εμβολιασμένα άτομα έχουν μολυνθεί από την εν λόγω μετάλλαξη, φαίνεται ότι αναπτύσσουν ηπιότερα συμπτώματα, συγκριτικά με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επιπρόσθετα, η παραλλαγή δέλτα εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που οδηγεί πολλές χώρες ξανά σε lockdown και μάλιστα οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζουν ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη, γνωστή πλέον ως μετάλλαξη άλφα.

Λοιπόν, τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε για την μετάλλαξη δέλτα; Πιο κάτω οι ειδικοί έρχονται να δώσουν απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την μετάλλαξη δέλτα;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετάλλαξη δέλτα επηρεάζει κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν το 78% του πληθυσμού άνω των 65 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί – δεδομένου ότι πολλά ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενες παθήσεις εμβολιάστηκαν πρώτοι – και ως εκ τούτου ο ιός εξαπλώνεται κυρίως ανάμεσα σε άτομα μικρότερης ηλικίας, 20-40 ετών, που δεν είναι εμβολιασμένα ή είναι μερικώς εμβολιασμένα.

Τι είναι η μετάλλαξη δέλτα plus;

Εάν έχετε ακούσει για την μετάλλαξη δέλτα, θα έχετε πληροφορηθεί και για την μετάλλαξη δέλτα plus, η οποία έχει εντοπιστεί στα τέλη του Ιουνίου στην Ινδία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την NPR, από τις 24 Ιουνίου καταγράφηκαν περίπου 40 περιπτώσεις δέλτα plus.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια παραπλήσια μετάλλαξη της μετάλλαξης δέλτα, η οποία παρότι για τους επιδημιολόγους είναι σημαντική προς διερεύνηση, για τους ασθενείς δεν κάνει σχεδόν καμία διαφορά, γιατί είναι το ίδιο μεταδοτική και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την αρχική μετάλλαξη δέλτα.

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης δέλτα και δέλτα plus;

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να ανησυχούν για τις μεταλλάξεις δέλτα και δέλτα plus; Μια πρώτη εικόνα από την έξαρση της νόσου στο Ισραήλ, υποδηλώνει ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να ανησυχούν για την μετάλλαξη δέλτα, ωστόσο για να δοθεί μια σαφή απάντηση πρέπει να επιβεβαιωθεί αν τα άτομα που μολύνθηκαν ήταν εμβολιασμένα και αν ναι, αν ήταν μερικώς ή πλήρως εμβολιασμένα.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η πρώτη δόση είτε του εμβολίου της AstraZeneca, είτε του εμβολίου της Pfizer μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων από την μετάλλαξη δέλτα κατά 33%. Μετά την δεύτερη δόση, το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης δέλτα.

Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι και οι εμβολιασμένοι έχουν κάποια πιθανότητα νόσησης, εν τούτοις δεν διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από τις δύο μεταλλάξεις, σε αντίθεση με τον άνοσο πληθυσμό.

Γιατί οι ειδικοί ανησυχούν τόσο για την μετάλλαξη δέλτα και δέλτα plus;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνο που κάνει την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις δέλτα και δέλτα plus δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητά τους, αλλά και ερωτήματα όπως το κατά πόσον μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανεμβολίαστων ασθενών και το κατά πόσον θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στους ασθενείς. Για τα ερωτήματα αυτά ωστόσο, υπάρχουν μόνο προκαταρκτικά δεδομένα που επιβάλλουν την διενέργεια επιπλέον και μακροπρόθεσμων μελετών.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved