Μολυσματικές ασθένειες

Συμπτώματα COVID-19: Τι νέο γνωρίζουν οι ερευνητές;

Όταν πρωτοέκανε την εμφάνιση της η COVID-19 στις αρχές του 2020, υπήρχαν πολλά που δεν γνώριζαν οι επιστήμονες. Η πρόσβαση στα διαγνωστικά τεστ ήταν δύσκολη, οι θεραπείες σχεδόν ανύπαρκτες και τα γνωστά συμπτώματα απειροελάχιστα. Εκείνη την περίοδο, οι ειδικοί γνώριζαν μόνο ότι η COVID-19 προκαλεί ξηρό βήχα, πυρετό και δύσπνοια.

Ένα χρόνο μετά, οι ερευνητές έχουν μάθει πολλά περισσότερα για την νόσο, τόσο για τις θεραπείες που μπορούν να την αντιμετωπίσουν, για τα εμβόλια που ήδη χορηγούνται στον γενικό πληθυσμό, όσο και για τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που προκαλεί.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η νόσος COVID-19;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τον Μάρτιο του 2021 είναι γνωστό ότι η νόσος COVID-19 προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της νόσου κάνουν συνήθως την εμφάνιση τους 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, αλλά πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Η τελευταία περίπτωση ονομάζεται ασυμπτωματική λοίμωξη και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στην κοινότητα. Σημειώνεται ότι το άτομο που είναι ασυμπτωματικό, ναι μεν δεν αντιμετωπίζει συμπτώματα, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό κανονικά στους γύρω του. (Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν το τεστ σας είναι θετικό)

Τα διαγνωστικά τεστ που υπάρχουν για την COVID-19 είναι:

Σημειώνεται ότι για να διαπιστώσετε εάν έχετε βιώσει ασυμπτωματική λοίμωξη στο παρελθόν εν αγνοία σας, μπορείτε να κάνετε τεστ αντισωμάτων.

COVID-19 ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη;

Η COVID-19 και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, προκαλούν παρόμοια συμπτώματα και ως εκ τούτου η διάκριση τους είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τα συμπτώματα σας περιορίζονται στη συμφόρηση, τη ρινική καταρροή και το φτέρνισμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε απλώς κρυολόγημα. Εάν νιώθετε και πόνους στο σώμα σας, τότε θα έχετε γρίπη ή COVID-19. Στην περίπτωση που έχετε δύσπνοια, απώλεια γεύσης ή όσφρησης τότε οι πιθανότητες να έχετε COVID-19 είναι περισσότερες, διότι τα δυο τελευταία συμπτώματα είναι λιγότερο κοινά στη γρίπη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved