Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Η τρίτη δόση προστατεύει από την μετάλλαξη όμικρον;

Η τρίτη δόση προστατεύει από την μετάλλαξη όμικρον;

Τα διαθέσιμα ενισχυτικά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, μπορούν να μειώσουν τη σοβαρή νόσηση που προκαλείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη όμικρον, δήλωσε πρόσφατα ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Δρ Anthony Fauci, MD. Όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση, «τα αναμνηστικά σχήματα των εμβολίων λειτουργούν εν μέρει κατά της μετάλλαξης όμικρον, οπότε στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εμβολιασμό που να στοχεύει συγκεκριμένα την μετάλλαξη όμικρον». (Pfizer: Το νέο ενισχυτικό εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό κατά της Όμικρον)

Η ερευνητική κοινότητα, τις εβδομάδες που μας πέρασαν, προσπάθησε να συλλέξει πληροφορίες για την μετάλλαξη όμικρον, αναφορικά με το πόσο σοβαρή ασθένεια προκαλεί, πόσο καλά λειτουργούν τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον της και πόσο μολυσματική είναι. Ο Δρ. Fauci λοιπόν, παρουσίασε κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα ενισχυτικά εμβόλια έχουν την ικανότητα να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την σοβαρή νόσηση και το ενδεχόμενο νοσηλείας, ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης όμικρον, αλλά δεν αποτρέπουν σημαντικά το ενδεχόμενο μόλυνσης. (ΠΟΥ: Η υποπαραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια από το αρχικό στέλεχος)

Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά 25 φορές και να παράσχει σημαντική προστασία κατά της μετάλλαξης όμικρον. Επιπρόσθετα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν λάβει ενισχυτικά εμβόλια, είχαν 38 φορές αυξημένη δραστηριότητα στα αντισώματά τους, πράγμα που δημιουργεί σημαντική ανοσία κατά της COVID-19, αλλά όχι συγκεκριμένα κατά της μετάλλαξης όμικρον. Τέλος, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε ότι το αναμνηστικό εμβόλιο είναι 75% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης. (Εγκρίνεται το πρώτο εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο κατά της Όμικρον)

«Η μετάλλαξη όμικρον, αναμφίβολα διακυβεύει τα αποτελέσματα των mRNA εμβολίων και μειώνει την συνολική προστασία που προσφέρουν, ωστόσο, τα αντισώματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο ανθρώπινο σώμα από τον αρχικό εμβολιασμό, συνεχίζουν να προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση», είπε ο Fauci, σημειώνοντας ότι η ενισχυτική δόση είναι πολύ σημαντική για την αύξηση των αντισωμάτων και την ενίσχυση της δραστηριότητάς τους, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, σε περίπτωση μόλυνσης από την μετάλλαξη όμικρον. (ΒΑ.2: Η υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη;)

Η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, MD, δήλωσε από την πλευρά της ότι η μετάλλαξη όμικρον είναι πιο μεταδοτική από την ήδη εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα και ότι οδηγεί σε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. (Deltacron: Ο συνδυασμός μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον δεν ανησυχεί τους ειδικούς)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μετάλλαξη όμικρον;

Η μετάλλαξη όμικρον είναι μια μετάλλαξη της νόσου COVID-19, η οποία διαφέρει στη συμπτωματολογία που προκαλεί από τις άλλες μεταλλάξεις που είχαν εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, η μετάλλαξη δέλτα επηρέαζε κυρίως το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και συγκεκριμένα τους πνεύμονες, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια. Οι επιστήμονες ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη όμικρον προκαλεί συμπτώματα που επηρεάζουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. (Κορωνοϊός και μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες)

Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της όμικρον είναι τα ακόλουθα: 


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved