Ψυχική υγεία

Αγχώδη παιδιά: Βοηθήστε τα με το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο «Mayo Clinic Anxiety Coach»

Οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν έως και το 20% των παιδιών και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Mayo Clinic υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να ακολουθήσουν τα παιδιά σας. Ωστόσο, η πανδημία COVID-19, όχι μόνο εντείνει αυτές τις ψυχικές καταστάσεις, αλλά καθιστά δύσκολη και την πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, λόγω των μέτρων για κοινωνική αποστασιοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για να βοηθηθούν τα παιδιά –και οι οικογένειες τους- να διαχειριστούν τις αγχωτικές καταστάσεις που τους ταλαιπωρούν, ειδικά αυτή την περίοδο. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, η Mayo Clinic δημιούργησε ένα διαδικτυακό εργαλείο, το «Mayo Clinic Anxiety Coach», ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να μπορούν να υποστηριχθούν από το σπίτι.

Τι περιλαμβάνει το Mayo Clinic Anxiety Coach;

Το πρόγραμμα Mayo Clinic Anxiety Coach, περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά προγράμματα. Το πρώτο είναι το Coach για το άγχος, το οποίο αποσκοπεί στο να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες με διαταραχές άγχους και ψυχαναγκαστική διαταραχή. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το Coach για το οικογενειακό άγχος, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και οικογένειες που δεν ξέρουν πώς πρέπει να διαχειριστούν τις αγχωτικές αλλαγές και τα στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή τους.

Η ομάδα της Mayo Clinic, σε συνεργασία με την ψηφιακή επιχειρηματική συμβουλευτική The Nerdery LLC, ανέπτυξε ένα ψηφιακό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την εξ΄ αποστάσεως βοήθεια παιδιών και εφήβων με άγχος. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο είναι προσβάσιμο από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο και μπορεί να συνδυαστεί με ζωντανή ομαδική ή μεμονωμένη συνομιλία μέσω βιντεόκλησης. Επίσης, στο πρόγραμμα έχουν ενσωματωθεί βίντεο και διαδραστικά φύλλα εργασίας της Mayo για παιδιά με άγχος. Υπάρχει επιπρόσθετα και η δυνατότητα να εξατομικευτεί ένα σχέδιο θεραπείας στις ανάγκες του κάθε παιδιού, ενώ οι εξειδικευμένοι ειδικοί μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο του παιδιού και να στέλνουν ανατροφοδότηση.

Όπως υπογραμμίζει ο Stephen Whiteside, ψυχολόγος της Mayo Clinic, το συγκεκριμένο εργαλείο αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση ως πρόσθετος τρόπος βοήθειας και θεραπείας των ατόμων που πάσχουν από άγχος. Σημειώνεται επίσης ότι η ομάδα της Mayo Clinic, θέλει να εμπλουτίσει και να επεκτείνει αυτό το εργαλείο και σε άλλους τομείς της ψυχικής υγείας, πέραν από το άγχος και θέματα που αφορούν τα παιδιά.

Πώς βοηθά το Mayo Clinic Anxiety Coach;

Το Mayo Clinic Anxiety Coach, βοηθά όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια, δίνοντας τα απαραίτητα εργαλεία που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και την αντιμετώπιση των φόβων. Παρέχει επίσης την δυνατότητα δημιουργίας ενός εξειδικευμένου προγράμματος θεραπείας που στην ουσία προετοιμάζει τους συμμετέχοντες να εισαχθούν σιγά σιγά σε ένα πραγματικό πρόγραμμα θεραπείας. Επιπρόσθετα, παρέχεται μια ξεχωριστή ενότητα, ειδικά για την COVID-19, η οποία αναφέρεται σε μια ποικιλία στρατηγικών για την αντιμετώπιση των αγχωτικών γεγονότων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο και στους τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων που ενδεχομένως να παρατηρούνται στο οικογενειακό περιβάλλον.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

'Mayo Clinic anxiety coach' e-tool to help children with mental health concerns https://medicalxpress.com/news/2020-05-mayo-clinic-anxiety-e-tool-children.html

COVID-19: Tips for mindfulness and coping with anxiety https://medicalxpress.com/news/2020-03-covid-mindfulness-coping-anxiety.html

News tagged with anxiety disorders https://medicalxpress.com/tags/anxiety+disorders/

News tagged with obsessive compulsive disorder https://medicalxpress.com/tags/obsessive+compulsive+disorder/