Μολυσματικές ασθένειες

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα πρέπει να λάβει ο καθένας ξεχωριστά;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) βρίσκονται αντιμέτωπα με μια νέα αναπνευστική νόσο, που προκαλείται από ένα νέο κορωνοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και ο οποίος έχει ανιχνευθεί πλέον σε περισσότερες από 70 τοποθεσίες Παγκοσμίως. Ο εν λόγω ιός ονομάστηκε «SARS-CoV-2» και η ασθένεια που προκαλεί ονομάστηκε «COVID-19». Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε ότι υπάρχει έξαρση του SARS-CoV-2 και ως εκ τούτου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Διεθνές επίπεδο.

Από πού προήλθε ο νέος κορωνοϊός;

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που είναι κοινοί σε διάφορα είδη ζώων, όπως οι καμήλες, τα βόδια, οι γάτες και οι νυχτερίδες. Σπάνια οι κορωνοϊοί που ευδοκιμούν στα ζώα μεταδίδονται στον άνθρωπο, ωστόσο, όταν συμβεί αυτό μεταδίδονται τάχιστα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανάλογα παραδείγματα είναι ο MERS-CoV, ο SARS-CoV και τώρα ο νέος κορωνοϊός, SARS-CoV-2.

Ο SARS-CoV-2 είναι ιός βητακορονίνης, όπως ο MERS-CoV και ο SARS-CoV. Και οι τρεις θεωρείται ότι μεταπήδησαν στους ανθρώπους από νυχτερίδες. Οι πρώτοι ασθενείς της Κίνας, είχαν κάποια σύνδεση με μια μεγάλη αγορά θαλασσινών και άλλων ζώων, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο νέος κορωνοϊός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο. Αργότερα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση με την εν λόγω αγορά, υποδεικνύοντας ότι άρχισε η εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Τελικά, άρχισαν να γίνονται αναφορές κρουσμάτων και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, γεγονός που κρούει πλέον τον κώδωνα του κινδύνου μιας ενδεχόμενης Παγκόσμιας Πανδημίας.

Πόσο σοβαρός είναι ο νέος κορωνοϊός;

Είναι γνωστό ότι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV, προκαλούν σοβαρή αναπνευστική ασθένεια στους ανθρώπους. Η πρώτη εικόνα του SARS-CoV-2 δείχνει ότι είναι πανομοιότυπος με τους δυο προαναφερθέντες κορωνοϊούς και η σοβαρότητα του κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Ωστόσο η πλήρης κλινική του εικόνα δεν είναι ακόμη κατανοητή από την επιστημονική κοινότητα.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι στους περισσότερους ασθενείς, η COVID-19 προκαλεί ήπια συμπτώματα, με τα ευρήματα της Κίνας να υποδηλώνουν ότι μόνο το 16% των ασθενών νόσησαν σοβαρά. Μάλιστα, τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται να είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις, όπως κάποια καρδιακή πάθηση, πνευμονικές παθήσεις και διαβήτη.

Πώς αξιολογούν τον κίνδυνο οι ειδικοί;

Η κάθε εστία μόλυνσης από διάφορους ιούς που απειλούν την υγεία των ανθρώπων είναι πάντα ανησυχητική. Για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος κάθε ιού λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του, όπως ο βαθμός μετάδοσης του από άνθρωπο σε άνθρωπο, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί και το κατά πόσον υπάρχουν ήδη φάρμακα και εμβόλια που να τον αντιμετωπίζουν.

Το γεγονός ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο και νοουμένου ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάνει την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δυνητική επικινδυνότητα της COVID-19 είναι πολύ υψηλή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υψηλού κινδύνου μετάδοσης θεωρούνται:

  • Οι κοινότητες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα COVID-19.
  • Οι νοσοκόμοι και οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19.
  • Οι στενές επαφές ατόμων με COVID-19.
  • Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα COVID-19.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την διαχείριση των ατόμων που έχουν πιθανώς εκτεθεί στην COVID-19, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Τι μπορεί να συμβεί εάν η COVID-19 συνεχίσει να εξαπλώνεται;

Όσο περισσότερα κρούσματα COVID-19 υπάρχουν, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μια Παγκόσμια Πανδημία. Σε μια τέτοια περίπτωση:

  • Ο αριθμό των ατόμων που θα χρειάζονται νοσήλια θα αυξηθεί.
  • Το σύστημα υγείας θα υπερφορτωθεί.
  • Ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί.
  • Τα σχολεία, τα κέντρα αναψυχής και οι υποδομές που ευνοούν τις μαζικές συγκεντρώσεις θα κλείσουν.
  • Πολλές βιομηχανίες και επιχειρήσεις ενδέχεται να επηρεαστούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της COVID-19 και κανένα φάρμακο που να μπορεί να την θεραπεύσει.

Που εστιάζονται οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή, οι παγκόσμιες προσπάθειες εστιάζονται στην αναχαίτηση του κορωνοϊού, λαμβάνοντας μέτρα που μετριάζουν την εξάπλωση του σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με τις κυβερνήσεις να συνεργάζονται στενά με κρατικούς, τοπικούς και υγειονομικούς φορείς, υλοποιώντας τα σχέδια που προτείνονται από το  CDC για περιπτώσεις επιδημιών και πανδημιών.

Ποιες είναι οι κύριες ενέργειες του CDC για την αναχαίτηση του κορωνοϊού;

Το CDC δημιούργησε ένα σύστημα διαχείρισης κρουσμάτων COVID-19 στις 7 Ιανουαρίου 2020, ενώ στις 21 Ιανουαρίου, ενεργοποίησε το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης, για την παροχή συνεχιζόμενης υποστήριξης σε όλα τα κράτη:

 (Α) Ταξιδιωτικές οδηγίες:

  • Κίνα – Επίπεδο κινδύνου 3: Αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών – ενημερώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου.
  • Χονγκ Κονγκ – Επίπεδο κινδύνου 1: Πρακτικές προφύλαξης – ενημερώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου.
  • Ιράν – Επίπεδο κινδύνου 3: Αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών – ενημερώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου.
  • Ιταλία –Επίπεδο κινδύνου 3: Αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών – ενημερώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου.
  • Ιαπωνία – Επίπεδο κινδύνου 2: Προσεκτικές πρακτικές προφύλαξης – ενημερώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου.
  • Νότια Κορέα – Επίπεδο κινδύνου 3: Αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών – ενημερώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιπρόσθετα, το CDC συνιστά σε όλους τους ταξιδιώτες να μην ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια εντός ή εκτός Ασίας.

(Β) Κλινική καθοδήγηση:

  • Στις 30 Ιανουαρίου, το CDC εξέδωσε οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με την κλινική φροντίδα των ασθενών με COVID-19.
  • Στις 3 Φεβρουαρίου, το CDC εξέδωσε οδηγίες εκτίμησης κίνδυνου για τις περιπτώσεις πιθανής έκθεσης στην COVID-19 και για τη σωστή διαχείριση τους.
  • Στις 27 Φεβρουαρίου, το CDC ενημέρωσε τα κριτήρια του για την αξιολόγηση των επαφών των ατόμων με COVID-19.
  • Στις 28 Φεβρουαρίου, το CDC εξέδωσε αναθεωρημένες οδηγίες για την COVID-19.

Το CDC ανέπτυξε πολυεπιστημονικές ομάδες για την ταυτοποίηση, την παρακολούθηση, την κλινική διαχείριση και την επικοινωνία με τα κρούσματα και τις επαφές τους. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών για την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιωτών που εγκλωβίστηκαν σε άλλες χώρες, ενώ την ίδια στιγμή φρόντισε αυτοί οι άνθρωποι να μπαίνουν σε καραντίνα 14ων ημερών με το που εισέρχονται σε μια χώρα και να παρακολουθούνται στενά.

(Γ) Δημιουργία διαγνωστικών τεστ:

Ένα σημαντικό μέρος του ρόλου του CDC κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ή πανδημίας, είναι να δημιουργήσει διαγνωστικά τεστ και να εξοπλίσει το κάθε κράτος με τα απαραίτητα υγειονομικά εργαλεία.

Αρχικά, το CDC δημιούργησε ένα τεστ rRT-PCR για την ανίχνευση της COVID-19, ωστόσο, διαπιστώθηκαν κάποια προβλήματα στην ανίχνευση του ιού. Ως εκ τούτου το CDC ανέπτυξε ένα νέο πρωτόκολλο, το οποίο χρησιμοποιεί δύο από τα τρία συστατικά του αρχικού τεστ, αφού διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ήταν το τρίτο συστατικό. Σε συνεργασία λοιπόν, με την FDA τροποποιήθηκε η υφιστάμενη άδεια για το τεστ. Σημειώνεται ότι το αρχικό τεστ μπορεί να χρησιμοποιείται από τα διάφορα εργαστήρια, αλλά στη βάση του νέου πρωτοκόλλου.

Με βάση το νέο πρωτόκολλο δημιουργήθηκαν αρκετά κιτ δοκιμών, με τα οποία θα ελεγχθούν περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι. Το CDC διαθέτει δύο εργαστήρια στα οποία διεξάγονται τεστ COVID-19, ενώ παράλληλα, διάφορα ιδιωτικά εργαστήρια κάνουν τα δικά τους τεστ, πράγμα που θα βοηθήσει στο να πραγματοποιηθούν περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις.

Σημειώνεται, ότι το CDC έχει αναπτύξει τον ιό SARS-COV-2 σε κυτταροκαλλιέργεια, κάτι που είναι απαραίτητο για περαιτέρω μελέτες που αφορούν τον γενετικό χαρακτήρα του ιού. Ο κυτταροκαλλιεργημένος ιός μάλιστα, στάλθηκε στο BEI Resource Repository του NIH, για ευρεία χρήση από την επιστημονική κοινότητα.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβει ο καθένας ξεχωριστά;

Ο καθένας μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου το CDC εξέδωσε μια σειρά ατομικών μέτρων προστασίας:

  • Επειδή πλησιάζει η εποχή της γρίπης, το CDC συνιστά στον καθένα να κάνει εμβόλιο γρίπης, λαμβάνοντας καθημερινά προληπτικά μέτρα, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, που συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των μικροβίων.
  • Όσοι ταξίδεψαν σε περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί η COVID-19 ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και εμφανίζουν συμπτώματα, πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον γιατρό τους και να περιορίζονται στο σπίτι.
  • Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που φροντίζουν άτομα με COVID-19 πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προσωπικά μέτρα προστασίας.
  • Οι κάτοικοι των περιοχών με αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων που εμφανίζουν συμπτώματα, πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον γιατρό τους και να περιορίζονται στο σπίτι.
  • Οι ασθενείς με COVID-19, που δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία, πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του CDC για ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μόλυνσης άλλων ανθρώπων (παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον 14 ημέρες, αποφυγή άμεσης επαφής με άλλα άτομα στο σπίτι, χρήση ξεχωριστών προσωπικών αντικειμένων και μπάνιου).


+ 20 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Summary https://www.nih.gov/health-information/coronavirus

Coronaviruses https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/coronaviruses

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) https://www.nlm.nih.gov/index.html#Novel_Coronavirus

Coronavirus news and resources for global health researchers https://www.fic.nih.gov/ResearchTopics/Pages/infectiousdiseases-coronavirus-cov.aspx

NIH clinical trial of remdesivir to treat COVID-19 begins https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-clinical-trial-remdesivir-treat-covid-19-begins

In the News: Coronavirus and “Alternative” Treatments https://nccih.nih.gov/health/in-the-news-in-the-news-coronavirus-and-alternative-treatments

Structural Biology Points Way to Coronavirus Vaccine https://directorsblog.nih.gov/2020/03/03/structural-biology-points-way-to-coronavirus-vaccine/

NIH Guidance on Travel and Meetings https://www.nih.gov/health-information/nih-guidance-travel-meetings

Statement on the second meeting of the International Health Regulations (2005) Emergency Committee regarding the outbreak of novel coronavirus (2019-nCoV) https://www.who.int/news-room/detail/30-01-2020-statement-on-the-second-meeting-of-the-international-health-regulations-%282005%29-emergency-committee-regarding-the-outbreak-of-novel-coronavirus-%282019-ncov%29

Middle East Respiratory Syndrome (MERS) https://www.cdc.gov/coronavirus/mers/index.html

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) https://www.cdc.gov/sars/index.html

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in the U.S. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-in-us.html

Coronavirus Disease 2019 Information for Travel https://www.cdc.gov/widgets/micrositeCollectionViewer/index.html?chost=www.nih.gov&cpath=/health-information/coronavirus&csearch=&chash=&ctitle=Coronavirus%20Disease%202019%20(COVID-19)%20%7C%20National%20Institutes%20of%20Health%20(NIH)&wn=micrositeCollectionViewer&wf=/widgets/micrositeCollectionViewer/&wid=micrositeCollectionViewer1&mMode=widget&mPage=&mChannel=&cdcCollectionid=403305&cdcTheme=theme1&cdcGeotag={%27continent%27:%20%276255149%27,%20%27country%27:%20%276252001%27,%20%27state%27:%20%27%27,%20%27region%27:%20%27%27%20}&chashOptMode=out#!/detail/403419

How COVID-19 Spreads https://www.cdc.gov/widgets/micrositeCollectionViewer/index.html?chost=www.nih.gov&cpath=/health-information/coronavirus&csearch=&chash=&ctitle=Coronavirus%20Disease%202019%20(COVID-19)%20%7C%20National%20Institutes%20of%20Health%20(NIH)&wn=micrositeCollectionViewer&wf=/widgets/micrositeCollectionViewer/&wid=micrositeCollectionViewer1&mMode=widget&mPage=&mChannel=&cdcCollectionid=403305&cdcTheme=theme1&cdcGeotag={%27continent%27:%20%276255149%27,%20%27country%27:%20%276252001%27,%20%27state%27:%20%27%27,%20%27region%27:%20%27%27%20}&chashOptMode=out#!/detail/403327

Assessing & Managing Risk Based on Different Exposures to COVID-19 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/assess-manage-risk.html

Coronavirus https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Travelers from China and Iran Arriving in the United States https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/from-other-countries.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Ftravelers%2Ffrom-china.html

Interim Guidance for Implementing Home Care of People Not Requiring Hospitalization for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) https://www.cdc.gov/widgets/micrositeCollectionViewer/index.html?chost=www.nih.gov&cpath=/health-information/coronavirus&csearch=&chash=&ctitle=Coronavirus%20Disease%202019%20(COVID-19)%20%7C%20National%20Institutes%20of%20Health%20(NIH)&wn=micrositeCollectionViewer&wf=/widgets/micrositeCollectionViewer/&wid=micrositeCollectionViewer1&mMode=widget&mPage=&mChannel=&cdcCollectionid=403305&cdcTheme=theme1&cdcGeotag={%27continent%27:%20%276255149%27,%20%27country%27:%20%276252001%27,%20%27state%27:%20%27%27,%20%27region%27:%20%27%27%20}&chashOptMode=out#!/detail/403283

People at Risk for Serious Illness from COVID-19 https://www.cdc.gov/widgets/micrositeCollectionViewer/index.html?chost=www.nih.gov&cpath=/health-information/coronavirus&csearch=&chash=&ctitle=Coronavirus%20Disease%202019%20(COVID-19)%20%7C%20National%20Institutes%20of%20Health%20(NIH)&wn=micrositeCollectionViewer&wf=/widgets/micrositeCollectionViewer/&wid=micrositeCollectionViewer1&mMode=widget&mPage=&mChannel=&cdcCollectionid=403305&cdcTheme=theme1&cdcGeotag={%27continent%27:%20%276255149%27,%20%27country%27:%20%276252001%27,%20%27state%27:%20%27%27,%20%27region%27:%20%27%27%20}&chashOptMode=out#!/detail/404590

CDC Grows SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, in Cell Culture https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/grows-virus-cell-culture.html