Παιδί

Αίσθηση της αφής: Πώς αναπτύσσεται στο μωρό σας;

Η αφή είναι μία από τις βασικές αισθήσεις του μωρού σας. Παίζει ζωτικό ρόλο στο να σας βοηθήσει να δεθείτε με το μωρό σας. Βοηθά επίσης το μωρό σας να επικοινωνεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους και να εξερευνά το περιβάλλον του.

Είναι η αφή η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει ένα μωρό;

Ναι, η πρώτη αίσθηση που διαμορφώνεται στο μωρό σας είναι η αφή, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών στη μήτρα σας, οι υποδοχείς αφής αναπτύσσονται σε όλο το σώμα του μωρού σας.

Μέχρι την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το μωρό σας αρχίζει να κάνει μικροσκοπικές κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις σηματοδοτούν τις πρώτες εξερευνήσεις του μωρού σας, καθώς αισθάνεται το περιβάλλον και το σώμα του. Μέχρι τα μέσα του τρίτου τριμήνου, το μωρό σας μπορεί να αισθανθεί ένα ολόκληρο φάσμα αισθήσεων, όπως ζέστη, κρύο, πίεση και πόνο.

Η αφή είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε και αλληλεπιδράτε για πρώτη φορά με το μωρό σας, καθώς το κρατάτε, το ταΐζετε, το αγκαλιάζετε, το κάνετε μπάνιο και το ηρεμείτε. Αργότερα, το μωρό σας χρησιμοποιεί την αίσθηση της αφής για να μάθει την υφή και το σχήμα του κόσμου γύρω του.

Πώς αναπτύσσεται η αίσθηση της αφής του μωρού μου;

Η αίσθηση της αφής του μωρού σας αρχίζει στη μήτρα και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους και μετά.

 • Στη μήτρα

Η αίσθηση της αφής του μωρού σας αρχίζει να αναπτύσσεται από την 7η ή 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ακόμα και πριν γεννηθούν, τα μωρά μπορούν να αισθανθούν ένα ολόκληρο φάσμα αισθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και του πόνου.

 • Νεογέννητο

Το μωρό σας γεννιέται με εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα. Ορισμένες από τις περιοχές του σώματός του που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αφή περιλαμβάνουν το στόμα, τα μάγουλα, το πρόσωπο, τα χέρια, την κοιλιά και τα πέλματα των ποδιών του.

Για ένα νεογέννητο μωρό, η επαφή δέρμα με δέρμα αποτελεί ζωτικό μέρος του δεσμού και της επικοινωνίας. Ανακουφίζονται από την αίσθηση ότι αγγίζετε το δέρμα τους. Είναι επίσης σε θέση να ανταποκριθούν στο άγγιγμα με το αντανακλαστικό της σύλληψης.

Αν χαϊδέψετε την παλάμη του χεριού του μωρού σας, θα τυλίξει τα δάχτυλά του γύρω από τα δικά σας και θα τα πιάσει. Ομοίως, αν βάλετε ένα αντικείμενο στην παλάμη του χεριού του, μπορεί να το πιάσει. Τα περισσότερα βρεφικά αντανακλαστικά εξαφανίζονται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Το στόμα του μωρού σας είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητο. Χρησιμοποιούν το στόμα ως έναν άλλο τρόπο μάθησης και εξερεύνησης.

Αν αγγίξετε απαλά το μάγουλο του μωρού σας, θα γυρίσει το κεφάλι του ως απάντηση και θα χρησιμοποιήσει το στόμα του για να εξερευνήσει την πηγή του αγγίγματος. Αυτή η αντίδραση ονομάζεται αντανακλαστικό Moro. Όταν το τοποθετείται στο στήθος σας, χρησιμοποιεί το στόμα του για να βρει τη θηλή σας για να προσκολληθεί και να τραφεί.

 • 1 μήνας

Στον 1 μήνα, τα χέρια του μωρού σας είναι κλειστά τις περισσότερες φορές. Όταν όμως τα χέρια τους είναι ανοιχτά, θα απολαύσουν να πιάνουν το δάχτυλό σας αν αγγίξετε την παλάμη τους.

 • 2 έως 3 μηνών

Το μωρό σας απολαμβάνει την αίσθηση του αγγίγματός σας καθώς το χειρίζεστε. Αρχίζουν να ανταποκρίνονται σε φιλικούς χειρισμούς και απαλά αγγίγματα. Η γλώσσα, τα χείλη και το στόμα του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητα. Όταν μασάει ένα μαλακό παιχνίδι, τα χρησιμοποιεί για να διερευνήσει την αίσθηση και την υφή του.

Το μωρό σας δεν θα είναι σε θέση να σηκώνει πράγματα μόνο του, αλλά θα απολαμβάνει να του βάζουν πράγματα στο χέρι. Μπορούν να παρατηρήσουν τη διαφορά μεταξύ σκληρών και μαλακών αντικειμένων.

 • 4 μήνες

Καθώς οι μύες του μωρού σας μεγαλώνουν και δυναμώνουν, ειδικά στα χέρια του, αρχίζει να απλώνει το χέρι του και να αγγίζει αντικείμενα.

 • 5 μήνες

Το μωρό σας σηκώνει και κρατάει, πιάνοντας αντικείμενα και με τα δύο χέρια. Χρησιμοποιεί όμως ακόμα το στόμα του για να αισθάνεται τις υφές.

Είναι πιθανό να απολαμβάνουν την αίσθηση του να βρίσκονται μέσα στο νερό και, ιδιαίτερα, του να παίζουν με το νερό στο μπάνιο.

 • 6 μηνών

Η αίσθηση της αφής του μωρού σας βελτιώνεται. Μαθαίνει να απλώνει το χέρι του και να πιάνει αντικείμενα και με τα δύο χέρια, περνώντας τα συχνά από χέρι σε χέρι. Απολαμβάνουν τα παιχνίδια που μπορούν να αγγίξουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Ενθαρρύνετε το γεγονός αυτό εισάγοντας παιχνίδια που κάνουν ήχους όταν τα αγγίζετε.

 • 7 έως 8 μηνών

Η χωρική αντίληψη του μωρού σας αναπτύσσεται. Μαζί με την αίσθηση της αφής, τους επιτρέπει να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ επίπεδων και τρισδιάστατων αντικειμένων. Θα τους αρέσει να αγγίζουν αντικείμενα με μέρη που μπορούν να πιαστούν (όπως λαβές), να στρίψουν ή να περιστραφούν.

Μπορεί να αρχίσουν να μπουσουλάνε ή να σέρνονται, δίνοντάς τους μεγαλύτερη  πρόσβαση σε αντικείμενα για να αγγίξουν και να εξερευνήσουν.

 • 9 με 10 μήνες

Το μωρό σας είναι πιο κινητικό και ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα για να αγγίξει – απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι φιλικά προς το παιδί και ασφαλή. Χρησιμοποιούν ακόμα το στόμα τους για να διερευνήσουν αντικείμενα.

Το μωρό σας θα απολαμβάνει να μαζεύει αντικείμενα και να τα βάζει σε δοχεία. Αναζητήστε παιχνίδια και αντικείμενα που είναι πολύχρωμα ή έχουν κινούμενα μέρη (όπως μοχλούς, πόρτες ή ρόδες) που το μωρό σας μπορεί να εξερευνήσει με ασφάλεια.

 • 11 έως 12 μήνες

Μέχρι τη συμπλήρωση του 1 έτους, το μωρό σας εξερευνά όλα τα είδη υφών – σκληρές, μαλακές, κρύες, υγρές, κολλώδεις και λιπαρές. Δεν διερευνούν τόσο πολύ τα αντικείμενα με το στόμα τους και χρησιμοποιούν πολύ καλύτερα τα χέρια τους για να αγγίξουν και να παίξουν με τα αντικείμενα.

Πώς μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας με το άγγιγμα;

Το απαλό άγγιγμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπραΰνετε και να ηρεμήσετε το μωρό σας. Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο ή κλαίει, μπορείτε να το ηρεμήσετε χαϊδεύοντας την πλάτη του.

Τα μωρά απολαμβάνουν να τα κρατάτε, να τα χαϊδεύετε, να τα κουνάτε και να τα μεταφέρετε, καθώς είναι ανακουφιστικό και ηρεμιστικό. Το μωρό σας θα απολαύσει να είναι κοντά σας και να αισθάνεται τη γνώριμη ζεστασιά, τη μυρωδιά, τον ήχο και την αίσθηση του σώματός σας.

Η δύναμη της αφής αναγνωρίζεται στη χρήση της “φροντίδας καγκουρό” – κρατώντας ένα νεογέννητο μωρό στο γυμνό σας στήθος για να μεγιστοποιήσετε την επαφή δέρμα με δέρμα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η φροντίδα καγκουρό μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα οξυγόνου του μωρού σας, να μειώσει το κλάμα και να βελτιώσει τον ύπνο και το θηλασμό.

Τα οφέλη δεν αφορούν μόνο το μωρό σας. Κάνουν και τις μαμάδες και τους μπαμπάδες να αισθάνονται καλύτερα.

Η στενή επαφή βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων των ορμονών σας. Όταν κρατάτε το μωρό σας κοντά σας, απελευθερώνετε ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα ωκυτοκίνης των μαμάδων και των μπαμπάδων μπορεί να αυξηθούν μετά την επαφή με το μωρό τους.

Το μωρό σας μπορεί επίσης να απολαμβάνει το μασάζ. Το τακτικό μασάζ στο μωρό σας βοηθά στη διαδικασία του δεσίματος.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει την αίσθηση της αφής;

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να εξερευνήσει και να αναπτύξει την αίσθηση της αφής με διάφορους τρόπους:

 1. Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τη μάθηση και την ανάπτυξη. Το παιχνίδι με διάφορα παιχνίδια ή οικιακά αντικείμενα μπορεί να έχει πολλά θετικά οφέλη και να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης του μωρού σας. Αναζητήστε διαφορετικές υφές – λείες, τραχιές, σκληρές ή μαλακές – και παιχνίδια που κάνουν θορύβους, όπως κουδουνίστρες. Τα βιβλία για μωρά που ενσωματώνουν υφές είναι καλά και μπορείτε να εξερευνήσετε την αίσθηση των υφασμάτων, των φτερών, του χαρτονιού ή της τεχνητής γούνας. Όταν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο, εισαγάγετε παιχνίδια αφής με άμμο, πηλό ή νερό
 2. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να πιάνει αντικείμενα. Στην αρχή, μπορείτε απλώς να ανοίξετε το χέρι του μωρού σας και να το χαϊδέψετε με διαφορετικές υφές. Καθώς προχωράει, θα θέλει να παίρνει μόνο του τα αντικείμενα από χέρι σε χέρι
 3. Όταν το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, αφήστε το να αγγίζει και να παίζει με το φαγητό του. Αν και μπορεί να γίνει ακατάστατο, είναι μια καλή εμπειρία μάθησης! Το ενθαρρύνει να δοκιμάζει νέες τροφές και του δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλα και τα χέρια του για να εξερευνήσει τις υφές. Όταν βάλουν το φαγητό στο στόμα τους, θα συνεχίσουν να εξερευνούν με τη γλώσσα τους
 4. Το μασάζ παρέχει ζωτικής σημασίας επαφή δέρμα με δέρμα και βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη προσκόλληση και τη συναισθηματική ανθεκτικότητα. Είναι καλό για όλα τα μωρά, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων και των μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Prenatal Sensory Development https://infantva.org/documents/conf-PrenatalSensoryDevelopment.pdf

Infants Autonomic Cardio- Respiratory Responses to Nurturing Stroking Touch Delivered by the Mother or the Father https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6724449/pdf/fphys-10-01117.pdf

Parent–Infant Skin-to-Skin Contact and Stress Regulation: A Systematic Review of the Literature https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124223/pdf/ijerph-18-04695.pdf

Natural variations in maternal and paternal care are associated with systematic changes in oxytocin following parent-infant contact https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20153585/

Fetal Origin of Sensorimotor Behavior https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974044/

Supporting fathering through infant massage https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22942622/

Wired to Be Social: The Ontogeny of Human Interaction https://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0013199&type=printable

Is Your Baby’s Physical Development on Track? https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Is-Your-Babys-Physical-Development-on-Track.aspx

Hand and Finger Skills https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Hand-and-Finger-Skills.aspx

Newborn Smell & Touch https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Newborn-Smell-and-Touch.aspx