Διάγνωση

Ποια θερμοκρασία θεωρείται πυρετός;

Αν έχετε βρεθεί να προβληματίζεστε με το θερμόμετρό σας και να αναρωτιέστε ποια θερμοκρασία θεωρείται πυρετός, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Δεδομένου ότι ο πυρετός είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του κορονοϊού, είναι κατανοητό αν μετράτε τη θερμοκρασία σας σε κάθε ένδειξη πόνου ή συναχιού. Αλλά πριν τρομάξετε αν το θερμόμετρό σας δείξει λίγο πάνω από 36.7, θα πρέπει να καταλάβετε μερικά πράγματα σχετικά με το ποια θερμοκρασία θεωρείται πυρετός και τι πραγματικά δικαιολογεί ανησυχία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι δεν ανεβάζουν πυρετό όλοι όσοι έχουν COVID-19, αλλά είναι το πιο κοινό σύμπτωμα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με μια έκθεση από την Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίστηκε σε 55.924 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις 20 Φεβρουαρίου 2020, τα τυπικά συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν: “πυρετό(87,9%), ξηρός βήχα (67,7%), κόπωση (38,1%), παραγωγή πτυέλων (33,4%), δύσπνοια (18,6%), πονόλαιμο (13,9%), πονοκέφαλο (13,6%), μυαλγία ή αρθραλγία (14. 8%), ρίγη (11,4%), ναυτία ή έμετο(5,0%), ρινική συμφόρηση (4,8%), διάρροια (3,7%) και αιμόπτυση (0,9%) και συμφόρηση των επιπεφυκότων (0,8%)”. Το γεγονός ότι σχεδόν το 90% των ατόμων με επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν πυρετό εξηγεί γιατί ορισμένες χώρες καθιερώνουν ελέγχους θερμοκρασίας στα αεροδρόμια για να προσπαθήσουν να διακρίνουν τους άρρωστους επιβάτες. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνουν όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 πυρετό, καθώς και ότι άτομα χωρίς κανένα σύμπτωμα μπορούν επίσης να είναι θετικά – έτσι η απουσία πυρετού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχετε covid-19.

Αν αισθάνεστε χάλια, αλλά το θερμόμετρό σας ορκίζεται ότι δεν έχετε πυρετό, πού σας οδηγεί αυτό; Ή αν αισθάνεστε γενικά καλά, αλλά η θερμοκρασία που μετράτε είναι υψηλότερη από 36.7, τι πρέπει να κάνετε; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η διάγνωση του πυρετού μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο μας έχουν κάνει να πιστεύουμε. Ακολουθούν μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σκεφτεί κι εσείς σχετικά με τον πυρετό, τη μέτρηση της θερμοκρασίας σας και την αξιολόγηση της υγείας σας.

Ποια θερμοκρασία θεωρείται πυρετός;

Τεχνικά, το CDC ορίζει ως πυρετό τη θερμοκρασία 37,8 βαθμών και άνω. Ωστόσο, ο οργανισμός αναφέρει ότι θεωρεί επίσης ότι κάποιος έχει πυρετό όταν “αισθάνεται ζεστός στην αφή ή δίνει ιστορικό πυρετού“.

Η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής αναγνωρίζει επίσης ότι η ανίχνευση του πυρετού δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Ο οργανισμός εξηγεί ότι έχετε πυρετό εάν έχετε μία μόνο στοματική θερμοκρασία άνω των 37,5 βαθμών Κελσίου ή δύο επαναλαμβανόμενες στοματικές θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών, ορθική θερμοκρασία άνω των 37,2 βαθμών ή αύξηση της θερμοκρασίας σας κατά δύο βαθμούς σε σχέση με τη βασική σας θερμοκρασία.

“Εάν μια θερμοκρασία υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 37,5 βαθμών, το θεωρούμε μη φυσιολογικό”, δήλωσε ο Morton Tavel, M.D., κλινικός καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και συγγραφέας του βιβλίου Snake Oil Is Alive and Well: The Clash Between Myths and Reality-Reflections of a Physician.

Γιατί θεωρούμε τους 36,7 βαθμούς ως φυσιολογική θερμοκρασία;

Έχουμε εκπαιδευτεί να θεωρούμε τους 36,7 βαθμούς ως “φυσιολογική” θερμοκρασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς ένας μέσος όρος.

Ναι, αποδεικνύεται ότι αυτός ο συχνά αναφερόμενος αριθμός προήλθε αρχικά από το έργο του Γερμανού γιατρού Carl Wunderlich το 1800. Μεταγενέστερες σύγχρονες μελέτες έχουν διαφωνήσει σχετικά με τον ακριβή μέσο αριθμό (όπως αυτή η μελέτη του 1992 στο JAMA που κατέληξε στους 36,7 βαθμούς). Και μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 πρότεινε ότι η νέα μέση θερμοκρασία είναι στην πραγματικότητα 36,1 βαθμοί.

Έτσι, αν και οι 36,7 βαθμοί μπορεί να είναι μια καλή εκτίμηση του “φυσιολογικού” για πολλούς ανθρώπους, η προσωπική σας φυσιολογική θερμοκρασία μπορεί να είναι λίγο υψηλότερη ή χαμηλότερη, εφόσον εξακολουθείτε να αισθάνεστε καλά. Λίγοι άνθρωποι έχουν 36,7 βαθμούς ως φυσιολογική τους θερμοκρασία, πραγματικά.

Γιατί η θερμοκρασία μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Αυτό εισάγει ένα άλλο πρόβλημα που προκαλεί σύγχυση: Η βασική σας θερμοκρασία μπορεί να ποικίλλει με βάση διάφορους παράγοντες.

Η θερμοκρασία σας θα ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και με το τι κάνετε. Σε γενικές γραμμές, η βασική σας θερμοκρασία είναι χαμηλότερη το πρωί, ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή ο μεταβολισμός σας είναι πιο αργός όσο κοιμάστε.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ηλικία σας, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η έντονη αφυδάτωση και το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν ανησυχείτε για τον κορονοϊό, οι άνθρωποι αναφέρουν πυρετό (και άλλα συμπτώματα) που μπορεί να είναι παροδικά. Οι γιατροί συνιστούν, αν ανησυχείτε ότι έχετε  κορονοϊό, να μετράτε τη θερμοκρασία σας δύο φορές την ημέρα για αρκετές συνεχόμενες ημέρες και να βεβαιώνεστε ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις φορές είναι κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν η θερμοκρασία μπορεί να είναι φυσιολογικά υψηλότερη.

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε τη φυσιολογική σας θερμοκρασία;

Αν θέλετε να προσπαθήσετε να υπολογίσετε την κανονική σας θερμοκρασία βάσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να τη μετρήσετε για μερικές συνεχόμενες ημέρες την ίδια ώρα, όταν είστε υγιείς. Αυτό θα σας δώσει μια αρκετά καλή ιδέα, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε συνεπείς σε αυτό.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όποτε μετράτε τη θερμοκρασία σας, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά.

Πρώτα απ’ όλα, η επιλογή του θερμομέτρου έχει σημασία: Αν μετρήσετε τη θερμοκρασία σας με θερμόμετρο στο μέτωπο, πιθανώς να πάρετε ελαφρώς διαφορετικό αριθμό από ό,τι αν χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο για τη μασχάλη, το στόμα ή το ορθό. Τα ορθικά θερμόμετρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε ακριβή θερμοκρασία.

Όταν χρησιμοποιείτε στοματικό θερμόμετρο, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το στόμα σας κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια. Λάβετε υπόψη ότι αν ανοίγετε συνεχώς το στόμα σας επειδή βήχετε ή έχετε συμφόρηση, η μέτρηση θα είναι λιγότερο ακριβής.

Για ποια άλλα συμπτώματα εκτός από τον πυρετό πρέπει να ανησυχείτε ή να δίνετε περισσότερη προσοχή;

Ο πυρετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα και ο τρόπος που αισθάνεστε έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τη θερμοκρασία σας.

“Ο πυρετός ή η υψηλότερη θερμοκρασία σας σηματοδοτεί ότι υπάρχει φλεγμονή, είτε από μόλυνση είτε από κάποια άλλη φλεγμονώδη διαδικασία”, λέει ο Russ Kino, M.D., ιατρικός διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Ιδρύματος Weingart στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. “Αλλά δεν χρειάζεται να έχετε πυρετό για να είστε άρρωστοι”. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί το CDC, ο πυρετός είναι συχνό σύμπτωμα της γρίπης και σπάνια σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος – αλλά είναι δυνατόν να έχετε πυρετό (ή να μην έχετε) και με τις δύο ασθένειες. Έτσι, παρόλο που ο πυρετός μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο, εξακολουθεί να είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε, τα οποία σηματοδοτούν ότι η ασθένεια έχει επιδεινωθεί και ότι μπορεί να χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος σας, αίσθημα σύγχυσης ή αδυναμία αφύπνισης ή γαλαζωπά χείλη ή πρόσωπο. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας -ή το 166.

Πότε πρέπει να ανησυχώ για πυρετό που δεν προέρχεται από τον κορονοϊό;

Ο COVID-19 δεν είναι η μόνη ασθένεια που προκαλεί πυρετό! Τα κρυολογήματα, η γρίπη, οι βακτηριακές λοιμώξεις και άλλες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν πυρετό. Στην περίπτωση ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης, εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορείτε πιθανώς να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι. Εάν όμως έχετε πυρετό (πάνω από 37,8) και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο κατά την ούρηση ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν λοίμωξη, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και αν αντιμετωπίζετε πυρετό εδώ και δύο ημέρες και τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή δεν φαίνεται να βοηθούν.

Και αν ο πυρετός σας ανέβει πραγματικά (πάνω από 39,4 βαθμούς), αυτό είναι σίγουρα λόγος ανησυχίας και σημάδι ότι χρειάζεστε ιατρική φροντίδα – καλέστε και τότε το γιατρό σας. Και, φυσικά, αν τα συμπτώματα που έχετε είναι σοβαρά -είτε έχετε πυρετό είτε όχι- είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να καταλάβετε τι συμβαίνει.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf

Virus prompts temperature checks, extra cleaning at airports https://abcnews.go.com/Health/wireStory/countries-join-china-responding-coronavirus-68424857

Definitions of Symptoms for Reportable Illnesses https://www.cdc.gov/quarantine/air/reporting-deaths-illness/definitions-symptoms-reportable-illnesses.html

Clinical Practice Guideline for the Evaluation of Fever and Infection in Older Adult Residents of Long-Term Care Facilities: 2008 Update by the Infectious Diseases Society of America https://academic.oup.com/cid/article/48/2/149/304388?login=false#74158021

Decreasing human body temperature in the United States since the Industrial Revolution https://elifesciences.org/articles/49555

A Critical Appraisal of 98.6°F, the Upper Limit of the Normal Body Temperature, and Other Legacies of Carl Reinhold August Wunderlich https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/400116

Body temperature norms https://medlineplus.gov/ency/article/001982.htm

What to Do If You Are Sick https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/steps-when-sick.html