Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Alzheimer: Αλγόριθμος προβλέπει το πότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα

Ένας νέος αλγόριθμος, που συνδυάζει μια τεχνική σάρωσης του εγκεφάλου και την ηλικία του ασθενούς, μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προβλέψουν το πότε θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα του Alzheimer.

Όταν ένας άνθρωπος μάθει ότι έχει στον εγκέφαλό του αμυλοειδείς πλάκες, οι οποίες σχετίζονται με το Alzheimer, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνει είναι το πότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Αυτή την ερώτηση ωστόσο, οι νευρολόγοι δεν μπορούν να την απαντήσουν με ακρίβεια.

Πώς μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα του Alzheimer;

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Suzanne E. Schindler, MD, PhD , επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, δημιούργησε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί έναν τύπο απεικόνισης του εγκεφάλου σε συνδυασμό με την ηλικία του ασθενούς, για να καθορίσει το πότε θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα του Alzheimer.

Ο τύπος απεικόνισης του εγκεφάλου που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ονομάζεται τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), η οποία μπορεί να αποκαλύψει τις αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο των ανθρώπων που εξακολουθούν να έχουν φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία. Υπογραμμίζεται ότι οι αμυλοειδείς πλάκες θεωρούνται από πολύ παλιά σημαντική αιτία Alzheimer.

Οι ερευνητές λοιπόν, ανέλυσαν τις σαρώσεις ΡΕΤ 236 ατόμων, που συμμετείχαν στην έρευνα άνοιας του Κέντρου Ερευνών για το Alzheimer στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με την Δρ. Schindler, μερικοί από τους συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικές σαρώσεις και μερικοί υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους. Όλοι ωστόσο, υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον δυο σαρώσεις σε διάστημα 4,5 χρόνων ή περισσότερο.

Ακολούθως, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέτρηση που ονομάζεται τυπική αναλογία τιμής πρόσληψης (SUVR) για να εκτιμήσουν την ποσότητα του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων σε κάθε σάρωση. Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν περισσότερες από 1.300 κλινικές εκτιμήσεις της γνωστικής λειτουργίας 180 συμμετεχόντων, οι οποίες πραγματοποιούνταν κάθε μερικά χρόνια. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία με την έναρξη των αξιολογήσεων.

Η ομάδα διαπίστωσε λοιπόν, ότι το σημείο καμπής ήταν η τιμή 1,2 SUVR. Σύμφωνα με την Δρ. Schindler, όταν η ποσότητα του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο φτάσει σε αυτό το όριο, από εκεί και έπειτα η πλάκα συσσωρεύεται με σταθερό και προβλέψιμο ρυθμό. Οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο σε διαφορετικές ηλικίες, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηλικία του ατόμου όταν φτάνει στο σημείο καμπής, είναι σημαντική στον αλγόριθμο για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα του Alzheimer, διότι όπως είπαμε πιο πάνω, από το σημείο καμπής και έπειτα η συσσώρευση του αμυλοειδούς πραγματοποιείται με σταθερό και προβλέψιμο ρυθμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έφτασαν σε αυτό το όριο νωρίτερα, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να εμφανίσουν συμπτώματα, συγκριτικά με τα άτομα που έφτασαν στο σημείο καμπής σε μεγαλύτερη ηλικία.

Γιατί θεωρείται σημαντική η δημιουργία του αλγόριθμου για τη νόσο του Alzheimer;

Η δημιουργία του αλγόριθμου είναι πολύ σημαντική, γιατί βοηθά τους κλινικούς γιατρούς να προβλέψουν με ακρίβεια το πότε ένας ασθενής θα αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό.

Ο Christopher Weber, Διευθυντής Παγκόσμιων Επιστημονικών Πρωτοβουλιών της Ένωσης για το Alzheimer, υπογράμμισε ότι η μελέτη είναι πραγματικά σημαντική, καθώς με την ακριβή πρόβλεψη της έναρξης των συμπτωμάτων, οι ασθενείς έχουν πλέον την ευκαιρία να λάβουν εγκαίρως μέτρα για την μετέπειτα φροντίδα τους και να διευθετήσουν τυχόν νομικά και οικονομικά ζητήματα.

Επιπρόσθετα, τα άτομα αυτά μπορούν να λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων και αυτό καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για την ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών αγωγών επιβράδυνσης και διαχείρισης της νόσου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

An Algorithm Can Predict When Alzheimer’s Symptoms Will Appear https://www.verywellhealth.com/predicting-alzheimers-onset-may-now-be-possible-5204198

What Happens to the Brain in Alzheimer's Disease? https://www.nia.nih.gov/health/what-happens-brain-alzheimers-disease

Predicting Symptom Onset in Sporadic Alzheimer Disease With Amyloid PET https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34504028/