Ασθένειες νευρικού συστήματος

Νόσος του Alzheimer

Τι είναι η νόσος του Alzheimer;

Η νόσος του Alzheimer είναι μια προοδευτική μορφή άνοιας. Η άνοια είναι ένας ευρύς όρος αναφοράς σε παθήσεις τις οποίες προκαλούν οι τραυματισμοί στον εγκέφαλο ή οι παθήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την μνήμη, την νόηση και την συμπεριφορά. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς.

Σύμφωνα με την Εταιρεία κατά του Alzheimer, η νόσος είναι υπεύθυνη για το 60 με 80% των περιπτώσεων άνοιας. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από την νόσο διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 65 ετών. Στην περίπτωση που ένα άτομο διαγνωστεί νωρίτερα, αναφερόμαστε στη κατάσταση αυτή ως πρώιμη έναρξη της νόσου του Alzheimer.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο του Alzheimer, υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, οι οποίοι μπορούν να καθυστερήσουν την πρόοδο της νόσου.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer;

Όλοι περνάνε περιόδους που μπορεί να ξεχνούν. Τα άτομα όμως που πάσχουν από Alzheimer επιδεικνύουν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές και συμπτώματα που εξελίσσονται και επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και περιλαμβάνουν:

  • την απώλεια μνήμης η οποία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι η ικανότητα να παραβρίσκεστε στα ραντεβού σας
  • τα προβλήματα με γνώριμα καθήκοντα, όπως είναι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων
  • τις δυσκολίες επίλυσης προβλημάτων
  • τα προβλήματα λόγου ή γραφής
  • τα προβλήματα αποπροσανατολισμού σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
  • την μειωμένη κρίση
  • την μειωμένη προσωπική υγιεινή
  • τις αλλαγές στην διάθεση και την προσωπικότητα
  • την απομόνωση από τους φίλους, την οικογένεια και την κοινότητα

Τα συμπτώματα αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου σχετικά με την νόσο του Alzheimer;

Οι ειδικοί δεν έχουν καθορίσει μια συγκεκριμένη αιτία υπεύθυνη για την νόσο του Alzheimer. Έχουν όμως ταυτοποιήσει κάποιους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Την ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν την νόσο είναι 65 ετών και άνω.
  • Το οικογενειακό ιστορικό. Αν υπάρχει κάποιο άτομο στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον το οποίο να έχει εμφανίσει την νόσο, έχετε αυξημένες πιθανότητες να την εμφανίσετε κι εσείς.
  • Τα γονίδια. Κάποια συγκεκριμένα γονίδια σχετίζονται με την νόσο του Alzheimer.

Αν διατρέχετε ένα ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσετε την νόσο του Alzheimer. Απλά αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε την νόσο.

Συζητήστε με τον ιατρό σας αν θέλετε να ενημερωθείτε για τον κίνδυνο που διατρέχετε σε προσωπικό επίπεδο να εμφανίσετε τη νόσο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος του Alzheimer;

Ο μόνος σίγουρος τρόπος να διαγνώσει κανείς ότι κάποιος πάσχει από την νόσο του Alzheimer είναι να εξετάσει τον εγκεφαλικό ιστό μετά τον θάνατο του. Ο ιατρός σας όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλες εξετάσεις ώστε να αξιολογήσει της νοητικές σας ικανότητες, να διαγνώσει άνοια και να αποκλείσει άλλες παθήσεις.

Πιθανότατα να ξεκινήσει με το ιατρικό σας ιστορικό. Μπορεί να σας ρωτήσουν για:

  • τα συμπτώματά σας
  • το ιατρικό και το οικογενειακό σας ιστορικό
  • πρόσφατα ή παρελθοντικά προβλήματα υγείας
  • πρόσφατη ή παρελθοντική λήψη φαρμακευτικών αγωγών
  • την διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας γενικότερα

Έπειτα είναι πιθανό ο ιατρός σας να διενεργήσει περισσότερες εξετάσεις οι οποίες θα τον βοηθήσουν να καθορίσει αν τελικά πάσχετε από την νόσο του Alzheimer.

Ποιες είναι οι εξετάσεις για την νόσο του Alzheimer;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση που να καθορίζει αν πάσχετε από την νόσο του Alzheimer. Ωστόσο, ο ιατρός σας θα διενεργήσει διάφορες εξετάσεις ώστε να καθορίσει την διάγνωσή σας. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να είναι ψυχολογικές, κλινικές, νευρολογικές και απεικονειστικές.

Ο ιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει με μια εξέταση, η οποία θα καθορίσει την ψυχική σας κατάσταση και θα τον βοηθήσει να αξιολογήσει την βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, την μακροπρόθεσμη μνήμη σας και τον προσανατολισμό σας ως προς τον τόπο και τον χρόνο. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ρωτήσει:

  • τι μέρα είναι σήμερα
  • ποιος είναι ο πρόεδρος της χώρας
  • αν μπορείτε να θυμηθείτε και να επαναλάβετε μια μικρή λίστα λέξεων

Έπειτα, το πιθανότερο είναι ότι θα διενεργήσει κλινική εξέταση. Για παράδειγμα, μπορεί να ελέγξει την πίεση του αίματος σας, να αξιολογήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και να μετρήσει την θερμοκρασία σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να συλλέξει δείγματα ούρων ή αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο ιατρός μπορεί επίσης να διενεργήσει και μια εξέταση νευρολογικής φύσης ώστε να αποκλείσει άλλες πιθανές διαγνώσεις, όπως ένα οξύ ιατρικό θέμα, για παράδειγμα κάποια φλεγμονή ή ένα εγκεφαλικό. Κατά την διάρκεια της εξέτασης αυτής θα εξετάσει τα αντανακλαστικά σας, τον μυικό σας τόνο και την ομιλία σας.

Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου. Οι εξετάσεις αυτές, οι οποίες θα απεικονίσουν τον εγκέφαλό σας, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μαγνητική τομογραφία. Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση σοβαρών καταστάσεων, όπως είναι μια φλεγμονή, μια αιμορραγία και δομικά θέματα.
  • Αξονική τομογραφία. Οι αξονικές τομογραφίες παίρνουν εικόνες μέσω ακτίνων Χ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό σας να παρατηρήσει την παρουσία ανώμαλων χαρακτηριστικών του εγκεφάλου σας.
  • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων. Οι τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό σας να ανιχνεύσει την συσσώρευση πλάκας. Η πλάκα είναι μια πρωτεϊνική ουσία η οποία σχετίζεται με τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να διενεργήσει ο ιατρός σας περιλαμβάνουν τις εξετάσεις αίματος, ώστε να ελέγξει για παρουσία γονιδίων τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε από Alzheimer.

Θεραπεία

Ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή για την νόσο του Alzheimer;

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την νόσο του Alzheimer. Ο ιατρός σας όμως μπορεί να σας συστήσει κάποια φάρμακα και κάποιους άλλους τρόπους αντιμετώπισης για να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να επιβραδύνετε την εξέλιξη της ασθένειας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση πρώιμης έναρξης ως μέτριας μορφής της νόσου του Alzheimer, ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει δονεπεζίλη (Aricept) ή ριβαστιγμίνη (Exelon). Τα φάρμακα αυτά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλό σας σε υψηλά επίπεδα, η οποία είναι ένα είδος νευρομεταφορέα που μπορεί να σας βοηθήσει με την μνήμη σας.

Προς αντιμετώπιση μέτριων ως σοβαρών περιπτώσεων της νόσου του Alzheimer, ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει δονεπεζίλη (Aricept) ή μεμαντίνη (Namenda). Η μεμαντίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των συνεπειών, λόγω υπερβολικού γλουταμικού. Το γλουταμικό είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου το οποίο απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες όταν κάποιος πάσχει από την νόσο του Alzheimer και καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα, ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • κατάθλιψη
  • ανησυχία
  • επιθετικότητα
  • αναταραχή
  • παραισθήσεις

Υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου του Alzheimer;

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, ο ιατρός σας μπορεί να αναπτύξει κάποιες στρατηγικές, ώστε να βοηθήσει εσάς ή τους οικείους σας, όπως:

  • την συγκέντρωση σε συγκεκριμένα καθήκοντα
  • τον περιορισμό της σύγχυσης
  • την αποφυγή αντιπαραθέσεων
  • την επαρκή καθημερινή ξεκούραση
  • την διατήρηση της ψυχραιμίας

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης των νοητικών ασθενειών, αλλά οι μελέτες υποδεικνύουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν φτάσει κανείς στο συμπέρασμα αυτό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρωτήσει τον ιατρό σας πριν λάβετε βιταμίνη Ε ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα, αφού μπορεί να επέμβουν σε κάποιες από τις άλλες φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για την νόσο του Alzheimer.

Εκτός όμως από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχουν και αρκετές άλλες εναλλακτικές επιλογές για τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό σας.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται η νόσος του Alzheimer;

Όπως ακριβώς δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία για την νόσο του Alzheimer, έτσι δεν υπάρχει και κανένα ασφαλές προληπτικό μέτρο. Ωστόσο, οι ερευνητές επικεντρώνονται σ’ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής ως ένα μέτρο πρόληψης της νοητικής επιδείνωσης.

Τα ακόλουθα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν:

  • Να διακόψετε το κάπνισμα.
  • Να ασκείστε τακτικά.
  • Να προσπαθείτε να εξασκείτε τον εγκέφαλό σας.
  • Να κάνετε διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα.
  • Να καταναλώνετε περισσότερα αντιοξειδωτικά.
  • Να διατηρήσετε μια δραστήρια κοινωνική ζωή.

Βεβαιωθείτε ότι το έχετε συζητήσει με τον ιατρό σας πριν κάνετε κάποιες μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Φροντίδα ασθενών

Ποια είναι η φροντίδα ενός ασθενή της νόσου του Alzheimer;

Αν κάποιος οικείος σας πάσχει από την νόσο του Alzheimer, ίσως να σκεφτείτε να είστε ο φροντιστής του. Πρόκειται για δουλειά πλήρους ωραρίου, η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη, μπορεί όμως να σας ανταμείψει πολύ.

Η δουλειά του φροντιστή απαιτεί πολλά προσόντα τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως την υπομονή, αλλά και την δημιουργικότητα, την αντοχή και την ικανότητα να παίρνετε χαρά από τον ρόλο του βοηθού ενός δικού σας ανθρώπου να ζήσει μια όσο γίνεται πιο άνετη ζωή.

Ως φροντιστής, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας όσο και τον δικό σας άνθρωπο. Οι ευθύνες που αναλαμβάνει κανείς μέσα από τον ρόλο αυτό μπορεί να έχουν ως συνέπεια αυξημένο κίνδυνο άγχους, κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης.

Αν αποφασίσετε να αναλάβετε τον ρόλο του φροντιστή, ίσως να χρειαστεί να λάβετε την βοήθεια και επαγγελματιών φροντιστών, καθώς επίσης και άλλων μελών της οικογένειας.

Δεδομένα

Ποια είναι τα δεδομένα σχετικά με την νόσο του Alzheimer;

Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει την πάθηση αυτή, κάποιοι δεν είναι σίγουροι περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ακολουθούν κάποια δεδομένα σχετικά με την πάθηση:

  • Η νόσος του Alzheimer είναι μια χρόνια εξελισσόμενη πάθηση.
  • Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και οι συνέπειες είναι εκφυλλιστικές για τον εγκέφαλο, δηλαδή προκαλούν αργή επιδείνωση.
  • Δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο του Alzheimer αλλά κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να βοηθήσουν και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ίσως να βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής του ασθενή.
  • Όλοι μπορεί να νοσήσουμε,  αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών καθώς κι εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό.
  • Η νόσος του Alzheimer και η άνοια δεν είναι το ίδιο. Η νόσος του Alzheimer είναι ένα είδος άνοιας.
  • Δεν υπάρχει μια μόνο έκβαση της νόσου για όλους τους ασθενείς. Κάποια άτομα ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με ελαφριάς μορφής γνωστικές βλάβες, ενώ σε άλλα τα συμπτώματα εμφανίζονται ταχύτερα και η νόσος εξελίσσεται γρηγορότερα.

Η εμπειρία του κάθε ασθενούς που πάσχει από την νόσο του Alzheimer είναι διαφορετική.

Άνοια εναντίον Νόσου του Alzheimer

Άνοια εναντίον Νόσου του Alzheimer

Οι όροι «άνοια» και «νόσος του Alzheimer» χρησιμοποιούνται κάποιες φορές εναλλακτικά. Ωστόσο, αυτές οι δύο παθήσεις δεν είναι οι ίδιες. Η νόσος του Alzheimer είναι μια μορφή άνοιας.

Η άνοια είναι ένας ευρύς όρος που αφορά σε παθήσεις που σχετίζονται με απώλεια μνήμης, όπως είναι η αμνησία και η σύγχυση. Η άνοια συμπεριλαμβάνει πιο συγκεκριμένες παθήσεις, όπως την νόσο του Alzheimer, την νόσο του  Parkinson, το εγκεφαλικό τραύμα, και άλλες τέτοιου είδους παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα.

Τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία μπορεί να διαφέρουν για κάθε μια από τις παθήσεις αυτές.

Η νόσος του Alzheimer και τα γονίδια

Ποια είναι η σχέση της νόσου του Alzheimer με τα γονίδια;

Αν και δεν υπάρχει μια και μοναδική αιτία για την νόσο του Alzheimer, τα γονίδια ίσως να παίζουν βασικό ρόλο. Το γονίδιο που ενδιαφέρει περισσότερο τους ερευνητές είναι συγκεκριμένα η απολιποπρωετείνη Ε,  η οποία σχετίζεται με την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου του Alzheimer στους ηλικιωμένους.

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να καθορίσουν αν φέρετε το γονίδιο αυτό, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες σας να εμφανίζετε την νόσο του Alzheimer. Να θυμάστε ωστόσο ότι ακόμη κι αν κάποιος φέρει το γονίδιο δεν είναι απαραίτητο ότι θα νοσήσει.

Ισχύει όμως και το ακριβώς αντίθετο: μπορεί κάποιος να μην φέρει το γονίδιο, αλλά να νοσήσει από την νόσο του Alzheimer. Δεν υπάρχει τρόπος να πει κανείς με σιγουριά αν ένα άτομο θα εμφανίσει την νόσο του Alzheimer.

Υπάρχουν και άλλα γονίδια που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer καθώς και της πρώιμης έναρξης αυτής.

Στάδια

Τα στάδια της νόσου του Alzheimer

Η νόσος του Alzheimer είναι μια εξελισσόμενη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα σταδιακά επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Η νόσος του Alzheimer χωρίζεται σε επτά στάδια:

  • Στάδιο 1. Δεν υπάρχουν συμπτώματα στο στάδιο αυτό. Μπορεί όμως να γίνει κάποια πρώιμη διάγνωση η οποία να βασίζεται στο οικογενειακό ιστορικό.
  • Στάδιο 2. Εμφανίζονται τα πρώιμα συμπτώματα, όπως είναι το γεγονός ότι ξεχνάτε κάποια πράγματα.
  • Στάδιο 3. Εμφανίζονται κάποιες σωματικές και νοητικές δυσκολίες ελαφριάς μορφής, όπως μείωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.
  • Στάδιο 4. Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο γίνονται οι περισσότερες διαγνώσεις της νόσου αλλά θεωρείται ακόμα στάδιο ελαφριάς μορφής. Είναι εμφανής η απώλεια μνήμης και η έλλειψη της ικανότητας να ολοκληρώνει κανείς τα καθημερινά του καθήκοντα.
  • Στάδιο 5. Η εμφάνιση μέτριων ως σοβαρών συμπτωμάτων κάνει απαραίτητη την φροντίδα είτε από οικεία πρόσωπα είτε από επαγγελματίες.
  • Στάδιο 6. Στο στάδιο αυτό, ένας ασθενής της νόσου μπορεί να χρειάζεται βοήθεια με απλά πράγματα, όπως το να φάει ή να φορέσει τα ρούχα του.
  • Στάδιο 7. Αυτό είναι το σοβαρότερο και τελικό στάδιο της νόσου του Alzheimer κατά το οποίο μπορεί να εμφανιστεί απώλεια ομιλίας και εκφράσεων του προσώπου.

Καθώς ένας ασθενής εξελίσσεται στα στάδια της ασθένειας, η υποστήριξη που θα χρειάζεται από κάποιο φροντιστή θα αυξάνεται συνεχώς.

Πρώιμη έναρξη της νόσου του Alzheimer

Πρώιμη έναρξη της νόσου του Alzheimer

Η νόσος του Alzheimer συνήθως επηρεάζει τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε ανθρώπους σε τόσο πρώιμη ηλικία όσο είναι τα 40 και τα 50. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται ως πρώιμη έναρξη της νόσου του Alzheimer. Αυτή η μορφή της νόσου του Alzheimer επηρεάζει περίπου το 5% του συνόλου των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο αυτή.

Τα συμπτώματα της πρώιμης έναρξης της νόσου του Alzheimer μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρια απώλεια μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης ή ολοκλήρωσης καθημερινών καθηκόντων. Μπορεί να είναι δύσκολο για τον πάσχοντα να βρει τις κατάλληλες λέξεις να εκφραστεί και μπορεί να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Μπορεί επίσης να προκύψουν και κάποια μέτριας ισχύος προβλήματα στην όραση, όπως το να δυσκολεύεται να υπολογίσει τις αποστάσεις.

Κάποια συγκεκριμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση αυτή σε σχέση με άλλα.

Στατιστικά στοιχεία

Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την νόσο του Alzheimer;

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη νόσο του Alzheimer είναι αποθαρρυντικά.

  • Σύμφωνα με τα Αμερικανικά ΚΕΕΛΠΝΟ, η νόσος του Alzheimer είναι η έκτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στους ενήλικες στις Η.Π.Α. αλλά η πέμπτη αιτία θανάτου στα άτομα 65 ετών και άνω.
  • Μια έρευνα ανακάλυψε ότι 4,7 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 65 ετών έπασχαν από την νόσο του Alzheimer το 2010. Οι ερευνητές αυτοί προβάλλουν την πεποίθηση ότι μέχρι το 2050, θα είναι 13,8 τα εκατομμύρια των Αμερικανών που θα πάσχουν από την νόσο του Alzheimer.
  • Το Αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζει ότι άνω του 90% των ατόμων που πάσχουν από την νόσο του Alzheimer δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα παρά μόνο μετά την ηλικία των 60 ετών.
  • Η νόσος του Alzheimer είναι μια ακριβή πάθηση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Η.Π.Α. δαπάνησαν περίπου 259 δισεκατομμύρια δολάρια στην φροντίδα των ασθενών της νόσου του Alzheimer και της άνοιας το 2017.  

Συμπεράσματα

Ποια είναι τα συμπεράσματα;

Η νόσος του Alzheimer είναι μια πολύπλοκη πάθηση για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η πάθηση επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η αντιμετώπισή της μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος οικείος σας μπορεί να πάσχει από την νόσο του Alzheimer, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον ιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει με την διάγνωση, να συζητήσει μαζί σας σχετικά με την προσδοκώμενη έκβαση, καθώς και να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης. Αν ενδιαφέρεστε, μπορεί επίσης να σας παρέχει πληροφορίες για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές.

+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. 10 early signs and symptoms of Alzheimer’s. (n.d.). alz.org/alzheimers-dementia/10_signs

2. Alzheimer’s diagnosis. (n.d.). alzinfo.org/articles/diagnosis/

3. Alzheimer’s disease. (2018). cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/alzheimers.htm

4. APOE gene. (2018). ghr.nlm.nih.gov/gene/APOE#

5. Diagnosis. (n.d.). alz.org/alzheimers-dementia/diagnosis

6. Hebert LE, et al. (2013). Alzheimer disease in the United States (2010–2050) estimated using the 2010 census. DOI: 10.1212/WNL.0b013e31828726f5

7. How is Alzheimer’s disease treated? (2018). nia.nih.gov/alzheimers/publication/alzheimers-disease-medications-fact-sheet

8. La Fata G, et al. (2014). Effects of vitamin E on cognitive performance during ageing and in Alzheimer’s disease. DOI: 10.3390/nu6125453

9. Medical tests. (n.d.). alz.org/alzheimers-dementia/diagnosis/medical_tests

10. Treatments. (n.d.). alz.org/alzheimers-dementia/treatments

11. Types of dementia. (2017). nia.nih.gov/health/types-dementia

12. What is Alzheimer’s? (n.d.). alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers

13. Younger/early onset. (n.d.). alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers/younger-early-onset