Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε!

Ποια είναι τα χειρότερα τρόφιμα για τη δυσκοιλιότητα;

1. Γαλακτοκομικά

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά δυσκοιλιότητα, τότε ελέγξτε και αναθεωρείστε την διατροφή σας. Ανάμεσα στα τρόφιμα που προκαλούν δυσκοιλιότητα συγκαταλέγονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το τυρί και το γάλα. Δεν χρειάζεται να απομακρύνετε εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, όμως θα πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε λιγότερα. Μάλιστα, είναι καλό να καταναλώνετε γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

2. Έτοιμα φαγητά

Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής δεν αφήνει σε πολλούς ανθρώπους χρόνο για μαγείρεμα και ως εκ τούτου στρέφονται προς τα έτοιμα φαγητά. Ωστόσο, τα περισσότερα περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και είναι δύσκολο να κινηθούν στο πεπτικό σύστημα. Μειώστε την κατανάλωσή τους, για να διευκολύνετε τη δυσκοιλιότητά σας.

3. Τηγανιτά

Τα τηγανιτά φαγητά είναι πλούσια σε λίπος και δύσκολα αφομοιώνονται, γεγονός που απορροφά πολύ νερό από το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται σκληρά και στεγνά και να δυσκολεύεται η αφόδευσή τους.

4. Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά φτωχά σε φυτικές ίνες, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας. Δεν χρειάζεται να τα απομακρύνετε από τη διατροφή σας, απλά συνδυάστε τα με λαχανικά και άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.

5. Άσπρο ψωμί

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκού ψωμιού, κάνει τα κόπρανα σκληρά και στεγνά. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως κατανοητό και δεν είναι άλλο από τη δυσκοιλιότητα. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί, με ψωμί ολικής αλέσεως.

6. Cupcakes

Τα γλυκά, τα μπισκότα και άλλες λιχουδιές με ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως τα Cupcakes, είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λιπαρά, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας. Αυτά τα γλυκά, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και όχι καθημερινά. Για να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας επιλέξτε φρούτα όπως οι φράουλες με γιαούρτι.

7. Αλκοόλ και καφεΐνη

Το αλκοόλ, όπως και η καφεΐνη, απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού από το σώμα με αποτέλεσμα να περνά μεγάλο χρονικό διάστημα για μια επίσκεψη στην τουαλέτα, μέχρι ξαναενυδατώσετε τον οργανισμό σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, ευνοεί τη δυσκοιλιότητα και ως εκ τούτου πρέπει να περιορίζετε τις ποσότητες αλκοόλ και καφεΐνης που καταναλώνετε.