Ενδοκρινολογικά

Ανεξήγητη αύξηση βάρους: Ίσως οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες

Πού οφείλεται η απότομη και ανεξήγητη αύξηση βάρους;

Η ιστορία μιας κοπέλας που έβαζε ανεξήγητα βάρος

Περίπου 3 χρόνια πριν, είχα πάρει ανεξήγητα 30 κιλά σε διάρκεια περίπου ενός έτους, έτσι θορυβήθηκα και αποφάσισα να επισκεφτώ κάποιον γιατρό.

Επειδή έχω ενδομητρίωση σταδίου 4, επέλεξα να επισκεφτώ τον γυναικολόγο μου αρχικά. Πήγα λοιπόν και συζητήσαμε το θέμα της αύξησης του βάρους μου. Μου έκανε κάποιες αναλύσεις, οι οποίες έδειξαν πως όλα ήταν φυσιολογικά. Μου εξήγησε, ωστόσο, πως ίσως έχει επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός μου.

Εμπιστεύομαι τον γυναικολόγο μου, αλλά η απάντηση που μου έδωσε δεν μου ήταν αρκετή. Ήθελα μια εξήγηση για το τι πραγματικά συνέβαινε στο σώμα μου, δεδομένου ότι δεν είχα αλλάξει τίποτα στον τρόπο ζωής μου. Ακολουθούσα μια υγιεινή διατροφή και είχα ένα σκύλο, τον οποίο έβγαζα βόλτα και περπατούσαμε περίπου 2 χιλιόμετρα τη μέρα. Τίποτα δεν μπορούσε να εξηγήσει την συνεχόμενη αύξηση του βάρους μου.

Αποφάσισα, λοιπόν, να επισκεφτώ ένα γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας (PCP), κάτι που δεν είχα κάνει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ο πρώτος που είδα, με ρώτησε αν σίγουρα δεν τρώω περισσότερα γλυκά από ότι θα έπρεπε, γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε αυτή είναι η αιτία, καθώς οι εξετάσεις μου ήταν φυσιολογικές.

Ο επόμενος γιατρός που επισκέφτηκα, φαινόταν πως θα με βοηθούσε πραγματικά. Ήταν ευγενικός και άκουσε όλες τις ανησυχίες μου πριν μου δώσει κατευθυντήριες γραμμές, ενώ μου υποσχέθηκε ότι θα βρούμε το τι πραγματικά συνέβαινε. Όταν οι εξετάσεις μου ήταν έτοιμες, μου είπε ότι «γερνάω» και αυτός ήταν ο λόγος που έβαζα κιλά.

Πρέπει να πω επίσης, ότι πέραν από το βάρος μου, με ανησυχούσε και το γεγονός ότι στο πρόσωπο, στο στήθος και τη πλάτη μου εμφανιζόταν ανεξήγητη ακμή και τριχοφυΐα στο πιγούνι μου, πράγματα που με έκαναν να νιώθω ακόμη πιο άβολα. Για εμένα ήταν ξεκάθαρο πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις ορμόνες μου, όμως οι γιατροί δεν επιβεβαίωναν καθόλου την άποψη μου.

Έτσι αποφάσισα να επισκεφτώ ένα φυσικοπαθητικό, ο οποίος μου εξήγησε ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν ερμηνεύουν τις ενδείξεις των ορμονών όπως οι φυσικοπαθητικοί. Δεν τις αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο. Μου εξήγησε, ότι οι γιατροί βλέπουν μεμονωμένους αριθμούς μέσα σε ένα εύρος φυσιολογικών ή μη ενδείξεων. Από την άλλη, οι φυσικοπαθητικοί αναζητούν μια ισορροπία ανάμεσα στις ενδείξεις. Χωρίς αυτή την ισορροπία, όπως μου είπε, μια γυναίκα θα μπορούσε να εμφανίσει συμπτώματα πολύ παρόμοια με αυτά που είχα, έστω και αν οι ενδείξεις στις εξετάσεις έδειχναν το αντίθετο και φαίνονταν όλα φυσιολογικά.

Όπως αποδείχθηκε, τα επίπεδα των οιστρογόνων μου ήταν στο πιο χαμηλό επίπεδο του επιτρεπτού, ενώ τα επίπεδα της τεστοστερόνης μου ήταν στο ψηλό επίπεδο του επιτρεπτού. Παρόλο που αυτοί οι αριθμοί ήταν και οι δύο μέσα στο εύρος των φυσιολογικών τιμών, μεταξύ τους ήταν ανισόρροποι.

Χάρηκα που βρήκα κάποιον να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα μου και θα μου έδινε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς θα το λύσω. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούσαν ως αιτίες την ηλικία μου και τα άλλα προβλήματα που είχα, πράγμα που σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό, καθώς τους επισκεπτόταν μια γυναίκα με διάφορα ορμονικά προβλήματα, που είχε γεννήσει 5 παιδιά και είχε αφαιρέσει τις ωοθήκες της. Και δεδομένου ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μείωση των οιστρογόνων, στην εμμηνόπαυση και τον θυρεοειδή, μπορώ να κατανοήσω γιατί οι περισσότεροι κατέληγαν σχεδόν στο ίδιο συμπέρασμα. Όμως εγώ δεν ήθελα να αποδεχτώ έτσι απλά αυτό που μου έλεγαν. Ήθελα να βρω κάποια λύση, η οποία θα με ανακούφιζε από τα συμπτώματα που είχα. Ειδικά γιατί συνέχιζα να παίρνω βάρος.

Η λύση αυτή δεν ήρθε ποτέ. Αλλά τελικά, σταμάτησα να βάζω βάρος. Εξακολουθώ να μην μπορώ να χάσω κιλά παρόλες τις προσπάθειες μου, αλλά τουλάχιστον σταμάτησα να βάζω επιπλέον βάρος.

Είναι πολύ σημαντικό να συμφιλιωνόμαστε με το σώμα και το  βάρος μας, αλλά όταν βάζετε ανεξήγητα βάρος, ειδικά όταν αισθάνεστε ότι κάνετε τα πάντα «σωστά», είναι δύσκολο να το αποδεχθείτε έτσι απλά. Όταν σταμάτησε το βάρος μου να αυξάνεται, προσπάθησα πάρα πολύ να μην αγχώνομαι και να αποδεκτό το νέο μου σώμα και έτσι σταμάτησα να επισκέπτομαι τους γιατρούς.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why I Believe Hormones, Not Age or Diet, Caused My Weight Gain https://www.healthline.com/health/hormones-weight-gain-pov

Why You’re Not Losing Weight https://goop.com/wellness/health/why-youre-not-losing-weight/