Τι αισθάνεσαι;

Ενδοκρινολογικά, Σεξουαλική Υγεία

Τεστοστερόνη και γυναικεία ερωτική επιθυμία: Βοηθάει η ανδρική ορμόνη την γυναικεία σεξουαλικότητα;

Ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη βοηθά τη γυναικεία σεξουαλικότητα;

Όταν γίνεται λόγος για ορμονική θεραπεία στις γυναίκες, τα οιστρογόνα συνήθως είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όμως δεν πρέπει να αγνοείται και τεστοστερόνη η οποία έχει τον κυρίαρχο λόγο στην ερωτική διάθεση της γυναίκας. Πιο αναλυτικά, η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι αρκετές φορές η λύση στα προβλήματα της έλλειψης ερωτικής επιθυμίας, κυρίως των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος ιατρικός λόγος που να δικαιολογεί τη χαμηλή λίμπιντο. Πολλές φορές η αιτία μπορεί να είναι η κατάθλιψη, η κούραση, το στρες, ο πόνος κατά την επαφή ή, τέλος, προβλήματα στη σχέση με τον σύντροφο.

Είναι αποτελεσματική η τεστοστερόνη;

Όμως, πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως αν και η τεστοστερόνη ενδέχεται να επηρεάζει ορισμένες πλευρές της ερωτικής επιθυμίας, αρκετές μελέτες σε γυναίκες όλων των ηλικιών δε βρήκαν μια σαφή σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της τεστοστερόνης και της ερωτικής ικανοποίησης.

Μπορώ να λαμβάνω τεστοστερόνη;

Δεδομένης της μικρής αποτελεσματικότητας της τεστοστερόνης στις γυναίκες και της δυσκολίας εύρεσης στοιχείων που να αποδεικνύουν την ασφάλεια της στις γυναίκες μακροπρόθεσμα, είναι μάλλον απίθανο να εγκριθεί η τεστοστερόνη για χρήση στις γυναίκες, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο σκοπό. Ειδικές κρέμες και τζελ τεστοστερόνης κυκλοφορούν στα φαρμακεία κατόπιν συνταγογράφησης, αλλά η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους αμφισβητείται από τους ειδικούς.

Η τεστοστερόνη μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες όπως ήπια ακμή, προβλήματα στο ήπαρ και ίσως μια μικρή πτώση της καλής χοληστερίνης HDL. Επιπλέον ενδέχεται να εμφανιστεί βραχνάδα στη φωνή και τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα. Όσες γυναίκες λαμβάνουν τεστοστερόνη για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να κάνουν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγχουν τα επίπεδά της, αφού η ποσότητα που περιέχει κάθε προϊόν διαφέρει και ενδέχεται κάποια γυναίκα να ξεπεράσει τα επιθυμητά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία της.

Άλλα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η τεστοστερόνη

Άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου είναι ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού και καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση και λάμβαναν χάπια που συνδύαζαν οιστρογόνα και τεστοστερόνη είναι 2.5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν.

Συμπληρώματα διατροφής DHEA συχνά διαφημίζονται σαν ένας ακόμη τρόπος να αυξηθούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης αφού τα πρώτα μετατρέπονται σε τεστοστερόνη στο σώμα, όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους σε ότι αφορά στην ερωτική επιθυμία σε υγιείς γυναίκες.

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι