Γυναίκα

Διαχείριση της ορθοκήλης χωρίς εγχείρηση

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα της ορθοκήλης;

Η οπίσθια κολπική πρόπτωση, γνωστή και ως ορθοκήλη, συμβαίνει όταν οι μυς που διαχωρίζουν τον ορθό από τον κόλπο εξασθενούν με αποτέλεσμα την πρόπτωση του ορθού προς τον κόλπο. Συνήθως οι ασθενείς βλέπουν ή ψηλαφούν μια μαλακή μάζα που πιέζει το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία κατά την ενούρηση ή την αποβολή κοπράνων, ακράτεια κοπράνων όταν το άτομο βήχει, φτερνίζεται, γελά έντονα, κάνει σεξ ή γυμναστική, καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ορθοκήλης;

Επειδή η ορθοκήλη οφείλεται σε χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, εμφανίζεται συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αφού έχει προηγηθεί φυσιολογικός τοκετός. Η ορθοκήλη μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες παθήσεις που σχετίζονται με αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους, όπως η κυστεοκήλη. Φαίνεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση της νόσου. Άλλοι καθημερινοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της είναι η χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, οι βαριές εργασίες και η δυσκοιλιότητα.

Πώς μπορούμε να την διαχειριστούμε αν δεν είναι απαραίτητη η εγχείρηση;

Η θεραπεία της ορθοκήλης μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά, είτε απλώς παρακολουθώντας την πορεία και τα συμπτώματά της. Η χειρουργική αποκατάσταση σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά, μια αναίμακτη επέμβαση με μόλις 3 τομές. Αν όμως το πρόβλημα δεν χρήζει χειρουργικής αποκατάστασης, είτε λόγω ηλικίας της ασθενούς, είτε επειδή τα συμπτώματα δεν είναι εξαιρετικά σοβαρά, ο ασθενής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αλλάζοντας τις καθημερινές του συνήθειες, εφαρμόζοντας ουσιαστικά συντηρητικού τύπου θεραπείες.

  • Αρχικά, επειδή πολύ συχνά οι ασθενείς έχουν δυσκοιλιότητα λόγω της πάθησης, οι ειδικοί συνιστούν αλλαγή δίαιτας. Συγκεκριμένα, συνίσταται να εντάξουν στην δίαιτα τους τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και να καταναλώνεται αρκετό νερό καθημερινά. Κατά αυτόν τον τρόπο τα κόπρανα μαλακώνουν και αποβάλλονται πολύ ευκολότερα, πέρα φυσικά από τα υπόλοιπα οφέλη που αποκτάμε εντάσσοντας φυτικές ίνες στην διατροφή μας.
  • Άλλη μια καλή εναλλακτική είναι η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους, όπου εφαρμόζονται διάφορες ασκήσεις, όπως οι Kegel, για να ενδυναμωθούν οι μύες της περιοχής. Για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι ασκήσεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε εξειδικευμένους για την περιοχή φυσικοθεραπευτές οι οποίοι καθοδηγούν τον ασθενή στον σωστό εντοπισμό των μυών που πρέπει να εκγυμνασθούν, με την χρήση μεθόδων βιοανάδρασης.
  • Τέλος, υπάρχει και η επιλογή των κολπικών πεσσών, οι οποίοι είναι συσκευές που εισάγονται στον κόλπο με στόχο την υποστήριξη του οργάνου που έχει υποστεί την πρόπτωση. Το σχήμα και το μέγεθος ποικίλει, απλά πρέπει να αλλάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφευχθούν οι λοιμώξεις.

Κάνοντας απλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, οι ασθενείς θα παρατηρήσουν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων, και επομένως ανεβασμένη ποιότητα ζωής. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή γίνονται εντονότερα, συνίσταται η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό για να καθοριστεί αν είναι απαραίτητη τελικά η εγχείρηση στο σημείο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved