Γυναίκα

Γυναικείος κόλπος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος;

Οι γυναικείοι κόλποι παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο στο σχήμα όσο και στο μέγεθος και επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, τον τοκετό, την αύξηση βάρους, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τη βαρύτητα και τις ορμονικές αλλαγές, με την πάροδο του χρόνου.

Η αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα του γυναικείου κόλπου αποτελεί πρόβλημα;

Ο κόλπος είναι ένας μυϊκός σωλήνας, μήκους περίπου 6-7 εκατοστών και πλάτους 5-7 εκατοστών, ο οποίος επεκτείνεται κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα και επεκτείνεται ακόμη περισσότερο κατά τον τοκετό. Μάλιστα, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να επηρεάσει το σχήμα του κόλπου. Σκεφτείτε τον κόλπο σαν μια κάλτσα, στην οποία είναι τοποθετημένο ένα πόδι. Αν μια μέρα τοποθετήσετε μέσα και ένα πεπόνι, τότε θα αρχίσει να τεντώνει και αφαιρώντας το πεπόνι το σχήμα της θα αλλάξει.

Οι κόλποι είναι εκπληκτικά ανθεκτικοί και κατασκευάστηκαν για να αντέχουν τον τοκετό. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι επανέρχονται στο φυσιολογικό τους σχήμα μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά το σπρώξιμο κατά την γέννα, οι ορμονικές αλλαγές και οι πολλαπλές γεννήσεις, μερικές φορές προκαλούν βλάβη στο πυελικό έδαφος, επηρεάζοντας μόνιμα το σχήμα και τη λειτουργία του κόλπου.

Ποιες κολπικές αλλαγές παρατηρούνται μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, χρειάζονται περίπου 6-12 εβδομάδες για να ανακάμψουν οι πυελικοί μυς. Στην περίπτωση όμως, που με το πέρας αυτών των εβδομάδων διαπιστώσετε ότι εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα, τότε ενδέχεται να υπάρχει κάποια βλάβη στο πυελικό έδαφος και θα χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις κολπικές αλλαγές;

Στην περίπτωση που ο κόλπος σας δεν ανέκαμψε τόσο όσο θα έπρεπε μετά τον τοκετό, δοκιμάστε τις ακόλουθες τεχνικές για να τον βοηθήσετε να επανέλθει:

Αν διαπιστώσετε ότι οι πιο πάνω τεχνικές δεν λειτουργούν, τότε επισκεφτείτε κάποιον φυσιοθεραπευτή. Στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει ούτε αυτό, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε τον κόλπο σας να ανακάμψει;

Μην χρησιμοποιείτε κολπικές κρέμες σύσφιξης ή φυτικά φάρμακα, διότι όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά προκαλούν ερεθισμό και πρήξιμο στον κόλπο.

Εάν σας ενδιαφέρει η εξωτερική εμφάνιση του χείλους του κόλπου σας, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε ένα πλαστικό χειρουργό για επιδιόρθωση. Εάν σας ανησυχεί η λειτουργία του κόλπου σας και η δομή του, επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο ή έναν ουρογυναικολόγο, αλλά σε καμία περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε από μόνες σας κρέμες που δεν γνωρίζετε τι περιέχουν και πώς θα δράσουν στο σώμα σας.

Σημειώνεται ότι η χειρουργική επέμβαση πρέπει πάντα να είναι η έσχατη λύση για την επιδιόρθωση των πυελικών μυών, όμως ενας ουρογυναικολόγος θα σας δώσει τις καταλληλότερες συμβολές. Τέλος, σημειώνεται ότι η θεραπεία με κολπικό λέιζερ είναι μια θεραπευτική επιλογή για την οποία ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την καταλληλότητα της. Η εν λόγω θεραπεία υποτίθεται ότι διεγείρει την ανάπτυξη του κολλαγόνου και ισχυρίζεται ότι βελτιώνει την ξηρότητα του κόλπου και ορισμένα συμπτώματα της κολπικής χαλάρωσης, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχει εγκριθεί από το FDA και μάλιστα υπήρξαν αναφορές για εγκαύματα στον κόλπο. Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε να κάνετε θεραπεία με λέιζερ, προτιμήστε τουλάχιστον κάποιον γυναικολόγο και όχι κάποιο ιατρικό κέντρο ΣΠΑ.

Η σεξουαλική λειτουργία επηρεάζεται από το μέγεθος του κόλπου;

Η σεξουαλική ικανοποίηση μιας γυναίκας δεν σχετίζεται με το μέγεθος του κόλπου της. Η διέγερση της κλειτορίδας και η πίεση στο εσωτερικό μπροστινό τμήμα του κόλπου, ενισχύουν τη σεξουαλική απόκριση.

Συγκεκριμένα, πολλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή και σε γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά, έδειξαν ότι ο τρόπος του τοκετού δεν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση των γυναικών. Με απλά λόγια, ο φυσιολογικός τοκετός που επηρεάζει το μέγεθος του κόλπου (λόγω παρατεταμένου σφιξίματος) δεν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved