Πρόληψη και θεραπεία

ΔΜΣ:Αναξιόπιστος σε ορισμένες περιπτώσεις για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους

‘Παγκόσμια επιδημία’ η παχυσαρκία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως ‘παγκόσμια επιδημία’ και ένα από τα πιο εμφανή αλλά παραμελημένα προβλήματα υγείας’. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες σχετικά με την παχυσαρκία τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, 107.7 εκατομμύρια παιδιά και 603.7 εκατομμύρια ενήλικες χαρακτηρίστηκαν παχύσαρκοι το έτος 2015, αλλά πλέον τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος ενώ σε πολλές χώρες ο πληθυσμός έχει μάθει να ζει με αυτό το πρόβλημα υγείας.

Μπορεί το υψηλό ποσοστό λίπους να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία;

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση όπου το ποσοστό λίπους στο σώμα είναι τόσο υψηλό που ενδέχεται να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, εγκεφαλικό και ορισμένους τύπους καρκίνου. Όμως το να μετρήσει με ακρίβεια κανείς το ποσοστό λίπους είναι σχετικά δύσκολο, έτσι οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι στο ευρύ κοινό είναι πιο εύκολο να προσδιορίζεται πρόχειρα από ίδιο τον ασθενή- ή και από τους ειδικούς ακόμη-με τη χρήση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που χρησιμοποιεί το βάρος και το ύψος για να υπολογίσει αν το άτομο κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα ή όχι.

Ποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση του ΔΜΣ για τον υπολογισμό του ποσοστού λίπους στον οργανισμό;

Το πρόβλημα όμως που προκύπτει από τη χρήση του συγκεκριμένου δείκτη είναι πως ορισμένες φορές κάποιοι μπορεί να εμφανίζουν ‘σωστό’ ΔΜΣ, όμως στην πραγματικότητα να έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους και κατά συνέπεια, να κινδυνεύουν να εμφανίσουν ορισμένα από τα προαναφερθέντα προβλήματα υγείας δίχως καν να  το γνωρίζουν.

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς οι μετρήσεις, ο ΔΜΣ θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τείνουν να έχουν λιγότερη μυική μάζα και περισσότερο λίπος, κατά κανόνα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το ποσοστό λίπους και τον ΔΜΣ πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη και τη Ν. Αμερική και όχι σε όλες τις ηπείρους, ώστε η εικόνα να είναι ολοκληρωμένη. Οι ειδικοί αναφέρουν πως  ανάλογα με τη φυλή ή σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες ο ΔΜΣ δεν είναι ο ίδιος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα αναφορικά με το πραγματικό ποσοστό λίπους στον οργανισμό. Στη Νότια Ασία για παράδειγμα, ο ΔΜΣ είναι αρκετά παραπλανητικός σε σχέση με τον πληθυσμό της Ευρώπης, έτσι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η φυλή μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why obesity is more common than you think medicalxpress.com/news/2020-02-obesity-common.html

Obesity is more common than you think – here’s why https://theconversation.com/obesity-is-more-common-than-you-think-heres-why-131341