Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικά την υγεία της γυναίκας

Μια από τις μεγαλύτερες παραλείψεις της ιατρικής επιστήμης όσον αφορά την εγκυμοσύνη, είναι η αποκλειστική σχεδόν συγκέντρωση των γιατρών στην υγεία του εμβρύου, και όχι τόσο στην εγκυμονούσα μητέρα. Η εγκυμοσύνη αλλάζει δραστικά τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική κατάσταση της μητέρας, και οφείλουμε να προσέξουμε περισσότερο κάποια συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι η υγεία της εγκύου θα επηρεαστεί και στο μέλλον.

Οι κυήσεις μπορεί να είναι χαμηλού κινδύνου ή επιπλεγμένες, δηλαδή να υπάρχουν κάποιες επιπλοκές. Αυτές αναφορικά μπορεί να είναι:

  • Προεκλαμψία, εμφανίζεται σε ποσοστό 5-8%, όταν η Υπέρταση Κύησης συνδυάζεται με βλάβη σε άλλα όργανα, όπως οι νεφροί, ο εγκέφαλος και το ήπαρ.
  • Πρόωρος τοκετός, δηλαδή πριν τις 37 εβδομάδες.
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης, ο οποίος είναι ένας διακριτός τύπος διαβήτη που θα εμφανιστεί μόνο κατά την διάρκεια της κύησης. Αυξημένη έκκριση ορμονών από τον πλακούντα εμποδίζει την ινσουλίνη να μεταφέρει την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα η τελευταία να συσσωρεύεται στο αίμα.
  • Υπέρταση κύησης, όπου παρατηρείται υψηλή αρτηριακή πίεση που αναπτύσσεται μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Κάποιο ποσοστό εγκυμονούντων γυναικών με αυτό το σύμπτωμα θα αναπτύξουν και προεκλαμψία.

Ποιες επιπλοκές της εγκυμοσύνης σχετίζονται με μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα;

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το American Heart Association (AHA), κάποιες από τις επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως υποδεικνύουν μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα στην μητέρα. Οι επιπλοκές αυτές είναι ο πρόωρος τοκετός, η αποκόλληση του πλακούντα και η γέννηση θνησιγενούς εμβρύου. Ακόμα και αν αυτά τα προβλήματα παρουσιάστηκαν δεκαετίες πριν στην ζωή μιας γυναίκας, είναι καίριας σημασίας να τα μοιραστεί με τον γιατρό που την παρακολουθεί.

Η υπέρταση κύησης μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για καρδιαγγειακά προβλήματα κατά 67%, και η προεκλαμψία, η οποία συνδέεται με την υπέρταση, αυξάνει το ρίσκο κατά 2,7 φορές. Αν οι εγκυμονούσες γυναίκες είχαν σακχαρώδη διαβήτη κύησης, έχουν 68% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και 10 φορές υψηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πώς μειώνουμε τις πιθανότητες επιπλοκών στην εγκυμοσύνη αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού ρίσκου;

Είναι σημαντικό οι γιατροί να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιου είδους επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, προκειμένου να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα στην υγεία των γυναικών αυτών. Ειδικότερα οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες με αυξημένο ρίσκο, θα πρέπει να ακολουθήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, αποφυγή καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους και υγιεινή διατροφή. Συνίσταται οι εξετάσεις αίματος να γίνονται κάθε χρόνο για να ελέγχονται οι τιμές χοληστερίνης και σακχάρου, καθώς και τακτικός έλεγχος της αρτηριακής τους πίεσης.

Ιδανικά, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει να παρακολουθείται στενά από τον γιατρό της για ένα ακόμα τρίμηνο μετά την παρουσίαση επιπλοκών ή γέννας, καθώς είναι μια κρίσιμη χρονική περίοδος για την υγεία όχι μόνο του βρέφους, το οποίο θα παρακολουθείται στενά για τους επόμενους μήνες, αλλά και για την ίδια. Η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση της εγκυμοσύνης συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την φροντίδα των αναγκών του βρέφους. Η υγεία των μητέρων θα πρέπει να παρακολουθείται εξίσου στενά, έτσι ώστε σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, η ανταπόκριση των γιατρών να είναι άμεση.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Pregnancy problems may predict heart health decades later https://www.health.harvard.edu/blog/pregnancy-problems-may-predict-heart-health-decades-later-202105262466

Adverse Pregnancy Outcomes and Cardiovascular Disease Risk: Unique Opportunities for Cardiovascular Disease Prevention in Women: A Scientific Statement From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000961

The fourth trimester: What you should know https://www.health.harvard.edu/blog/the-fourth-trimester-what-you-should-know-2019071617314

3 simple steps to jump-start your heart health this year https://www.health.harvard.edu/blog/3-simple-steps-to-jump-start-your-heart-health-this-year-2021011221727