Ψυχική υγεία

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία;

Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν κοιμηθούν ικανοποιητικά ένα βράδυ ή αν δεν κοιμηθούν ικανοποιητικά κάποια βράδια, μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο τους ύπνο το Σαββατοκύριακο και ότι αυτό δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην υγεία τους. Αυτό όμως είναι λάθος σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα μιας νέας μελέτης και επίκουρο καθηγητή στην Σχολή Γήρανσης του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, Δρ. Soomi Lee. Όπως εξήγησε σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου, τα αποτελέσματα της μελέτης του δείχνουν ξεκάθαρα ότι η απώλεια ύπνου, έστω και για μια νύχτα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία (ψυχική και σωματική) του ανθρώπου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιευθήκαν στις 5 Ιουλίου στο Annals of Behavioral Medicine.

Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου την ψυχική και σωματική υγεία;

Ο Δρ. Lee και οι συνεργάτες του, αξιολόγησαν τις επιπτώσεις που έχει ο λιγότερος από έξι ώρες ύπνος κάθε βράδυ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έξι ώρες κάθε βράδυ είναι ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να αφιερώσει ενας ενήλικας στον ύπνο για να ευνοήσει την υγεία του.

Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 2.000 ενήλικες από τις Ηνωμένες πολιτείες που ήταν σχετικά υγιείς και αρκετά μορφωμένοι, από τους οποίους ζητήθηκε να καταγράψουν σε ένα ημερολόγιο, για οκτώ συνεχόμενες ημέρες, το πόσο κοιμόντουσαν και πώς ένιωθαν αργότερα ψυχικά και σωματικά.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι τέσσερις στους δέκα (42%) βίωναν τουλάχιστον μία νύχτα απώλειας ύπνου, κατά την οποία κοιμόντουσαν 1,5 ώρα λιγότερη από το τυπικό τους ωράριο ύπνου. Η απώλεια ύπνου είχε ως αποτέλεσμα αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, νευρικότητα, μοναξιά, ευερεθιστότητα και απογοήτευση και σωματικά συμπτώματα όπως προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, πόνος και γαστρεντερικά προβλήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρ. Lee, τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα μετά από μια ολόκληρη νύχτα αϋπνίας, τα οποία έτειναν να επιδεινώνονται σταθερά για τρείς μέρες. Όπως εξήγησε, μετά τις τρεις μέρες το σώμα συνηθίζει να επαναλαμβάνει την αϋπνία, αλλά μέχρι την έκτη μέρα, τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται ακόμη χειρότερα.

Σημειώνεται ότι προηγούμενη έρευνα του Δρ. Lee, διαπίστωσε ότι η απώλεια μόλις 16 λεπτών ύπνου μπορεί να βλάψει την απόδοση στην εργασία. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και αυτή η μικρή απώλεια ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητα της προσοχής, η οποία είναι πολύ σημαντική στην διατήρηση των ρουτίνων, τόσο στο εργασιακό όσο και σε άλλα περιβάλλοντα.

Συμπερασματικά

Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες πολιτείες κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, γεγονός που σύμφωνα με την έρευνα και τους ερευνητές, επηρεάζει κατά κόρον την ψυχική και σωματική υγεία. Μάλιστα, αν αυτή η απώλεια ύπνου προλάβει να γίνει συνήθεια, καθίσταται πολύ πιο δύσκολο στο σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved