Θεραπεία

Εμφύτευμα νωτιαίου μυελού: Παραπληγικοί ασθενείς περπατούν ξανά

Τρεις άνδρες που παρέλυσαν λόγω σοβαρού τραυματισμού στον νωτιαίο μυελό, μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά λίγες μέρες μετά τη λήψη ενός εμφυτεύματος νωτιαίου μυελού, το οποίο διεγείρει τους μυς του κορμού και των ποδιών. 

Το εμφύτευμα νωτιαίου μυελού μπορεί να βοηθήσει έναν παραπληγικό να περπατήσει ξανά;

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν συσκευές 16 ηλεκτροδίων στον επισκληρίδιο χώρο (που βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους και την μεμβράνη του νωτιαίου μυελού) στη σπονδυλική στήλη τριών ανδρών. Τα εν λόγω ηλεκτρόδια λαμβάνουν ηλεκτρικά ρεύματα από βηματοδότες που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα της κοιλιάς, οι οποίοι ελέγχονται ασύρματα με έναν υπολογιστή tablet.

Ο Michel Roccati από την Ιταλία, ο οποίος έχασε την ικανότητά του να περπατά σε ένα ατύχημα με μοτοσυκλέτα το 2017, ανέφερε ότι τώρα που έχει το εμφύτευμα μπορεί να κυκλοφορεί πλέον στην πόλη με έναν περιπατητή και να στέκεται μόνος του για να κάνει μπάνιο. «Είμαι ελεύθερος», ανέφερε χαρακτηριστικά, «γιατί μπορώ πλέον να περπατήσω όπου θέλω και να αυτοεξυπηρετηθώ».

Να σημειώσουμε ότι επικεφαλής της μελέτης ήταν η Jocelyne Bloch από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης και ο Grégoire Courtine του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Medicine.

Η ηλεκτρική διέγερση της σπονδυλικής στήλης μελετάται εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ προηγουμένως δεν είχε δείξει τόσο άμεσα αποτελέσματα. Το 2018, για παράδειγμα, η κλινική Mayo στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι ένας άνδρας που έμεινε παράλυτος σε ένα ατύχημα με snowmobile ήταν σε θέση να περπατήσει ξανά με την χρήση ενός εμφυτεύματος στην σπονδυλική του στήλη, αλλά μόνο μετά από 22 εβδομάδες φυσικοθεραπείας. Αντίθετα, οι άνδρες της παρούσας μελέτης, παρόλο που είχαν χάσει κάθε εκούσια κίνηση στο σημείο του τραυματισμού τους, μπόρεσαν να κάνουν βήματα σε διάδρομο μια μέρα μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με τον Courtine, στη μελέτη του 2018 απαιτήθηκαν φυσιοθεραπείες για τρείς τέσσερις μήνες πριν ο ασθενής ανακτήσει την ικανότητά του να ανεβαίνει σκάλες ή να περπατά περίπου 500 μέτρα χωρίς βοήθεια. Στην παρούσα μελέτη όμως, για πρώτη φορά, υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα και παρόλο που η φυσιοθεραπεία συνεχίζει να είναι εξίσου σημαντική, ακόμη και τα άτομα που δεν είχαν καμία αίσθηση των άκρων τους, τελικά μπόρεσαν να ανακτήσουν πλήρως την ικανότητα ορθοστασίας και ανεξάρτητου περπατήματος. (Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης;)

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι άμεσα θα ξεκινήσει εκτεταμένη κλινική δοκιμή, για επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Τα επόμενα χρόνια και αν τελικά το εμφύτευμα του νωτιαίου μυελού εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, θα δώσει ελπίδα σε χιλιάδες παραπληγικούς ανθρώπους που σήμερα δεν μπορούν δυστυχώς να αυτοεξυπηρετηθούν.

Τι ονομάζομαι παράλυση και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Παράλυση ονομάζεται η απώλεια της μυϊκής λειτουργίας ενός συγκεκριμένου μέρους του σώματος. Η παράλυση είναι εντοπισμένη (σε ένα σημείο του σώματος) ή γενικευμένη (σε πολλά σημεία του σώματος), μερική ή πλήρης, μόνιμη ή προσωρινή.

Παράλυση μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός ανθρώπου. (Πόσο αποτελεσματικές είναι οι πρώιμες θεραπείες σε ότι αφορά την εγκεφαλική παράλυση;)

Τα συμπτώματα της παράλυσης είναι τα εξής:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Spinal Cord Implant Allows Paraplegics to Walk Again, Scientists Say https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20220207/spinal-cord-implant-allows-paraplegics-to-walk-again-scientists-say

New spinal cord stimulation study puts people with paralysis on their feet again https://edition.cnn.com/2022/02/07/health/spinal-cord-stimulation-study/index.html

Spinal Implant Could Be Breakthrough in Paralysis https://www.webmd.com/brain/news/20180924/spinal-implant-could-be-breakthrough-in-paralysis

Paralyzed patients walking in minutes: New electrode device a step forward in spinal injury care https://news.yahoo.com/paralyzed-patients-walking-minutes-electrode-191921123.html?fr=yhssrp_catchall

Activity-dependent spinal cord neuromodulation rapidly restores trunk and leg motor functions after complete paralysis https://www.nature.com/articles/s41591-021-01663-5.epdf